Έργα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ στη Λευκάδα

Μεστή και εποικοδομητική σε όλους τους τομείς χαρακτηρίζεται η επίσκεψη της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στη Λευκάδα, όπου βρέθηκε από το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης 26 του μηνός.

Την περιφερειάρχη, την οποία συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης, υποδέχθηκε στη Λευκάδα ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Κτενάς.

Η περιφερειάρχης επισκέφθηκε μια σειρά από έργα που αφορούν σε εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια μέσω ΕΣΠΑ και υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (προϋπολογισμού 910.000€ μέσω ΕΣΠΑ), εκείνος του Αγίου Γεωργίου (προϋπολογισμού 580.000€ μέσω ΕΣΠΑ), αλλά και του Αγίου Μηνά (προϋπολογισμού 1.000.000€ μέσω ΕΣΠΑ).

Στη συνέχεια η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου βρέθηκε στο Γηροκομείο Λευκάδας, όπου εκτελείται έργο προϋπολογισμού 2.500.000€ μέσω ΕΣΠΑ – και το οποίο αντιμετώπισε περιπέτειες λόγω προβλημάτων στατικότητας του κτιρίου, ωστόσο, σήμερα οι εργασίες επιταχύνονται – αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο Λευκάδας, το οποίο αφορά ανάπλαση παλιάς αποθήκης στο κέντρο της πόλης προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί ως πολυχώρος στέγασης πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων, με προϋπολογισμό 300.000€ μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία. Η περιφερειάρχης επισκέφθηκε ακόμα το κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, το οποίο έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Μνημείο Νεωτέρας Ιστορίας και προχωρά πλέον η αποκατάστασή του εξωτερικά με χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσαν στην περιφερειάρχη τα έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας, τα οποία εκτελούνται στη Λευκάδα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που αφορά σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα για την Π.Ε. Λευκάδας είναι σε εξέλιξη τα παρακάτω οδικά έργα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: «Αποκατάσταση Βατότητας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας» (προϋπολογισμός 2.190.000€), το οποίο περιλαμβάνει συντήρηση και βελτίωση σε πολλά σημεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου σε Λευκάδα και Μεγανήσι, «Κατασκευή Τεχνικών Έργων Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε Λευκάδας» (προϋπολογισμού 440.000€), «Αποκατάσταση Ασφαλτοταπήτων Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας» (προϋπολογισμού 1.060.000€), «Αποκατάσταση συντήρηση αντιστήριξη επαρχιακού δρόμου από οικισμό Τσουκαλάδων έως Πευκούλια λόγω σεισμού 17-11-2015» (προϋπολογισμού 500.000€) και «Ετήσια Αποκατάσταση Οπών – Βλαβών Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας» (προϋπολογισμού 150.000€).

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα που αποκόμισε η περιφερειάρχης από τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ήδη έχουν ολοκληρωθεί στη Λευκάδα και επί της ουσίας «θωρακίζουν» το νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, το έργο «Συντηρήσεις – Αποκαταστάσεις Αντιπλημμυρικών Έργων ΠΙΝ αρμοδιότητας Π.Ε. Λευκάδας» (προϋπολογισμού 750.000€ μέσω ΠΔΕ), ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και περιελάμβανε καθαρισμούς και τεχνικά έργα (τοιχία, σαραζανέτ, κοιτοστρώσεις, κλπ) σε διάφορα σημεία όλων των ρεμάτων & χειμάρρων της Π.Ε. Λευκάδας, όπως το ρέμα Επισκόπου και τα ρέματα Δημοσάρης στο Νυδρί και Ρουπακιάς στη Βασιλική.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου περιόδευσε ακόμα στο Νυδρί και στη Βασιλική, περιοχές όπου πραγματοποιούνται έργα κομβικά για την οικονομία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Στο Νυδρί εκτελείται το εμβληματικό έργο της μαρίνας τουριστικών σκαφών (προϋπολογισμού 3.600.000€ μέσω Interreg Ελλάδα-Ιταλία), το οποίο σε συνδυασμό με το έργο «Ανάπλαση-Πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου του Νυδρίου» (προϋπολογισμού 2.500.000€ μέσω ΠΔΕ), το οποίο έχει ήδη πριν το καλοκαίρι του 2022 ολοκληρωθεί, συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων, αλλά και του τουριστικού brandname της Λευκάδας. Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη Β’ Φάση του έργου, η οποία αφορά στην επέκταση της πεζοδρόμησης προς Βορρά και Νότο (προϋπολογισμού 1.450.000€ μέσω ΠΔΕ).

Στη Βασιλική η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επισκέφθηκε το ήδη ολοκληρωμένο έργο της ράμπας (προϋπολογισμού 460.000ε μέσω ΠΔΕ), το οποίο είναι έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία και τη Λευκάδα γενικότερα, καθώς συνδέει πλέον το νησί με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη μέσω δρομολογίων φέριμποτ ενισχύοντας σημαντικά τη διασύνδεση και τη συνοχή των δύο νησιών και της Περιφέρειας συνολικά. Παράλληλα, η Περιφερειάρχης έκανε αυτοψία στις εργασίες που εκτελούνται στο Γυμνάσιο της Βασιλικής (προϋπολογισμού 450.000€ μέσω ΠΔΕ), το οποίο γρήγορα θα παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς υπερκεράστηκαν – μέσω νομικών διαδικασιών που ακολούθησε η Περιφέρεια –  τα εμπόδια που προκλήθηκαν από τον προηγούμενο εργολάβο-ανάδοχο του έργου και οι εργασίες εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, όπου προ ημερών ολοκληρώθηκε η μελέτη αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, του εξοπλισμού και της λειτουργικότητάς του, στο πλαίσιο του έργου «Τεχνικός Σύμβουλος για την αποκατάσταση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας ΠΙΝ – Π.Ε. Λευκάδας» (προϋπολογισμού 49.600€ μέσω ΠΔΕ), κατόπιν σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κέντρων Υγείας που βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και θα αναβαθμιστούν μέσω της ένταξής τους στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα