Η σημαντική παρουσία του ΕΜΠ στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πεκίνο
Από 15-19 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CHCD 2024). Στο συνέδριο αυτό είχε προσκληθεί επισήμως ο Ομ. Καθηγητής της Σχολής ΑΤΜ-ΜΓ κ. Α. Γεωργόπουλος, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να εκπροσωπήσει το ΕΜΠ για τις επίσημες υπογραφές αφενός του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με το Πανεπιστήμιο Tsinghua, αλλά και για της συμφωνίας ίδρυσης του Κοινού Εργαστηρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Joint Lab for Cultural Heritage Digitization) μεταξύ του Ινστιτούτου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Tsinghua (THID) και της Σχολής ΑΤΜ-ΜΓ.
Η Τελετή των υπογραφών ήταν προγραμματισμένη και έλαβε χώρα κατά την επίσημη έναρξη του Διεθνούς συνεδρίου την 16η Ιουλίου 2024. Ο κ. Α. Γεωργόπουλος κλήθηκε ακόμα να συντονίσει ένα Εθνικό Στρογγυλό Τραπέζι για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα (Greek Panel on Digital Heritage) στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κίνα, ο Καθ. κ. Δ. Σκαρλάτος από τον ακαδημαϊκό χώρο, η κ. Δ. Ιγνατιάδου, Αναπληρώτρια Γεν. Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο και ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης, CEO της εταιρείας Postscriptum, εκπροσωπώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Επισημαίνεται ότι οι δύο συμφωνίες αυτές είναι πολύ μεγάλης σημασίας τόσο για το ΕΜΠ, όσο και για την Σχολή ΑΤΜ-ΜΓ, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Tsinghua είναι 12ο παγκοσμίως και 1ο στην Ασία, ενώ παράλληλα το THID (Tsinghua Institute of Heritage Digitization) έχει να επιδείξει σημαντικότατη και καινοτόμα δραστηριότητα στον τομέα αυτόν, που και η Σχολή ΑΤΜ-ΜΓ πρωτοπορεί για δεκαετίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.