Share

Τα μέτρα κατά της λειψυδρίας αλλά και τα έργα που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Αττική και το υφιστάμενο δίκτυο παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε ενημέρωση του Τύπου.

«Τα αποθέματα αρκούν για περίπου 4 χρόνια»

Για το θέμα της λειψυδρίας η ΕΥΔΑΠ κινητοποιήθηκε σημαντικά το 2024, καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται χρονιά με τη χρονιά.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ ««Βρισκόμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, αν δεν βρέξει επαρκώς και δεν αναλάβουμε καμιά πρωτοβουλία, θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού σε τρία με τέσσερα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στη «μάχη» της λειψυδρίας με το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Ως λύση εξετάζεται η μεταφορά νερού στο Λεκανοπέδιο από τη λίμνη των Κρεμαστών. Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 535 εκατ. ευρώ (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ), το οποίο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ θα δώσει λύση στο πρόβλημα του νερού στην Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια. Τα έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Στη παρούσα φάση η ΕΥΔΑΠ έχει ενεργοποιήσει εναλλακτικές πηγές υδροδότησης (γεωτρήσεις, λίμνη Υλίκη).  Έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανέλαβε την εκπόνηση μελετών και εκτέλεσης έργων στο ΕΥΣ.  Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Σαχίνη, δουλειά έχουν πιάσει οι γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια στην Μαυρόσουβάλα και τον Δυτικό Κηφισό.

Τα εν λόγω έργα αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ταμιευτήρων Μόρνου – Ευήνου από λεκάνες του Ανατολικού Αχελώου (όπως τα Κρεμαστά), την επαναφορά της λειτουργικότητας και την επανένταξη στο ΕΥΣ των γεωτρήσεων Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού και την μελέτη έργου εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης (εξετάζονται οι περιοχές Ιτέα και Άσπρα Σπίτια και Θίσβη) συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αφαλάτωσης υφάλμυρων υδάτων.

Σε έκτακτη περίπτωση στο «τραπέζι των συζητήσεων» θα «πέσει» η περίπτωση της μεταφοράς νερού με τάνκερ από τον Αχελώο.

Η ΕΥΔΑΠ επίσης έχει προγραμματίσει έργα αξίας 400 εκατ. εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης εκ των οποίων τα 293 εκατ. αφορούν στη μείωση των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της συνολικού ύψους 2,1 δις. έως 2033 (που δύναται να φτάσει τα 2,5 δις. αν προχωρήσει η τρίτη φάση εκσυγχρονισμού του κέντρου Λυμάτων της Ψυττάλειας) ενώ τα 107 εκατ.  αφορούν μεταξύ άλλων στη μείωση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εκτέλεση τους έχει ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο.

Ξεκινά διαγωνισμός για τα υδρόμετρα 

Σύμφωνα με τον κο Σαχίνη ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει το 2025 και στόχος είναι να αλλάζονται 250 χιλ. μετρητές ετησίως για 10 χρόνια. Το κόστος της επένδυσης τοποθετείται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης θα ακολουθήσει επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τα έργα Γ` φάσης της Ψυττάλειας. Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, με τα έργα η εταιρεία θα συμμορφωθεί με τις νέες οδηγίες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με 4βαθμια επεξεργασία. «Με το έργο θα δούμε ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα με το έργο επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση του ανακτημένου νερού, και των προϊόντων της επεξεργασίας (βιολογικής ιλύος, βιοαερίου, βιομεθανίου, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ.) κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης εξασφαλίζεται η συνεχόμενη λειτουργία των εγκαταστάσεων (business continuity) σε περίπτωση αδυναμίας, μέσω της ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, ο κ. Σαχίνης επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα περί χρήσης ανακυκλωμένου νερού για πότισμα κήπων και επεμβάσεις στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (τοποθέτηση 3,5 χλμ. δικτύου άρδευσης), το οποίο αρχικά θα ποτίζει τα πάρκα του Χαλανδρίου αλλά με την κατάλληλη ρύθμιση, θα μπορούσε να εξυπηρετεί και άλλους Δήμους της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ