Εύβοια: Κατεδάφιση 18 κτισμάτων για τη διάνοιξη της εκβολής του Λήλα ποταμού

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 06 Απριλίου 2023 και ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση του οργάνου επί της μελέτης οριοθέτησης του Λήλαντα ποταμού.

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας Βαγγέλη Κούκουζα, του αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας – Νέων Τεχνολογιών & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Βαρδακώστα, του αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Επικοινωνιών Δημήτρη Βουρδάνου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Παιδείας Κώστα Γαλάνη και δεκάδων πολιτών, στους οποίους δόθηκε απεριόριστος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθούν, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε εισαγωγικά ότι: «Η μελέτη εκπονήθηκε με απόλυτη στόχευση τη μέγιστη δυνατή αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και με μόνη προϋπόθεση την πλήρη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας».

Με αυτά τα δεδομένα, η προτεινόμενη ρεαλιστική λύση για την οριοθέτηση του ποταμού προβλέπει:

➢ Διάνοιξη στην περιοχή της εκβολής με την εξαγορά και κατεδάφιση περίπου 18 παρόχθιων κτισμάτων.

➢ Επεμβάσεις σε μήκος 7,5 χλμ, από την εκβολή του ποταμού και έως 200μ. μετά τη γέφυρα Αφρατίου.

Σε περίπτωση συναίνεσης των ιδιοκτητών, προτείνεται η απευθείας εξαγορά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με βάση Έκθεση Εκτίμησης Εμπορικής Αξίας Ακινήτων από Ορκωτό Εκτιμητή. Διαφορετικά, προτείνεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου οφέλους.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες κατοίκων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κατέστησε σαφές ότι:

1. Προχωρά με αποτελεσματικότητα έργο θωράκισης της κοίτης με 7.500 μέτρα συνεχούς διαμόρφωσης με συρματοκιβώτια, από πριν το Αφράτι ως τις εκβολές.

2. Όλες οι εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βασίστηκαν σε άρτιες επιστημονικά, νόμιμα υλοποιημένες και εγκεκριμένες μελέτες. Στον σχεδιασμό ελήφθη υπ’ όψη η πλημμύρα με συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον 50ετίας (και επιπλέον περιθώριο ασφαλείας), όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το φαινόμενο του 2020.

3. Η πρόταση οριοθέτησης έλαβε υπ’ όψη κρίσιμα στοιχεία, όπως τα όρια του υγροτόπου, τηνιστορική κοίτη, τη διαμορφωθείσα κατάσταση του οικισμού και φυσικά τις ανάγκες των αντιπλημμυρικών έργων.

4. Η μελέτη δεν εκπονήθηκε εν αγνοία των κατοίκων, αλλά κατόπιν επανειλημμένων συναντήσεων με επιτροπές κατοίκων, με ενδιαφερόμενους πολίτες και σε συνεργασία βεβαίως με τον Δήμο Χαλκιδέων, που κατέθεσε επιπλέον δεδομένα και προτάσεις.

5. Η παρέμβαση δεν περιορίζεται στην πεδινή κοίτη. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι σχετικές εργασίες (φράγματα κλπ) στην ορεινή κοίτη, από το αρμόδιο Δασαρχείο Χαλκίδας.

Η θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων με τις επιπλέον προτάσεις θα υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προχωρήσει η τελική έγκριση.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα