ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΛΟΝ ΗΛΙΚΙΑΣ… 23 ΕΤΩΝ
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_115 της ΠΕΣΕΔΕ
Μπορεί η παρουσία της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη να μετρά 130 χρόνια, με εδραιωμένη φήμη ως ένα από τα καλύτερα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, ήταν όμως το 1996 η χρονιά που άλλαξε έδρα και μεταφέρθηκε στις νέες της (τότε) εγκαταστάσεις, σε ένα κτίριο βραβευμένο για την αρχιτεκτονική του στο 9o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης.
Η σχολή απευθύνεται σε παιδιά Γερμανών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Έλληνες μαθητές που από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο γνωρίζουν την γερμανική κουλτούρα, μαθαίνουν την γλώσσα και αποφοιτούν με το γερμανικό διεθνές απολυτήριο DIA, ισότιμο και αντίστοιχο με το απολυτήριο του Ελληνικού Λυκείου, με το οποίο τους ανοίγονται δρόμοι για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, γεγονός που μειώνει και το κόστος σπουδών στους μαθητές. Πρόσφατα η Γερμανική Σχολή έλαβε εκ νέου από το γερμανικό κράτος διάκριση ως «Εξαιρετική Γερμανική Σχολή του Εξωτερικού». Πρόκειται για μια διάκριση που αποδίδεται σε Γερμανικά Σχολεία ανά τον κόσμο σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια αριστείας και βάσει συνεχούς αξιολόγησης από τις Γερμανικές Εκπαιδευτικές Αρχές.
Στην διάκριση αυτή, η κτιριακή υποδομή έπαιξε σίγουρα τον δικό της ρόλο και πώς να μη συμβεί αυτό, αφού όταν επισκέπτεσαι τις εγκαταστάσεις για πρώτη φορά, οι αιφνιδιασμοί είναι αλλεπάλληλοι και οι χώροι σε εντυπωσιάζουν από κάθε άποψη. Πρακτικότητα, αισθητική, διαχρονικότητα, καινοτομία.
Για κάποιον που δεν γνωρίζει το ιστορικό της σχολής, είναι εύκολο να υποθέσει πως οι εγκαταστάσεις είναι νεόδμητες, σε υλοποίηση κάποιου concept… από το μέλλον. Κι όμως το «μέλλον» έχει ηλικία 23 ετών.Κατ` αρχήν σε εντυπωσιάζει το καμπύλο σκέπαστρο πάνω από τον καλαίσθητο φαρδύ διάδρομο στο εξωτερικό, που επιτρέπει στους μαθητές να κάνουν το διάλειμμα τους εκτός κτιρίου ακόμα και όταν βρέχει.
Στους εσωτερικούς χώρους η εργονομία της αρχιτεκτονικής είναι απόλυτη χωρίς εκπτώσεις στην αισθητική, ενώ βγαλμένες από τις πλέον σύγχρονες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, είναι η προ 23ετών πρόβλεψη της αξιοποίησης ενός συστήματος από «φεγγίτες» που επιτρέπουν το φυσικό φως της ημέρας να… πρωταγωνιστεί, τόσο στις διδακτικές αίθουσες, όσο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους, όπως το αίθριο των εκδηλώσεων.
Και τέλος, γοητεύουν τον επισκέπτη οι αθλητικές υποδομές της Σχολής. Το γήπεδο ποδοσφαίρου για παράδειγμα, θα το ζήλευαν πολλές ομάδες ερασιτεχνικών κατηγοριών που παίζουν σε γήπεδα-χωράφια, ενώ το κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ξεπερνά σε αισθητική και καινοτόμο λειτουργικότητα αρκετά από τα γήπεδα της Α1 κατηγορίας!