πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_112 της ΠΕΣΕΔΕ
Αφιερωμένο στους δημάρχους της Ηλείας που θα συμπράξουν και στους υποψήφιους δημάρχους που αυτοσυγχαίρονται για την πρωτοβουλία τους !
Οι παρεμβάσεις του κράτους, με δικό του ιδιόκτητο εξοπλισμό σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και στα κοινωνικά δρώμενα ήταν ένα φαινόμενο που χαρακτήριζε την Σοβιετική κοινωνία
Στον αντίποδα οι καπιταλιστικές κοινωνίες αντέγραψαν το πρώτυπο και έφτιαξαν τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.Το κράτος δηλαδή έγινε επιχειρηματίας διεκδικώντας, εκτός ανταγωνισμο , μερίδα της επιχειρηματικής πίτας.Και λέμε εκτός ανταγωνισμού γιατί τις δουλειές τις έπαιρναν οι κρατικές επιχειρήσεις , στο πιάτο ,προνομιακά κατά προτεραιότητα και εκτός ανταγωνισμού.
Τα αποτελέσματα τα ζήσαμε όλοι μας στο σβέρκο ‘’ από τις γνωστές μας ΔΕΚΟ, οι οποίες συντήρησαν για δεκαετίες χιλιάδες τεμπέληδες και golden boys,στραγγίζοντας παράλληλα τα κρατικά ταμεία, λόγω υπέρογκων εξόδων και χαμηλής παραγωγικότητας και ρημάζοντας την επιχειρηματική αγορά.
Τότε λοιπόν πολύ παλιά δημιουργήθηκε και η ΜΟΜΑ, στρατιωτική τεχνική υπηρεσία, η οποία την εποχή της έλλειψης επιστημονικού δυναμικού και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού στην αγορά, αγαθοεργούσε. Ήλθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, η σύνθεση της κοινωνίας άλλαξε, το επιστημονικό δυναμικό αυξήθηκε και οι Ελληνικές τεχνικές εταιρείες, ανέλαβαν να εκσυγχρονίσουν ακόμη και τις δύσκολες κοινωνίες της μέσης ανατολής και της βόρειας Αφρικής
Κάπου τότε το 1992 η ΜΟΜΑ ΄΄κηρύχθηκε ΄΄ ως πλεονάζον στην Ελληνική κοινωνία , η τεχνική υπηρεσία του στρατού ευδοκίμως τερμάτισε την δραστηριότητά της και τα προικιά της μοιράσθηκαν στις τότε νομαρχίες ( Ν. 2026/92).
Η Νομαρχία Ηλείας πήρε τότε κάποιον εξοπλισμό μεταξύ των οποίων αν δεν κάνω λάθος έναν μεγάλο φορτωτή INTERNATIOL και μία επικαθήμενη νταλίκα μεταφοράς μηχανημάτων που ακόμα φέρουν τα στρατιωτικά χρώματα και άλλα.
Οι καιροί άλλαξαν το τεχνικό δυναμικό του Ελληνικού χώρου έγινε υπερπλεονάζον, οι τεχνικές εταιρείες με μεγάλο μηχανολογικό εξοπλισμό ΄΄ παρέδωσαν πινακίδες ΄΄, λόγω κρίσης, αρκετές πτώχευσαν, ο τεχνικός κόσμος οδηγήθηκε στην ανεργία και πολλοί μηχανικοί άλλαξαν επάγγελμα.
Ήταν απ’ ότι φαίνεται η κατάλληλη στιγμή από μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση ,η δεξιά της πτέρυγα να φτιάξει μια νέα κρατική στρατιωτική τεχνική εταιρεία και να μπει στο χώρο της κατασκευής την ώρα της βαθιάς κρίσης και να κατασκευάσει εκατοντάδες μεγάλα έργα,με ανάθεση και εκτός ανταγωνισμού.
Δηλαδή, την ώρα που η Ελλάδα βυθιζόταν στην κρίση, χιλιάδες μηχανικοί έφευγαν προς κάθε σημείο του ορίζοντα αναζητώντας δουλειά, εξοπλισμοί δισεκατομμυρίων οδηγούνταν στην υψηκάμινο και στην Ελλάδα χανόταν το τεχνικό επάγγελμα ελλείψει απασχόλησης και άρα διάδοχης κατάστασης, ο ΄΄συνέταιρος ΄΄ υπουργός άμυνας πέρα από τα στρατιωτάκια, τα κανόνια και τα τάνκς θέλησε να γίνει και εργολάβος.
Ή καλύτερα σκέφτηκε να κάνει τον εργολάβο με τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας και με μηχανήματα που αγόρασε με λεφτά του Ελληνικού λαού.Έτσι έκανε την ΜΟΜΚΑ Τεχνική εταιρεία παντός καιρού και ανέλαβε να κατασκευάσει όλα σχεδόν τα HOT – SPOT, για την υποδοχή και διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο.
Εκτός ανταγωνισμού λοιπόν η ΜΟΜΚΑ με βάρδιες σε 24-ωρη βάση, με τζάμπα δυναμικό χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και με μηχανήματα που κανείς δεν ΄΄πονάει΄΄γιατί είναι του στρατού, κατέστησε το κράτος εργολάβο όταν η κρίση είχε στερήσει το ψωμί από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες τεχνιτών, χειριστών, οδηγών, τεχνικών και επιστημόνων ,αλλά και σε πολλούς κάποια λίγα ένσημα συνταξιοδότησης, που ακόμα ψάχνουν για να συνταξιοδοτηθούν.
Και δεν σταμάτησε εκεί, αφού έκανε τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών τώρα ανοίγει τα φτερά της η ΜΟΜΚΑ και στους ανά την Ελλάδα δήμους και υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις και χαίρονται οι δήμαρχοι και κανένας δεν συλλογίζεται ότι με τέτοια αμφίπλευρη ιδιότητα, πονηριά και τακτική όπου το κράτος γίνεται εργολάβος και οι δήμαρχοι συνεργάτες του, αλλοιώνουν τις επιθυμίες του εκλογικού σώματος και πολλαπλασιάζουν τα δημοτικά παντοπωλεία.
Βέβαια η ΜΟΜΚΑ ξέρει και από συσσίτια , οι οραματιστές όμως του νέου κρατισμού δεν μπορούν να φανταστούν ότι η στέρηση πόρων από τις δημόσιες επενδύσεις και κατ’ επέκταση από τους δήμους και τις περιφέρειες σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών της ΜΟΜΚΑ επιδοτεί την φτώχια στην Περιφέρεια και γυρίζει την Ελλάδα τεχνικά στην δεκαετία του 1960.
ΣΗΜ. 1)Κι επειδή από δαπάνες χωρίς ισολογισμούς έχουμε χορτάσει μήπως είναι ώρα να παρουσιάσει και το υπουργείο εθνικής άμυνας τα στοιχεία της δράσης της ΜΟΜΚΑ .
Δηλαδή ποια έργα εκτέλεσε από δημιουργία της, τι λεφτά εισέπραξε από Ε.Ε., κυρίως λόγω της κατασκευής των καταυλισμών των προσφύγων, πόσα έξοδα λειτουργίας είχε, τι πάγια απόκτησε και πως έχει σήμερα το ισοζύγιο εισροών – εκροών.
2)Κι αν ξαφνικά χρειασθεί να μπαζώσουμε λίγο από το ΄΄αποστραγγιστικό ΄΄της Ανδριανούπολης πως θα το κάνετε κ. Υπουργέ; Θα φορτώσετε την τσάπα που θα είναι στην Ηλεία, την μπουλντόζα που θα είναι στην Ρόδο και το φορτωτή που θα είναι στην Κρήτη και θα τα μεταφέρετε στο μέτωπο ή μήπως υπολογίζετε στην επίταξη των δικών μας εργαλείων που είναι όμως χωρίς μπαταρίες, χωρίς λάστιχα, χωρίς λιπαντικά, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς πινακίδες και ασφάλιση και κυρίως χωρίς οδηγούς και χειριστές, ακινητοποιημένα εξ’ αιτίας της κρίσης του μας φέρατε ως κοινοβουλευτικό μέλος της παλιάς σας παράταξης και ως πνευματικός πατέρας της μελετητικής – κατασκευαστικής εταιρείας ΜΟΜΚΑ του υπουργείο εθνικής άμυνας που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα.