Έργα ανάπλασης της Νότιας εισόδου του Πύργου – Εντός του 2024 η δημοπράτηση

Στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου του Πύργου αποσκοπεί το έργο ανάπλασης που σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η εκπόνηση μελέτης για το οποίο – που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου –  βρίσκεται στην τελική ευθεία, προκειμένου, εντός του 2024 να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση ενός ακόμα σημαντικού έργου για την Π.Ε. Ηλείας και την πρωτεύουσα του νομού.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, με εκπροσώπους του Τεχνικού Συμβούλου, τον Διευθυντή και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έγινε μια πρώτη παρουσίαση των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου, σε μήκος 3,5 χλμ, από την διασταύρωση της οδού Αλφειού με την Διονυσίου Βέρρου (ΣΜ LIDL) μέχρι και την Γέφυρα του Αλφειού ποταμού, στην Ε.Ο Πύργου – Κυπαρισσίας.

«Πρόκειται για μια ολιστική παρέμβαση, που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της εισόδου της πόλης, η οποία θα γίνει εφάμιλλη με την κύρια είσοδο, στην περιοχή του κόμβου της Φιλοθέης. Με το έργο αυτό επιτυγχάνονται αρκετοί στόχοι, καθώς θα αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά την περιοχή, θα επιλύσει ζητήματα οδικής ασφάλειας, διασφαλίζοντας την εύκολη και κυρίως ασφαλή πρόσβαση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ στο σχολείο τους, ενώ θα αναδείξει και το φυσικό κάλλος της περιοχής – στο περιαστικό κομμάτι – αφού ουσιαστικά θα συνδέει τον αστικό ιστό με τον Αλφειό ποταμό, μέσω της περιπατητικής διαδρομής που θα δημιουργηθεί και η οποία θα καταλήγει στην ομώνυμη γέφυρα. Έτσι, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της νότιας πλευράς της πόλης αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς σ’ αυτή την περιοχή δεν είχε γίνει κανένα έργο ουσιαστικής ανάπλασης τα τελευταία χρόνια, πέραν των πρόσφατων ασφαλτοστρώσεων. Είναι βέβαιο δε, ότι με το έργο αυτό, δίνεται προοπτική στις υπό λειτουργία επιχειρήσεις αλλά και κίνητρο για δημιουργία νέων», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιαννόπουλος.

Διαβάστε: Αφιέρωμα στο «Εργοληπτικόν Βήμα»: Οι υποδομές σε πρώτο πλάνο

Τεχνικά χαρακτηριστικά και κυκλικός κόμβος

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού το τμήμα της παρέμβασης περιλαμβάνει αστικό ιστό και Εθνική Οδό. Στο τμήμα του αστικού ιστού προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρομίωνφωτισμός και δεντροφύτευση, στα όρια της υπάρχουσας απαλλοτρίωσης – κάτι που είχε ζητήσει και ο κ.Γιαννόπουλος ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενες κατοικίες – ενώ στο τμήμα της Εθνικής Οδού Πύργου – Κυπαρισσίας θα δημιουργηθεί περιπατητική διαδρομή και θα συνεχιστεί ο φωτισμός και το πράσινο. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι παρεμβάσεις στο εν λόγω τμήμα, εντάσσονται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων χρήσεων, λόγω του χαρακτήρα της οδού.

Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση θεωρείται η κατασκευή κυκλικού κόμβου (Roundabout) στο ύψος της διασταύρωσης με την συνδετήρια δημοτική οδό που οδηγεί στην Ε.Ο Πύργου – Τριπόλεως (Κολιρέικες παράγκες), καθώς αφενός βελτιώνεται σημαντικά η οδική ασφάλεια – αφού μειώνεται η ανάπτυξη ταχύτητας που «επέτρεπε» μέχρι στιγμής το μεγάλο μήκος της ευθυγραμμίας – και αφετέρου οριοθετείται ουσιαστικά η εναλλαγή της διαδρομής και αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης/διερχόμενος ότι βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Με την ρύθμιση τεχνικών λεπτομερειών, που τέθηκαν από τον ίδιο τον κ.Γιαννόπουλο αλλά και από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και την διευθέτηση άλλων, εξειδικευμένων τεχνικών ζητημάτων, τα οποία ουσιαστικά θα καθορίσουν και τον προϋπολογισμό του έργου, η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιανουάριο, με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να σημειώνει ότι εντός του νέου έτους, εκτιμάται ότι θα είναι εφικτή και η δημοπράτησή του.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα