Έναρξη καινοτόμου έργου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση περιβαλλοντικού πιλοτικού έργου στην Ηλεία, προχώρησε την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης,με το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR-LIFE17 IPC/GR/000006, με αντικείμενο «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτού έχει εγκριθεί η υλοποίηση πιλοτικής δράσης στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Ήλιδας στον τομέα τρωτότητας «Δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία (Οικοσυστήματα και Βιοποικιλότητα, Δασοκομία)» με τίτλο «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Ήλιδας (ΠΔΕ)».

Ειδικότερα, η πιλοτική δράση θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Δήμου Ήλιδας και αφορά παρεμβάσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο του έργου τα προτεινόμενα μέτρα-δράσεις στις περιοχές εφαρμογής είναι:

  • Δασική Μελέτη για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αειφορικής Ανάπτυξης και ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας για τη φυσική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων (πρόκειται για την απογραφή, ανάλυση και διερεύνηση των επεμβάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξή του, η προστασία του και η παραγωγικότητα του).
  • Κατασκευή/προμήθεια Πυροφυλακίου σε επιλεγμένα σημεία.
  • Από τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης και τις προτεινόμενες δράσεις που θα προκύψουν θα υλοποιηθούν εξειδικευμένες δράσεις (προμήθεια εξοπλισμού – έργο) στο μέτρο του εφικτού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160.000 ευρώ και περιλαμβάνει:

Α. Εκπόνηση Δασικής Μελέτης: για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης, αειφορικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας για τη φυσική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για την απογραφή, ανάλυση και διερεύνηση των επεμβάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η προστασία και η παραγωγικότητα του δασικού οικοσυστήματος στις περιοχές του Δήμου Ήλιδας. Στόχος είναι να εξεταστούν και να προταθούν καλές πρακτικές και μέτρα.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου
  • Διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
  • Κατασκευή και συντήρηση δεξαμενών νερού, μέτρα συγκράτησης φυσικής απορροής υδάτων
  • Κατασκευή και συντήρηση πυροφυλακίων
  • Διαχείριση βιομάζας ανθεκτικής στις πυρκαγιές
  • Διάσπαση συνέχεια της καύσιμης ύλης
  • Χρήση νέων τεχνολογιών για την πρόληψη και τη κατάσβεση πυρκαγιών (εκσυγχρονισμός πυροσβεστικού εξοπλισμού κ.α.)

Β. Κατασκευή/προμήθειας σύγχρονου Πυροφυλακίου.

Γ. Προμήθεια εξοπλισμού ή κατασκευή έργου για την υλοποίηση μέτρων πρόληψης πυρκαγιών (τα οποία θα προκύψουν από την ανωτέρω (Α) μελέτη).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης δήλωσε: «Εργαστήκαμε εντατικά τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση των ευρωπαϊκών δράσεων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά αφορά και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την προστασία του δασικού πλούτου. Η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι αφορά περιοχές της Ηλείας που δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές παρεμβάσεις από όλους τους φορείς και την Πολιτεία. Διαρκής μας επιδίωξη η αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου για τη μέγιστη θωράκιση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και την προστασία του φυσικού πλούτου».

Παρών στην υπογραφή της προγραμματικής ήταν και ο υπεύθυνος του έργου Στέφανος Παπαζησίμου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με συντονιστή το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ήλιδας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα