Εταιρεία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών: Αλλαγές στο καταστατικό ζητά η ΠΕΣΕΔΕ

Επιστολή απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα το καταστατικό της εταιρείας προδιαγραφών και τιμολόγησης τεχνικών έργων.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή επανερχόμαστε στο θέμα που έχει ανακύψει  με την με αριθμό 60/2022 κοινή υπουργική απόφαση  για την Σύσταση οργάνωση και διοίκηση του Ν.Π.Ι.Δ. «Εταιρία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων & Μελετών» – Ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ) και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Προσδιορισμού Κόστους Συντελεστών Παραγωγής Τεχνικών Έργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ). Στο Άρθρο 7 ορίζεται ότι στην  Γενική Συνέλευση – Ανώτατο Όργανο της ΕΠΤΤΕΜ – μετέχουν το Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (Ε.Σ.Β.Υ.Κ.).

Αποτελεί  έκπληξη για μας η διαπίστωση ότι, μία αστική εταιρεία, που φέρει  αυθαίρετα το βαρύγδουπο τίτλο του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών, που δεν είναι  Σύμβουλος της Πολιτείας, που δεν είναι Επαγγελματική Οργάνωση, ορίζεται με την εν θέματι ΚΥΑ  θεσμικός εκπρόσωπος του εργοληπτικού κόσμου. Η συμμετοχή του ΕΣΒΥΚ στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΕΠ (η οποία ΓΣ συνιστά το ανώτατο όργανο της εταιρίας και αποτελείται από τρία μέλη) είναι μη σύννομη και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς την νομιμότητα συγκρότησης, λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ διότι: (α) Αντιστρατεύεται προδήλως την σχετική πρόβλεψη του άρθρου 170 παρ. 3 του Ν 4412/2016, σύμφωνα με την οποία ΄΄Στη διοίκηση της Εταιρίας εκπροσωπούνται ισότιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, που εμπλέκονται στην παραγωγή των τεχνικών έργων ή στην προαγωγή της τεχνολογίας των έργων αυτών΄΄ και, συναφώς, παραβιάζει την σχετική εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 170 παρ. 5 του Ν 4412/2016. (β) Αποκλείονται από την διοίκηση της ΕΣΤΕΠ ιστορικές επαγγελματικές εργοληπτικές οργανώσεις με χιλιάδες μέλη, που είναι θεσμικοί συνομιλητές της Πολιτείας, όπως η ΠΕΣΕΔΕ, κατά παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων, και προτιμήθηκε ως μέλος της Γ.Σ. αυτής μία αστική εταιρία, που ιδρύθηκε μόλις το 2019, σύμφωνα με το καταστατικό της ασχολείται με την προαγωγή της βιομηχανίας υποδομών και κατασκευών και έχει ως ιδρυτικά μέλη της τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Εταιριών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) και τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), και ως τακτικά μέλη μόνον την΄΄HELLASTRON ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ΄΄, την ΄΄HELLAS LAB ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ΄΄ και την ΄΄HELLAS CERT ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ΄΄. Δηλαδή, προτιμήθηκε μία αστική εταιρία ολίγων μελών, που συνδέεται με τις μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις και με ενώσεις που δεν σχετίζονται με την προαγωγή των τεχνικών έργων και παραμερίσθηκαν ιστορικές επαγγελματικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν χιλιάδες εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Τέλος, διαπιστώσαμε σύγχυση και ασάφεια στις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 7 και 11 του καταστατικού.

Επειδή η σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Ν.Π.Ι.Δ. αποτελεί ζωτικής σημασίας για ΟΛΕΣ τις εργοληπτικές επιχειρήσεις της χώρας μας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, παρακαλούμε όπως άμεσα τροποποιήσετε  και διορθώσετε τα εν λόγω άρθρα του καταστατικού».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα