Έναρξη λειτουργίας ΟΠΣ-ΜΗΤΕ

Ο Σύλλογος Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει τις αλλαγές που φέρνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων & Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών (ΟΠΣ-ΜΗΤΕ) σημειώνοντας πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων σε συνεργασία με τους φορείς των μελετητών και των εργοληπτών για την ομαλή και αποτελεσματική έναρξη ισχύος των διατάξεων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Στις 9 Μαΐου 2024 η Γενική Γραμματεία Υποδομών παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων & Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών (ΟΠΣ-ΜΗΤΕ), το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3.5.2024.

Μέσω του ΟΠΣ-ΜΗΤΕ θα γίνεται η διαχείριση όλων των διαδικασιών των Μητρώων, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση των αιτημάτων εγγραφής και τροποποίησης των μελετητικών πτυχίων, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, και η ψηφιακή έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτέλεσε έκπληξη για τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς, των μελετητών και εργοληπτών, αφού, αντί της αναμενόμενης επανεξέτασης των διατάξεων του π.δ. 71/2019, από 3.5.2024 άρχισε να μετράει αντίστροφα η 9μηνη προθεσμία για την υποβολή αίτησης επανάκρισης για κατάταξη σε κατηγορία μελέτης και βαθμίδα, των μελετητικών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα Μελετητών και Γραφείων Μελετών (άρθρο 140 του ν. 5106/2024, ΦΕΚ 63 Α).

Υπενθυμίζουμε ότι, η εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση προεδρικού διατάγματος σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των ΜΗΤΕ περιλαμβάνεται στο άρθρο 83 του ν. 4412/2016, χωρίς συγκεκριμένη προθεσμία για την έκδοσή του.

Στο άρθρο 118 του ν. 4472/2017, ορίζεται ότι 8 μήνες από τη δημοσίευση αυτού (Μάιος 2017), θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει λεπτομέρειες της λειτουργίας και τήρησης των Μητρώων, τον τρόπο συγκέντρωσης, ελέγχου & καταχώρισης των στοιχείων εγγραφής, κατάταξης, αναθεώρησης, διαγραφής από τον επίσημο κατάλογο, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση, ανανέωση, αναβάθμιση κ.λπ. των μελετητικών πτυχίων, καθώς και άλλα σχετικά ζητήματα.

Η προθεσμία αυτή δεν τηρήθηκε, αλλά τελικά, το π.δ. 71/2019 εκδόθηκε «εν μια νυκτί», τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019, χωρίς καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς, με επίδειξη ανεξήγητης σπουδής και υπέρτατου ζήλου.

Η νέα τότε κυβέρνηση, εισάκουσε τα αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων, αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει ένα αδιέξοδο στη λειτουργία του προεδρικού διατάγματος, για πραγματικούς λόγους, με βασικότερο την έλλειψη του ηλεκτρονικού μητρώου, έθεσε σε μερική αναστολή την εφαρμογή του, η οποία, ωστόσο υλοποιήθηκε ως ολική αναστολή, σε όλες τις διαστάσεις του.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία της διαβούλευσης επί των διατάξεων του π.δ. 71/2019 είχε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, και με δεδομένο ότι πρέπει να εξειδικευθούν περαιτέρω, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις κατάταξης και επανάκρισης των πτυχίων των μελετητικών επιχειρήσεων, ατομικών και εταιρικών, αλλά και προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα στη λειτουργία του Μητρώου, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις διατάξεις του π.δ. 71/2019, και να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον, οι μελετητές ζήτησαν προφορικά και εγγράφως από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Και παρά την αναμενόμενη συνεργασία, ήρθε η έκπληξη της έναρξης λειτουργίας του ηλεκτρονικού Μητρώου.

Κατά την παρουσίαση σε εκπροσώπους των φορέων, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, που όμως δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση από τους εισηγητές.

Πράγματι, είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  • Πρόκειται για πιλοτική ή κανονική λειτουργία του Μητρώου;
  • Ποιος και με ποιον τρόπο θα εισάγει τα στοιχεία της εμπειρίας (υφιστάμενης και μελλοντικής) στο Μητρώο;
  • Με ποιόν τρόπο και από ποιόν θα εισάγεται η εμπειρία από μελέτες ιδιωτικών έργων;
  • Είναι επαρκές το δυναμικό των τεχνικών Υπηρεσιών των αναθετουσών Αρχών για να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία της εισαγωγής των στοιχείων;
  • Το προεδρικό διάταγμα 71/2019 θα ισχύσει χωρίς καμία τροποποίηση, ως έχει;
  • Πώς θα λειτουργούν οι Επιτροπές Μητρώων κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα;
  • Πόσος χρόνος απαιτείται για τη μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς για τις Υπηρεσίες του Μητρώου και τις Επιτροπές;
  • Τι θα πράξει η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σε σχέση με τις αιτιολογημένες διαμαρτυρίες των μελετητών και των εργοληπτών για την εσπευσμένη λειτουργία του ΟΠΣ-ΜΗΤΕ;

Ο ΣΜΕΔΕΚΕΜ είναι θετικός στην ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική λειτουργία των Μητρώων Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων & Ιδιωτικών Έργων, με στόχο τη βελτιστοποίηση και την αντικειμενικοποίηση της λειτουργίας τους, και θα στηρίξει αυτή την εξέλιξη, πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο των θέσεων και των Αρχών του.

Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και των Υπηρεσιών των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε σε συνεργασία με τους φορείς των μελετητών και των εργοληπτών, να μεριμνήσουν ώστε η έναρξη της ισχύος των σημαντικών αυτών διατάξεων, που διαμορφώνουν και υποστηρίζουν το επαγγελματικό περιβάλλον των μελετητών και των εργοληπτών, να υλοποιηθεί ομαλά, και να είναι αποτελεσματική και θετική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κυρίως δε, να αποβεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Και ας είναι αυτή η αρχή για την ορθή λειτουργία του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων, που καθημερινά, υπό την αδρανή και αδιάφορη συμπεριφορά των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, αγνοείται, παρακάμπτεται και απαξιώνεται.

 

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_139 της ΠΕΣΕΔΕ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα