Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας ξεκινά από τη Λάρισα

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση κλιμακίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκο, με αντικείμενο ένα σημαντικό έργο που ωθεί τη χώρα προς το μέλλον ξεκινά από τη Θεσσαλία και τη Λάρισα. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι από τα μεγαλύτερα έργα που σχεδιάζονται όσον αφορά την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα.

Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών με τις οικοδομικές παρελθόντων ετών (προ της λειτουργίας του συστήματος e-adeies) περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων με έγγραφα και σχέδια των οποίων η φύλαξη αλλά και η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα, το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο.

Το ΤΕΕ ανέλαβε ως αναθέτουσα αρχή να προχωρήσει το έργο της Ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας μέσω του οποίου επιδιώκεται η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου, που εκπροσώπησε το Τμήμα στη συνάντηση, σημείωσε σχετικά: «Φέτος είναι μια χρονιά ορόσημο για τους Μηχανικούς και το Τεχνικό Επιμελητήριο καθώς συμπληρώνονται τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Σε αυτή τη διαδρομή ενός αιώνα το ΤΕΕ, έχει προσφέρει πολλά και σίγουρα θα προσφέρει ακόμη περισσότερα. Οι Έλληνες Μηχανικοί έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Ελλάδας, σχεδιάζοντας το μέλλον και οικοδομώντας παραγωγικά την οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξή της.

Η χώρα αλλάζει με ταχύτητα. Η μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή έχει ξεκινήσει και κυλά με εντατικό ρυθμό. Σε αυτή την τεράστια αλλαγή το ΤΕΕ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, έχοντας κομβικό ρόλο σε σειρά από κομβικές για την πρόοδο και εξέλιξη μεταρρυθμίσεις. Μεγάλα έργα, τεχνικές οδηγίες, αλλά και ο πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός γίνονται πραγματικότητα με το ΤΕΕ στον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους. Με τη Θεσσαλία να βρίσκεται σταθερά μπροστά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κι ευθύνες αλλά και να πρωτοπορεί, ανοίγοντας το δρόμο. Σήμερα ξεκινά από τη Λάρισα η υλοποίησή ενός εμβληματικού έργου προόδου και ψηφιακού μετασχηματισμού και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι!».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα