Η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, στο δικαστικό αγώνα για την απόδοση ευθυνών για τα τραγικά συμβάντα σε Μάνδρα και Μάτι

Με ισχυρή νομική εκπροσώπηση θα επιδιώξουμε να αποδοθούν ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι των τραγωδιών

 

Με αφορμή εσφαλμένες και ατυχέστατες αναφορές περιφερειακών συμβούλων, που αναπαράχθηκαν από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και υιοθετήθηκαν κι από συγκεκριμένες κομματικές δυνάμεις, σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, να εκπροσωπηθεί με ισχυρή νομική ομάδα στις δίκες που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα, για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω :

 

1. Αποτελεί ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, να σταθεί η Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή της δικαστικής διαδικασίας, με ισχυρή κι έμπειρη νομική εκπροσώπηση, για να λάμψει η αλήθεια, να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι και να αποδοθούν ευθύνες για τα δύο αυτά τραγικά συμβάντα.

2. Σε αυτό το δικαστικό αγώνα η Περιφέρεια Αττικής θα βρεθεί στο πλευρό των πολιτών, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπά τους αλλά και τις περιουσίες τους. Και η έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που βίωσαν τραγικές απώλειες σε αυτή τη δικαστική μάχη που πρόκειται να δοθεί, απαιτεί συγκροτημένη και δυνατή νομική ομάδα, με σεβασμό πάντοτε στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στην τήρηση της νομιμότητας.

3. Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις της, αφορούν στο ½ περίπου, του πληθυσμού της χώρας μας. Οι τραγικές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα, την 15.11.2017με τον τραγικό θάνατο 24 συμπολιτών μας και της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, την 23.7.2018με τον τραγικό θάνατο 102 συμπολιτών μας,ήτανκαι είναι πρωτόγνωρης και εξαιρετικής σπουδαιότητας τραγικά συμβάνταΗ Περιφέρεια Αττικής, είχε και έχει, ηθική και νομική υποχρέωση ορθής και δίκαιης διαχείρισης, των 2 αυτών πρωτόγνωρων και τραγικών συμβάντων.

 

4. Συγγενείς των τραγικών θυμάτων, τραυματισθέντες συμπολίτες μας και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων που καταστράφηκαν, απ΄ τις τραγικές συνέπειες  των πλημμυρών, που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική, την 15.11.2017 και της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Αττική την 23.7.2018, προσέφυγαν και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, τόσο για την τιμωρία των ενόχων όσο και για τη διεκδίκηση αποζημιώσεών τους.

 

5. Όσο αφορά στις αποζημιώσεις, οι συμπολίτες μας, με αγωγές τους, ζητούν να αποφασίσει το Δικαστήριο την καταβολή τους: α) απ΄το Ελληνικό Δημόσιο, β) απ΄την Περιφέρεια Αττικής και γ) απ΄τον οικείο Δήμο. Η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει, καμία δικαστική αντιπαράθεση με τους συμπολίτες μας. Όμως, έχει κλητευθεί και θα κλητεύεται απ΄το Δικαστήριο, να προσκομίσει διοικητικό φάκελο με όλα τα σχετικά στοιχεία και με αναλυτική έκθεση των απόψεών της, να παραστεί δε, κατά την εκδίκαση κάθε αγωγής. Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Αττικής, έχει νομική και ηθική υποχρέωση να συμμορφωθεί με την κλήση του Δικαστηρίου και τα οριζόμενα στο νόμο, και να διευκολύνει το Δικαστήριο, στην έκδοση ορθής και δίκαιης απόφασης.

 

6.Σύμφωνα με το νόμο και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει ΣΗΜΕΡΑ ενιαία Νομική Υπηρεσία, αλλά Γραφεία Νομικής Υποστήριξης, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με αντικείμενο εργασίας των εμμίσθων δικηγόρων την υποστήριξη υποθέσεων, των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες υπηρετούν. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής να καταστεί ενιαία και σε επίπεδο Διεύθυνσης.

 

7. Εξαιτίας της έλλειψης ενιαίας νομικής υπηρεσίας, η Περιφέρεια Αττικής δεν εκπροσωπήθηκε σε δίκη πού ήδη έχει διεξαχθεί στην περίπτωση των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα.

Συγκεκριμένα:

α)Την 28.12.2018, η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής,κλητεύθηκε απ΄το Δικαστήριο να διαβιβάσει τις απόψεις της και τον διοικητικό φάκελο, για την εκδίκαση της 1ης αγωγής,που είχε ορισθείγια την 18.11.2019 και αφορούσε στην καταβολή αποζημιώσεων απ΄τις τραγικές συνέπειες των πλημμυρών στη Μάνδρα, την 15.11.2017. Η νομική εκπροσώπηση ζήτησε κι έλαβε αναβολή

 

β) Την 10.6.2020, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε αίτημα της Περιφέρειας Αττικής, για 3η αναβολή εκδίκασης της αγωγής αυτής, με αιτιολογία του αιτήματος ότι «εκκρεμεί ποινική δίκη, γνωστή ως «Δίκη Μάνδρας», μέχρι και την τελεσιδικία της ποινικής δίκης της Μάνδρας».

Δηλαδή, πλέον του απαραδέκτου περιεχομένου, του αιτήματος αυτού, περί 3ης, μάλιστα, αναβολής της δίκης, το παράνομο και απαράδεκτο για τη Διοίκηση της Περιφέρειας είναι το γεγονός ότι η σοβαρή αυτή δίκη σε βάρος της, έγινε χωρίς να διαβιβασθεί στο Δικαστήριο ο διοικητικός φάκελος, με τις αναλυτικές απόψεις της Περιφέρειας και χωρίς να παραστεί πληρεξούσιος δικηγόρος της στη δίκη αυτή, ώστε να διευκολυνθεί το Δικαστήριο στην έκδοση ορθής και δίκαιης απόφασης.

γ) Επίσης, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για την αδυναμία κατάρτισης των απόψεων της Υπηρεσίας και σχηματισμού του διοικητικού φακέλου, ώστε να λάβει απόφαση επίλυσης του θέματος και να μη γίνει, μια τόσο σοβαρή δίκη, ερήμην της.

 

8. Τα Γραφεία Νομικής Υποστήριξης της Περιφέρειας ζήτησαν την ανάθεση δικαστικού χειρισμού των σοβαρών αυτών υποθέσεων σε εξωτερικό δικηγορικό γραφείο.

 

Την 30.7.2020 και την 3.8.2020, περιήλθαν στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, Εισηγήσεις των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, αντίστοιχα, στις οποίες και συνοπτικά, αναφέρετο και ότι:

 «Ο δικαστικός χειρισμός των ανωτέρω αγωγών απαιτεί εξειδικευμένη νομική γνώση και εμπειρία, επί θεμάτων αστικού, διοικητικού και ποινικού δικαίου….. εισηγούμεθα τη λήψη σχετικής απόφασης, περί ανάθεσης των υποθέσεων αυτών σε εξωτερικό δικηγόρο, ο οποίος να έχει εξειδικευμένη νομική γνώση και εμπειρία επί ανωτέρω θεμάτων»

– «για την ίδια δε σοβαρή άνω υπόθεση ευρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ενώπιον του Πλημ/κείου Αθηνών» .

Σύμφωνα με το νόμο,η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, είναι αρμόδια και για την ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα της περιφέρειας και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία και το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τον ορισμό της αμοιβής του δικηγόρου.

 

Με βάση τα έγγραφα αυτά και τις προβλέψεις του Νόμου, τοΠεριφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά τη συνεδρίαση της 15.1.2021, με ψήφους 65 υπέρ (συμπεριλαμβανομένων και των ψήφων 7 ανεξάρτητων Περιφερειακών Συμβούλων) και 30 κατά, αποδέχθηκε Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία:

 

Α) Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αδυνατούν να καταρτίσουν τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των θεμάτων αυτών.

Πρόκειται για σοβαρές και σπουδαίες υποθέσεις, για την Περιφέρεια Αττικής, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, μεγάλη και πολυετή απασχόληση και ιδιαίτερα επιμελή και λεπτό χειρισμό».

 

Β) Η δικηγορική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αττικής, για τη συζήτηση των αγωγών αυτών, συνεργάζεται στο δικαστικό χειρισμό των άνω υποθέσεων, με δικηγορική εταιρεία, μέλος της οποίας και εκ των νομίμων εκπροσώπων της, είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα συνδράμει ουσιαστικά και αποτελεσματικά, τις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, και στην κατάρτιση των απόψεων της Περιφέρειας Αττικής και στο σχηματισμό του σχετικού φακέλου, που θα αποσταλούν στο Δικαστήριο.

Γ) Ανέθεσε νόμιμα, τον δικαστικό χειρισμό των αγωγών αυτών σε δικηγόρο – μέλος και νόμιμο εκπρόσωπο δικηγορικής εταιρείας, και αφού έλαβε υπόψη της ότι ο δικηγόρος αυτός: 

– Έχει άριστη γνώση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και της Δημόσιας Διοίκησης και έχει  χειρισθεί επιτυχώς και χειρίζεται, αστικές και διοικητικές υποθέσεις ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και αστικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις, μελών Διοίκησης κ΄ Στελεχών ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων    και

– Έχει χειρισθεί επιτυχώς και χειρίζεται, αστικές και διοικητικές υποθέσεις Φορέων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, καθώς και αστικές και ποινικές υποθέσεις, μελών Διοίκησης Φορέων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και μεγάλων εταιρειών.

 

9. Ποια είναι η πραγματική αμοιβή

Για τον χειρισμό κάθε μίας των αγωγών αυτών και μέχρι την έκδοση οριστικής αποφάσεως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε δικηγορική αμοιβή ποσού ευρώ 5.000 (συν ΦΠΑ. 24%), συμπεριλαμβανομένης, στο ποσό αυτό και της αξίας του Γραμματίου Προκαταβολής Εισφορών κ’ Ενσήμων,του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία -αξία- προσδιορίζεται απ΄ το ποσό του αγωγικού αιτήματος.

10. Προς το συμφέρον της Περιφέρειας Αττικής η συνεργασία με εξωτερική νομική ομάδα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, δίνονται σαφείς απαντήσεις επί του συνόλου των ζητημάτων που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαντήσεις που αποδεικνύουν ότι ήταν απολύτως αναγκαία η συνεργασία σε αυτές τις σημαντικές υποθέσεις για την Περιφέρεια Αττικής, με ισχυρή και έμπειρη νομική ομάδα.

 

Εξάλλου, μετά την προαναφερόμενη ανάθεση χειρισμού των υποθέσεων αυτών, απ΄την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, καταρτίσθηκε και κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, σχέδιο αναλυτικής εκθέσεως απόψεων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και ο διοικητικός φάκελος, με σχετικά έγγραφα και στοιχεία, επί της 1ης αγωγής, που συζητείτο στο άνω Δικαστήριο και αφορούσε στην καταστροφική πυρκαγιά της 23.7.2018, με τη συμπερασματική σημείωση ότι:

«Απ΄τα λεπτομερώς προαναφερόμενα και απ΄τα προσαγόμενα ανωτέρω έγγραφα και στοιχεία, προκύπτει αβίαστα και απόλυτα ότι, στην κρινομένη σοβαρή υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23.7.2018, στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής ενήργησε όσα ακριβώς ορίζονται στο νόμο και στις συναφείς οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

 

Η σημείωση αυτή απαντά με τον πλέον κατάλληλο τρόπο στις απόψεις του τ. Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ο οποίος εξέφρασε με πρόχειρο κι ανεύθυνο τρόπο τη θέση  ότι «Με αφορμή την καταστροφή στη Μάνδρα και το Μάτι βρήκαν την ευκαιρία για αναθέσεις αντί να εξετάσουν τη δυνατότητα συμβιβασμού με τα θύματα», ενώ γνωρίζει ή έπρεπε να γνωρίζει, ότι οι υπόψη αγωγές στρέφονται και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και του οικείου Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλοι να αντιμετωπίζουν με υπεύθυνο τρόπο αυτές τις τραγικές υποθέσεις και να μην «εργαλειοποιούν» τον ανθρώπινο πόνο για να αποκομίζουν μικροπολιτικά οφέλη.

Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών, στο δικαστικό αγώνα για την απόδοση ευθυνών για τα τραγικά συμβάντα σε Μάνδρα και Μάτι. Με ισχυρή κι έμπειρη νομική εκπροσώπηση θα επιδιώξουμε να αποδοθούν ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι των τραγωδιών.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα