Γιώργος Στασινός: «Το ΤΕΕ έχει έναν στόχο, πάντα: την Ελλάδα του αύριο»

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός σε αμιγώς δημοσιογραφική εκδήλωση, που διοργανώθηκε για να τιμήσει τη διαχρονική συνεργασία του ΤΕΕ με τους εκπροσώπους του Τύπου και τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι ξεκινά η καμπάνια εορτασμού των 100 χρόνων ΤΕΕ, με πλήθος εκδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Με κεντρικό μήνυμα «εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», η καμπάνια εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Στασινός «θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, θα εξελιχθούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου». Στόχος είναι μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας τον τελευταίο αιώνα και για την μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή.

«Η ώρα της δράσης είναι τώρα. Η αδράνεια είναι ευθύνη»

Παρουσιάζοντας το έργο και την προσφορά του ΤΕΕ και των Ελλήνων Μηχανικών στην πορεία του χρόνου, «από την επούλωση των πληγών της δεκαετίας του 1940, στο αναπτυξιακό θαύμα των δεκαετιών του 50 και του 60. Από τη χούντα στην μοναδική ιστορική στιγμή του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια πριν. Και μετά σε μια πορεία που σχεδόν τα πάντα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο ΤΕΕ αρκετά χρόνια πριν υλοποιηθούν. Στα μεγάλα έργα υποδομών. Στην έμφαση στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Στις τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος. Στην εποχή του διαδικτύου»,  ο Γιώργος Στασινός  τόνισε τη σημασία του χρόνου για τις αναπτυξιακές απαιτήσεις και προκλήσεις του σήμερα.

«Δεν έχει πια σημασία να συζητάμε αιώνια, ούτε να σχεδιάζουμε επί δεκαετίες. Η ώρα της δράσης είναι τώρα», είπε ο  Γιώργος Στασινός, θυμίζοντας πως από το 2015, που ανέλαβε Πρόεδρος του ΤΕΕ διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση πως: «η αδράνεια είναι ευθύνη»!  Μια θέση αρχής, που όπως είπε από παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος στην αρχή αντιμετωπίστηκε ως αιρετική. Τόνισε ωστόσο, ότι σήμερα έχει θεμελιωθεί ως κυρίαρχη, καθώς: «To  ΤΕΕ και εγώ προσωπικά αγωνιστήκαμε επί χρόνια, προτείναμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε πολλά έργα που σήμερα υλοποιούνται, ώστε να γίνει πράξη με έργα ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, που όλοι θέλουμε για την Πατρίδα». Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «πιστεύω βαθιά ότι αυτή τη στιγμή, για να πετύχουμε ως χώρα, και για να καταφέρουμε να κάνουμε την Πατρίδα μας βιώσιμη – για εμάς και τα παιδιά μας – ο πιο σημαντικός παράγοντας τα επόμενα χρόνια είναι ο χρόνος».

«To TEE  δεν κρύβεται και αναλαμβάνει να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει»

«Από την ώρα που ανέλαβα τη θέση του Προέδρου, το 2015 και τα χρόνια που ακολούθησαν το ΤΕΕ έπεισε την Πολιτεία για την αναγκαιότητα τους, τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδίως την παρούσα κυβέρνηση», είπε ο Γιώργος Στασινός μιλώντας για τα πολλά και σημαντικά έργα, που είναι ήδη σε λειτουργία είτε υλοποιούνται από το ΤΕΕ.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά:

–       Στα ψηφιακά έργα που έχει υλοποιήσει και παρέχει προς τους Μηχανικούς, την Πολιτεία και τους Πολίτες τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕόπως είναι: e-Άδειες, συμβούλια αρχιτεκτονικής στο e-Άδειες, ηλεκτρονική διασύνδεση πυροσβεστικής και αστυνομίας στο e-Άδειες, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Ελεγκτές Δόμησης, καταγραφή υποδομών προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα και ανθρώπους με αναπηρία σε δημόσια κτίρια, πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, σύστημα πιστοποίησης προσόντων προσώπων – εκτιμητές ακινήτων, δημιουργία μητρώου μηχανικών για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, helpdesk για μηχανικούς κ.ά. Και σε

–       Έργα – ορόσημα, που πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, έχουν ήδη ξεκινήσει και οδεύουν στην ολοκλήρωσή τους όπως είναι: ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.

«Η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα την επιστημοσύνη του ΤΕΕ και των μελών του. Και εμπιστεύεται το ΤΕΕ στα δύσκολα και σύνθετα ζητήματα», είπε ο Γιώργος Στασινός εξηγώντας: «Διότι το ΤΕΕ δεν κρύβεται.. Όταν χρειάζεται, όχι μόνο προτείνει αλλά αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα το κράτος δυσκολεύεται να κάνει με τις υπάρχουσες δομές του. Και όσα θα καθυστερούσαν επί δεκαετίες αν τα αφήναμε στους συνήθεις ρυθμούς της διοίκησης», επαναλαμβάνοντας ότι: «ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σήμερα» και ότι προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι: «Για αυτό αναλαμβάνουμε να τρέξουμε και να υλοποιήσουμε σε λίγα χρόνια όσα θα γίνονταν σε δεκαετίες, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή η ενοποίηση της γεωχωρικής πληροφορίας ή η ψηφιοποίηση των παλαιών χάρτινων αρχείων».

«Οι διπλωματούχοι μηχανικοί είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας»

«Το ΤΕΕ έχει αλλάξει. Διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Σε μια χώρα που επίσης αλλάζει»,  είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και μίλησε για «μια χώρα που τουλάχιστον στον χώρο των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, έχει αλλάξει ήδη πολύ, ιδίως αν τη συγκρίνουμε με τη χώρα της κρίσης, λίγα χρόνια πριν. Με νέα καθήκοντα και νέες δουλειές για τους μηχανικούς, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το ΤΕΕ για τους μηχανικούς που εν τέλει εξυπηρετούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κοινωνίας και της Πολιτείας. Με έμφαση στην Ανθεκτικότητα. Της Πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας ολόκληρης.». Αναφέροντας ότι: «Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Ξέρουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Και ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης».

«Υπερασπιζόμαστε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών και των Πολυτεχνείων μας»

«Έχουμε, ως κοινωνία συνολικά, πολλά να κερδίσουμε αν επενδύσουμε, ατομικά και συλλογικά, στην επαγγελματική ποιότητα, στην επιστημονική γνώση, στον ορθό λόγο, στα δεδομένα, στην ανάλυση. Αν τα κάνουμε βίωμα και νοοτροπία» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι: «Για αυτό έχει σημασία, και θέλω να το τονίσω και εδώ, να υπερασπιστούμε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Μηχανικών που τους αναγνωρίζεται και διεθνώς.  Και αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει διασφαλίζοντας αφενός υψηλό επίπεδο σπουδών σε ποιοτικά Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, όπως αυτά που έχουμε. Και αφετέρου μέσα από τη διασφάλιση υψηλότερων αμοιβών για το κατεξοχήν επιστημονικό έργο των μηχανικών, τη δουλειά τους δηλαδή σε μελέτες, εκτιμήσεις, έργα και κάθε είδους επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα τους», προσθέτοντας «διότι εν τέλει όλα αυτά αποτελούν επένδυση στο μέλλον, μέσα από την ποιότητα των επαγγελματιών και των επιστημόνων».

«Το ΤΕΕ έχει έναν στόχο, πάντα: την Ελλάδα του αύριο»

«Το ΤΕΕ, ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας  της χώρας τόσο σε αριθμό μελών, όσο και για λόγους ουσιαστικής προσφοράς και ιστορικά, και σήμερα και πιστεύω και στο μέλλον έχει έναν στόχο, πάντα: την Ελλάδα του αύριο», είπε ο Γιώργος Στασινός  σημειώνοντας ότι: «Το ΤΕΕ στην πορεία αυτών των 100 ετών προχώρησε παράλληλα με τις προκλήσεις της χώρας. Όπως ακριβώς οι μηχανικοί είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, έτσι και το ΤΕΕ είναι άρρητα συνδεδεμένο με το επάγγελμα και την επιστήμη του μηχανικού, που στηρίζει όλο το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας και όλες τις λειτουργίες της ελληνικής κοινωνίας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ας μην γελιόμαστε: κάθε οικονομική δραστηριότητα, σχεδόν, φέρει τη σφραγίδα κάποιων Ελλήνων Μηχανικών».

Tο μήνυμα της επετείου των 100 ετών του ΤΕΕ θα φθάνει στις πόλεις και τους πολίτες

Ο Γιώργος Στασινός παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο της καμπάνιας για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ, που συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό  αναφέρθηκε:

–       Στον ένα αιώνα πλούσιας ιστορίας και πολυδιάστατου έργου, που το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στηρίζει τους μηχανικούς, την επιστήμη, την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Και

–       Στον πρωταγωνιστικό σήμερα ρόλο του ΤΕΕ, που προσφέρει απρόσκοπτα στην Πολιτεία, τους μηχανικούς και τους πολίτες τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η καμπάνια είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ γίνεται «με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, που τόσα προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και συχνά δεν τους αναγνωρίζεται. Και των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΤΕΕ.  Με τη συμμετοχή χιλιάδων μηχανικών, όλων των ειδικοτήτων, που συμβάλλουν καθημερινά, έμπρακτά, στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας, στην πραγματική παραγωγή εγχώριου προϊόντος, στην πραγματική οικονομία», ώστε όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ: «το μήνυμα της επετείου των 100 ετών του ΤΕΕ να φθάνει σε πόλεις και πολίτες, που συχνά δεν γνωρίζουν πόσο επηρεάζει την καθημερινότητά τους η εργασία των μηχανικών».

Η καμπάνια του επετειακού εορτασμού των 100 ετών ΤΕΕ, υπό το συντονισμό του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΤΕΕ και την επιμέλεια της συνεργάτιδας, δημοσιογράφου και συμβούλου επικοινωνίας Μαρίνας Τζόκα, σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες επικοινωνίας, θα «ταξιδέψει» σε όλη τη χώρα από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο, σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο του ΤΕΕ

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι καταφέραμε, στην επέτειο των 100 ετών του ΤΕΕ να ξεκινήσουμε τις εργασίες για το νέο κτίριο του ΤΕΕ στο ιδιόκτητο οικόπεδο επί της λεωφόρου Κηφισίας, στη συμβολή της με την Αττική Οδό» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι: «Θέλουμε όμως παράλληλα να συμβολίσουμε στην κοινωνία και τον πράσινο μετασχηματισμό, όχι μόνο του τεχνικού κόσμου, που γίνεται, αλλά και του ΤΕΕ ειδικότερα – με ένα έργο σταθμό για εμάς…». Και αναφέροντας ότι: «Θα είναι ένα σύγχρονο, πράσινο, βιοκλιματικό, ενεργειακά αναβαθμισμένο, φιλικό στον άνθρωπο κτίριο που ελπίζω να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τί καλύτερο για να συμβολίσει μια νέα εποχή από ένα νέο κτίριο για τον φορέα των μηχανικών».

Το ΤΕΕ τιμά τους δημοσιογράφους που γράφουν για τα σημαντικά θέματα των μηχανικών

«Το ΤΕΕ συνεργάζεται επί δεκαετίες με δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης γιατί αυτή είναι η αποστολή μας και ο κοινός μας στόχος: να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προς τους εκπροσώπους του Τύπου, αναφέροντας ότι: «Η επέτειος των 100 ετών και η έναρξη της καμπάνιας είναι μια καλή αλλά και σπάνια ευκαιρία», για να τιμήσει το ΤΕΕ και να ευχαριστήσει προσωπικά ο ίδιος για τα χρόνια που είναι Πρόεδρος του ΤΕΕ, «τους δημοσιογράφους που γράφουν για τα σημαντικά θέματα των μηχανικών, του τεχνικού κόσμου, της επιστήμης, της ανάπτυξης. Διότι η δουλειά μας στο ΤΕΕ είναι συνυφασμένη με όλα αυτά – και συνάμα, με την ανάπτυξη της χώρας».

Ιδιαίτερη δε αναφορά επιφύλαξε ο Γιώργος Στασινός στους «διαπιστευμένους στο ΤΕΕ δημοσιογράφους, που καλύπτουν σταθερά τα θέματα του Επιμελητηρίου, που κάνετε εξειδικευμένο ρεπορτάζ και γνωρίζετε καλά πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε όλοι αυτή τη δουλειά σωστά», απευθύνοντας ευχαριστίες για την καλή συνεργασία σε κάθε δραστηριότητα του ΤΕΕ,  σε συνεντεύξεις Τύπου, συνέδρια και εκδηλώσεις και για το γεγονός ότι «εξηγείτε δύσκολα τεχνικά θέματα στην κοινή γνώμη με απλό τρόπο. Και αυτή είναι κρίσιμη και σημαντική λειτουργία του Τύπου».

«Το ΤΕΕ κλείνει σήμερα 100 χρόνια λειτουργίας και ανοίγει δρόμο για τα επόμενα 100. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά αλλά και για το ΤΕΕ συνολικά που βρίσκεστε σήμερα εδώ, που έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη συνεργασία μας σε δύσκολα τεχνικά θέματα», είπε ο Γιώργος Στασινός προς τους δημοσιογράφους από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που ανταποκρίθηκαν και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του ΤΕΕ.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ευχαρίστησε αναφέροντας ονομαστικά τους δημοσιογράφους του ΤΕΕ Αργύρη Δεμερτζή και Θοδωρή Καραουλάνη, «τους συνεργάτες μου, που κρατούν ζωντανή και συνεχή την επαφή μας» τόσα χρόνια, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στο Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα