Γιώργος Στασινός,πρόεδρος ΤΕΕ : Η κάλπη των μηχανικών στις 3 Νοεμβρίου είναι και πάλι μια μοναδική ευκαιρία αλλά και πρόκληση για όλον τον τεχνικό κόσμο.

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_116 της ΠΕΣΕΔΕ

Συνέντευξη του προέδρου του ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού, στον Βαγγέλη Μωυσή, Αρχισυντάκτη του περιοδικού Εργοληπτικόν βήμα

Βαγγέλης Μωυσής

Κύριε Στασινέ, στις 3 Νοέμβρη έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές του ΤΕΕ. Ποιο είναι το ζητούμενο των εκλογών; Ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουν οι μηχανικοί; Γιατί να έρθουν να ψηφίσουν;

Οι εκλογές του ΤΕΕ έρχονται σε μια περίοδο που πολλά αλλάζουν. Μετά από πολλά και πολύ δύσκολα χρόνια, όπου ο τεχνικός κόσμος δεινοπάθησε αλλά στάθηκε όρθιος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Απέχουμε όμως πολύ ακόμη από το να θεωρήσουμε ότι επιστρέφουμε σε κανονικές περιόδους.

Για όλους μας, κύριος στόχος πρέπει να είναι η πραγματική ανάπτυξη που φέρνει δουλειές, που βασίζεται σε επαγγελματισμό και επιστημοσύνη. Για να προχωρήσουν γρήγορα όσα δεν έγιναν τις περασμένες δεκαετίες, για να δούμε να υλοποιούνται με ταχύτητα αναγκαία έργα και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν όχι μόνο το επάγγελμα του μηχανικού αλλά και τη ζωή όλων μας, την οικονομία και την κοινωνία.

Το ΤΕΕ, πιστό στον θεσμικό του ρόλο, προσπάθησε με σθένος τα τελευταία χρόνια να δείξει στην Πολιτεία το δρόμο για τις αναγκαίες αλλαγές. Λέω συχνά ότι η χώρα και οι μηχανικοί πηγαίνουν χέρι – χέρι, η οικονομίας μας είναι συνδεδεμένη βαθιά με τον τεχνικό κόσμο. Μέσα στην κρίση που βιώσαμε, όλοι μαζί καταφέραμε αρκετά αλλά μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Η κάλπη των μηχανικών στις 3 Νοεμβρίου είναι και πάλι μια μοναδική ευκαιρία αλλά και πρόκληση για όλον τον τεχνικό κόσμο. Ευκαιρία για τον καθένα να επιλέξει συνδυασμούς και πρόσωπα που έχουν αποδείξει ότι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στον κλάδο και τη χώρα. Αλλά και πρόκληση να επιλέξει εκείνους που φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα, στην εργασία μας, στην οικονομία συνολικά.

Καλώ όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να ενημερωθούν για τις απόψεις, τις προτάσεις και το έργο κάθε συνδυασμού και υποψηφίου, να διαλέξουν τους καλύτερους και να συμμετέχουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2019. Είμαστε ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, κρατάμε ως κλάδος πάντα τα κλειδιά της ανάπτυξης του τόπου: οφείλουμε να αποδείξουμε με τη συμμετοχή μας ότι δικαίως οι πολίτες αναμένουν από εμάς δουλειά και αποτελέσματα.

Ζητάτε και προσωπικά την ψήφο των συναδέλφων σας; Θα διεκδικήσετε και νέα θητεία στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ;

Από τον Μάϊο του 2015 που ξεκίνησα να υπηρετώ στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ προσπάθησα να δώσω όσα περισσότερα μπορώ στο Επιμελητήριο και στους συναδέλφους. Ξεκινήσαμε νέες υπηρεσίες, αυξήσαμε τον ρόλο και την παρέμβαση το ΤΕΕ, αγωνιστήκαμε για διεκδικήσεις και δικαιώματα. Βάλαμε τα θεμέλια για να εκσυγχρονιστεί το ΤΕΕ και να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η δουλειά των μηχανικών. Τώρα που η οικονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν όσα έχουμε συζητήσει με τους συναδέλφους, όσα έχουμε σχεδιάσει στο Επιμελητήριο, να μπορέσουμε αποτελεσματικά να προωθήσουμε όσα προτείνουμε. Οπότε η απάντηση είναι ναι, θα είμαι επικεφαλής της παράταξης που με ανέδειξε, της ΔΚΜ – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών. Και ζητώ την ψήφο κάθε συναδέλφου μηχανικού και τον σταυρό του, για να συνεχίσω στη θέση του Προέδρου. Ζητώ την ψήφο από κάθε συνάδελφο που πιστεύει ότι όσα κάναμε βελτίωσαν την επαγγελματική του ενασχόληση και την επιστήμη του, ότι διατυπώσαμε ουσιαστικές προτάσεις προς την Πολιτεία, ότι υπηρετούμε τον βασικό θεσμικό στόχο του ΤΕΕ: να είναι ο βασικός, επίσημος, σύμβουλος της κυβέρνησης και της Πολιτείας συνολικά για τα τεχνικά θέματα της χώρας. Και ζητώ την ψήφο του καθενός και της καθεμίας συναδέλφου, χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές παρωπίδες. Θεωρώ ότι η εποχή καλεί για ανθρώπους χωρίς προκαταλήψεις και για αποτελεσματικότητα χωρίς εμμονές. Νομίζω ότι αυτά τα έχουμε υπηρετήσει. Οπότε ναι, θα ήθελα να είμαστε η ΔΚΜ η επιλογή κάθε συναδέλφου, ανεξαρτήτως άποψης, που θεωρεί ότι το ΤΕΕ πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

Αναφερθήκατε στο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Τι ξεχωρίζετε από αυτό;

Αν και το έργο του ΤΕΕ είναι πολυεπίδο και πολυποίκιλο, νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθώ ξεχωριστά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Το ΤΕΕ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν φορέα δημόσιου χαρακτήρα που υποστηρίζει αδιάκοπα και χωρίς προβλήματα τη δουλειά χιλιάδων επαγγελματιών αλλά και φορείς και πολίτες και επιχειρήσεις. Δεν είναι πολλοί οι φορείς σε ολόκληρη τη χώρα που να διενεργούν εκατομμύρια συναλλαγές και εγγραφές σε βάσεις δεδομένων για λόγους δημοσίου συμφέροντος με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία διαπιστωμένη σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη συμπαράσταση, με την ενεργό συμμετοχή, χιλιάδων μηχανικών από όλη τη χώρα. Και φυσικά χωρίς τα στελέχη και τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου. Θέλω ειδικά να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη του ΤΕΕ για την πολύ και σκληρή δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει θέσει σε λειτουργία το ΤΕΕ, στην υπηρεσία των μηχανικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Βασικότερο παράδειγμα είναι το σύστημα e-adeies. Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ένα σύστημα που οραματίστηκε, προσπάθησε να πείσει την Πολιτεία να θεσμοθετήσει, σχεδίασε και υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με πολύ κόπο, με πολλές αντιδράσεις, με πολλά ζητούμενα και με αρκετά προβλήματα.

Ένα σύστημα που βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Που συνεχώς γίνεται καλύτερο με βάση τις δικές μας παρατηρήσεις. Ένα σύστημα που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και ουσία στην πραγματική δουλειά μας: στη μελέτη και στο σχεδιασμό των ακινήτων, των έργων γενικότερα. Που βοηθά αποφασιστικά στο άλλο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας: στην κατασκευή.Και που όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι είναι μια μεταρρύθμιση που άργησε αλλά επιτέλους υλοποιήθηκε.Και τα οφέλη του είναι εμφανή σε όλους.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το ξέρετε αλλά το e-adeies από μόνο του βελτίωσε δραστικά τη θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.Δεν είναι ίσως το τέλειο σύστημα – άλλωστε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά μπορούμε όλοι να κάνουμε πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο καθαρά, πιο ουσιαστικά τη δουλειά μας. Έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 60.000 διοικητικές πράξεις, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια έγγραφα.Και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές αλλαγές που καταφέραμε όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια.

Μια άλλη, που καλά γνωρίζετε, είναι η ηλεκτρονική δήλωση αυθαιρέτων. Στην πραγματικότητα το ΤΕΕ μόνο του, με τη συμπαράσταση ελάχιστων στελεχών των Υπουργείων, στήριξε μόνο του την εφαρμογή δύο ολόκληρων νόμων για τέσσερα – πέντε ολόκληρα χρόνια.

Τόσο ο 4178 αλλά κυρίως ο 4495 δεν θα είχε εφαρμοσθεί χωρίς τη δική μας συμβολή. Μια συμβολή που έγινε δυνατή διότι όλοι οι μηχανικοί προσπάθησαν να υλοποιήσουν στην πράξη αυτό που σχεδιάστηκε από την Πολιτεία: να καταγραφεί η αυθαίρετη δόμηση και να τελειώνουμε κάποτε με αυτήν την πρακτική.

Δεν είναι μόνο ότι προσφέραμε με τη δουλειά μας έσοδα στο κράτος. Είναι κυρίως ότι υπάρχει πλέον μια βάση δεδομένων πραγματική για την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα. Που μας επιτρέπει να κάνουμε επόμενα βήματα πολύ σημαντικά. Όπως η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού που περνά μέσα από την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Θέλω να σημειώσω ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΕΕ δεν είναι μόνο αυτές, όπως αρκετοί από εσάς γνωρίζετε.Με τη συμβολή του Επιμελητηρίου σχεδιάστηκε και λειτουργεί ο θεσμός των Ελεγκτών Δόμησης, με την – χωρίς παθογένειες – ηλεκτρονική κλήρωση και την υποβολή των πορισμάτων. Συγκροτήσαμε ένα μητρώο με πάνω από 4 χιλιάδες ελεγκτές και έχουν διεκπεραιωθεί περισσότεροι από 60 χιλιάδες έλεγχοι. Μια μεταρρύθμιση που επίσης έλυσε πολλά πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και εμείς και οι πελάτες μας.

Με τη συμβολή του ΤΕΕ δημιουργήθηκε και λειτουργεί η υποβολή τοπογραφικών στο Κτηματολόγιο σε κάθε δικαιοπραξία. Με το σύστημα της ψηφιακής υπογραφής και πιστοποίησης των μελών του ΤΕΕ, όπως άλλωστε και στο e-poleodomia 3.

Το ΤΕΕ ακόμη δημιουργεί υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό μητρώο με περισσότερους από 150 χιλιάδες φακέλους μηχανικών και εταιρειών, η διεκπεραίωση των αμοιβών, οι υπηρεσίες του MyTEE που όλοι γνωρίζετε, η δημοσιοποίηση προκηρύξεων διαγωνισμών δημοσίων έργων και μελετών.

Θέλω να τονίσω ότι το ΤΕΕ δεν παρέχει μόνο ψηφιακές πλατφόρμες. Παρέχουμε επίσης στα μέλη του ΤΕΕ νομική και φοροτεχνική υποστήριξη, ενώ λειτουργούμε αντίστοιχη υπηρεσία help-desk για τα αυθαίρετα, για ιδιωτικά έργα και δόμηση, για τον ΚΕΝΑΚ. Παρέχουμε και ηλεκτρονικά αντίστοιχα εργαλεία, όπως η πρόσβαση στη βάση πληροφοριών NOMOS και το μηχανικού εγχειρίδιο στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ προτείνει μία ολοκληρωμένη,θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης. Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Όλα αυτά λειτουργούν ήδη. Τι άλλο μπορεί να περιμένει ο μηχανικός από το ΤΕΕ τα επόμενα χρόνια;

Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, με αυτή και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.Όσα έγιναν δεν υπήρξαν εύκολα.Αλλά εμείς οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά από δυσκολίες και προκλήσεις.Για αυτό και δεν διστάζουμε να προτείνουμε αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και ο κλάδος.Με τρόπο μελετημένο, με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και αποτελεσματικότητα.

Η πρώτη αλλαγή που περιμένουμε επιτέλους, μετά από δεκαετίες μάχης από πλευράς του Επιμελητηρίου για να καθιερωθεί, είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.Για να αποκτήσουμε επιτέλους γνώση ως χώρα για την πραγματική κατάσταση των ακινήτων.Μαζί με το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων και το e-adeies για τα νέα κτίρια, με την Ταυτότητα Κτιρίου η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ηλεκτρονική βάση τεχνικών δεδομένων για όλο το κτιριακό απόθεμα.

Και η δεύτερη αλλαγή που περιμένουμε είναι μια ακόμη διαρκής επιδίωξη και διεκδίκηση του ΤΕΕ.Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής. Που βάλαμε ξανά δυναμικά στην ατζέντα μετά τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Και που η κυβέρνηση δείχνει επιτέλους να καταλαβαίνει τη χρησιμότητά του και αναμένεται να το νομοθετήσει, ώστε να αποκτήσει η Πολιτεία πλήρη εικόνα για τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες συντήρησης όλων των δημόσιων υποδομών.Η τρίτη αλλαγή – η μεταρρύθμιση αν προτιμάτε – είναι διπλή.Αφορά τον τρόπο που αδειοδοτείται κάθε επένδυση, κάθε έργο, κάθε οικοδομή στη χώρα μας.

  • Με πρώτο άξονα, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, Μια μεταρρύθμιση που σχεδιάσαμε και προτείναμε και πιέσαμε πολλαπλά για να έρθει και  για την οποία όλοι συμβάλλαμε με συζητήσεις και ζυμώσεις σε κάθε επίπεδο της διοίκησης και της Πολιτείας.

Το ΤΕΕ προτείνει μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης. Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων. Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. Και αυτό είναι που θα αλλάξει πραγματικά τη χώρα μόλις υλοποιηθεί. Το γιατί το καταλαβαίνουμε όλοι. Ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα το νομοθετήσει σύντομα. Και με τη στήριξη του ΤΕΕ, διοίκησης και στελεχών, θα περάσουμε γρήγορα σε πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένες περιοχές και σε λίγα χρόνια σε πλήρη εφαρμογή σε όλη τη χώρα.Αυτό το εργαλείο λύνει το πρώτο πρόβλημα, που είναι οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.

Το ΤΕΕ έχει προτείνει επίσης συγκεκριμένο τρόπο για να λειτουργήσει επιτέλους και η ηλεκτρονική αδειοδότηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Συνδεδεμένα με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, το ΤΕΕ έχει προτείνει ένα Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Αδειοδότησης για άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας όπου απαιτούνται. Σε διασύνδεση με άλλα συστήματα, όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Ώστε να υπάρχει εντέλει ένα κεντρικό σημείο όπου ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο μηχανικός και ο επιστήμονας να δουλέψει, η Πολιτεία να εξυπηρετήσει και να ελέγξει. Με την εμπειρία που έχουμε με το e-adeies, το ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αναδιοργάνωση και αυτού του τομέα της διοίκησης.

Επιπλέον, και ολοκληρώνω με αυτόν τον κύκλο των ψηφιακών εργαλείων που φιλοδοξούμε να πείσουμε την Πολιτεία είτε να νομοθετήσει είτε να ενεργοποιήσει γρήγορα – και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί αυτό, γιατί συμφέρει τους περισσότερους και σίγουρα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον – με τη Ψηφιακή Τράπεζα Γης.

Προτείνουμε τη μετεξέλιξη του θεσμού της Τράπεζας Γης από την παλαιή, αναξιόπιστη, μορφή που ακύρωσε το ΣτΕ σε ένα σύγχρονο, αντικειμενικό και ωφέλιμο για όλους ψηφιακό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργίας αγοράς δικαιωμάτων δόμησης.Με συμμετέχοντες στην αγορά απρόσωπα, αντικειμενικά, χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.Ένα εργαλείο για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και την οριστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Με αξιοποίηση του υπερβάλλοντος συντελεστή που ήδη υπάρχει για παράδειγμα στα διατηρητέα κτίρια – που οι ιδιοκτήτες παραμένουν όμηροι της Πολιτείας επί δεκαετίες και βλέπουμε πολλά από αυτά να ρημάζουν – σε ακίνητα του δημοσίου, σε ορισμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Και έχουμε προτείνει ένα ειδικό εργαλείο, μέσα από την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, για να αποκατασταθούν οι όψεις όλων των διατηρητέων κτιρίων που έχουν υπερβάλλοντα συντελεστή, ώστε να βελτιωθεί το αστικό μας περιβάλλον.

Δεν επεκτείνομαι ιδιαίτερα, είναι αρκετά ειδικό θέμα, αλλά θέλω να τονίσω ότι στο ΤΕΕ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Όχι στα λόγια και με διακηρύξεις, αλλά πρακτικά και εφαρμόσιμα, μέσα από τέτοιες μεταρρυθμίσεις που έχουν οφέλη για όλους. Με την Ψηφιακή Τράπεζα Γης δίνεται ένα εργαλείο για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Και σε αυτό δίνουμε μεγάλη βαρύτητα. Στηρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε την άμεση έναρξη και έγκαιρη ολοκλήρωση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα συμπεράσματα από τις διαδικασίες για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι που ετοιμάζει το ΤΕΕ. Γιατί είναι προϋπόθεση σοβαρής περιβαλλοντικής προστασίας και δημιουργίας βιώσιμων πόλεων να έχουμε σχεδιάσει ορθολογικά και επιστημονικά σωστά τον χώρο.

Και να μην ξεχνάμε ότι μάλλον είμαστε και ο μοναδικός φορέας που κάνει ηλεκτρονική διαλογή και έκδοση αποτελεσμάτων σε μια πανελλαδική ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία. Για πολλοστή φορά θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου.

Και σε επίπεδο πολιτικών; Πέρα από τα εργαλεία αυτά, που είναι εργαλεία δουλειάς, Καταφέρνει το ΤΕΕ να περάσει στα κόμματα και τις κυβερνήσεις όσα ζητούν οι μηχανικοί, όσα έχει ανάγκη ο τεχνικός κλάδος;

Το ΤΕΕ λειτουργεί ως σύμβουλος της πολιτείας και βοηθάει στην διαμόρφωση πολιτικής, μελετάει τα θέματα επικουρικά στην κάθε κυβέρνηση, εκπαιδεύει μηχανικούς και υπαλλήλους, παρέχει συνεχή υποστήριξη κλπ και αυτά τα κάνει με την ενεργή συμμετοχή των μηχανικών. Και παράλληλα προωθεί κάθε θέμα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος των μηχανικών. Πετύχαμε την αναγνώριση των ενιαίων 5ετών σπουδών των Μηχανικών ως επιπέδου IntegratedMaster.

Ξεκινήσαμε μια φιλόδοξη προσπάθεια, να παρέχει το ΤΕΕ συνεχή σεμινάρια σε ειδικά θέματα ενδιαφέροντος των μηχανικών από εκλεκτούς και εξειδικευμένους συναδέλφους, δωρεάν για όλα τα μέλη του ΤΕΕ και με διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από παντού, μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ, όπου θα παραμένουν για πάντα διαθέσιμα τόσο τα βίντεο όσο και το υλικό των σεμιναρίων.

Σταθερά προωθούμε τη συζήτηση για τη εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με την έκδοση του ΚΕΝΑΚ και του λογισμικού, με τις παρεμβάσεις μας για τα προγράμματα εξοικονόμησης – που μακάρι να μας άκουγαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίσαμε με το εξοικονομώ κατ΄οίκον.Ανοίξαμε πρώτοι τη δημόσια συζήτηση για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ανοίγουμε όμως και τη συζήτηση για αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στην αγορά ενέργειας. Με έμφαση στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ, στην ενεργειακή μετάβαση από τη λιγνιτοπαραγωγή σε πιο καθαρές μορφές, με κοινωνική συνοχή και νέες επενδύσεις στις περιοχές που επηρεάζονται.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους τομείς. Και ειδικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως το σκυρόδεμα, η αντισεισμική μηχανική, η πυροπροστασία, τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η θαλάσσια χωροταξία, οι ψηφιακές πληρωμές και τόσα άλλα. Με παρεμβάσεις στην Πολιτεία, δημόσια και μη, για σημαντικά ζητήματα όπως οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, η ασφάλεια των πληροφοριακών υποδομών του δημοσίου, η ασφάλεια των ανελκυστήρων, τα δικαιώματα των μηχανικών του δημοσίου στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και τόσα άλλα.

Δίνουμε και πάλι, όπως παλαιότερα, λύσεις σε προβλήματα που η Πολιτεία καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, με την έκδοση Τεχνικών Οδηγιών. Εκδώσαμε Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) για τον Οδοφωτισμό και προετοιμάσαμε Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) για τους Υαλοπίνακες

Δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις. Με ξεχωριστές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για την αγορά ακινήτων. Με την προσπάθεια για άνοιγμα της αγοράς εκτιμητών. Αλλά και γενικότερα δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματική δράση. Διοργανώνουμε ειδικό επενδυτικό forum και συμμετέχουμε σε όλα τα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα. Σε κάθε πρωτοβουλία μας φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας για να καταλάβουν ή να εξηγήσουν εκπροσώπους εταιρειών και φορέων της αγοράς.

Είναι και άλλα που πρέπει να γίνουν και πιέζουμε για αυτά. Γιαν τη επίλυση του προβλήματος των μεγάλων εκπτώσεων στα δημόσια έργα. Για τη βελτίωση των ΣΔΙΤ ώστε να ξεμπλοκάρουν χρηματοδοτικά αναγκαία έργα υποδομής. Για τη δημιουργία και χρήση καινοτόμων υβριδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για μεγάλα και μικρά πράσινα έργα σε όλη τη χώρα. Για την αλλαγή και βελτίωση του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων. Είμαι αισιόδοξος ότι και σε αυτά θα φέρουμε σύντομα αποτέλεσμα με την πίεση που ασκούμε και τις προτάσεις μας στην Πολιτεία.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα