Ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια: Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_125 της ΠΕΣΕΔΕ

«Είναι στα χέρια των κατασκευαστών να υιοθετήσουν τις θετικές πρακτικές και να ζητούν από τους εργαζόμενους και από τους συνεργάτες τους να τηρούν όσα προβλέπονται στις διαθέσιμες οδηγίες του ΕΛΙΠΥΚΑ»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) έχει σα σκοπό του την υγεία και την ασφάλεια και των κατασκευών αλλά πολύ περισσότερο και των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν σε αυτά. Αυτή η φροντίδα είναι αναγκαία όχι μόνο στα τελικά κτίρια που παραδίδονται για χρήση αλλά πολύ περισσότερο και στα εργοτάξια όπου οι σπίθες δεν είναι εξαίρεση, είναι ο κανόνας και όπου τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή είναι αποθηκεύονται προσωρινά έτοιμα για τοποθέτηση, ενώ ακόμη και αν έχουν τοποθετηθεί δεν έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται διαδικασίες που να προστατεύουν και τους εργαζόμενους αλλά και το έργο. Το ΕΛΙΠΥΚΑ, ως μέλος του Confederation of Fire Protection Associations-Europe (cfpa-e) προτείνει την οδηγία 21 του με τίτλο Fire Prevention of Construction Sites στην οποία περιγράφονται ξεκάθαρα οι απαιτήσεις ώστε να μειώσει κάνεις σημαντικά τον κίνδυνο από τη φωτιά και πολύ περισσότερο από τα αποτελέσματά της αν αυτή συμβεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου σημαντικότατου προβλήματος είχαμε με τη φωτιά στα Τίρανα στην Αλβανία στις 19 Μαΐου toy 2021. Από εξωτερική αιτία έγινε ανάφλεξη όλης της πρόσοψης ενός κτιρίου το οποίο βρισκόταν υπό κατασκευή με συνέπεια την συνολική απώλεια του κτιρίου. Ευτυχώς στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Για το λόγο αυτό σε κάθε εργοτάξιο πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια από τη φωτιά, να υπάρχει υπεύθυνος για την πυροπροστασία ο οποίος να έχει φροντίσει την επικοινωνία αλλά και επίσκεψη από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, οπότε να είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει ικανή πρόσβαση σε νερό, γενικά πως μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε πυροσβεστικά μέσα, καθώς και φορητά μέσα πυρόσβεσης.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες μπορεί κανείς να βρει σε αυτή την οδηγία όπως για παράδειγμα για την προσωρινή αποθήκευση υγρών εύφλεκτων υγρών και κυλίνδρων με αέρια που είναι απαραίτητα στις οικονομικές οικοδομικές εργασίες, πώς και πού αποθηκεύονται πρώτες ύλες αλλά και τα οι συσκευασίες από τις πρώτες ύλες (συνήθως ελαφρά εύφλεκτα υλικά).

Σε τελική ανάλυση αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τη θέση του υπεύθυνου πυροπροστασίας πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Αυτή τη στιγμή, ο κρατικός μηχανισμός, δεν έχει το απαραίτητο πλαίσιο για την ασφάλεια σε έργα υπό κατασκευή, συνεπώς το ΕΛΙΠΥΚΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών) δίνει καταρχήν τη λύση των γραπτών οδηγιών που αναφέραμε, ενώ ξεκινά σύντομα κύκλο εκπαιδεύσεων έτσι ώστε επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει ανθρώπους εκπαιδευμένους για να προλαμβάνουν τη φωτιά και τα αποτελέσματα της, είτε σε τελειωμένα κτίρια είτε στη συγκεκριμένη περίπτωση στα εργοτάξια όπου και ο κίνδυνος είναι κάποιες φορές μεγαλύτερος. Είναι στα χέρια των κατασκευαστών να υιοθετήσουν τις θετικές πρακτικές και να ζητούν από τους εργαζόμενους και από τους συνεργάτες τους να τηρούν όσα προβλέπονται στις διαθέσιμες οδηγίες του ΕΛΙΠΥΚΑ.

Fire prevention on construction sites, CFPA-E Guideline No 21:2012 F

https://cfpa-e.eu/cfpa-e-guidelines/guidelines-fire-protection-form/

Σχετικά με το ΕΛΙΠΥΚΑ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που υποστηρίζει τη διαμόρφωση/υποστήριξη προδιαγραφών και προτύπων πυροπροστασίας ώστε να αποτρέπονται/μειώνονται οι απώλειες ζωής και περιουσίας από τη φωτιά στις κατασκευές και συμμετέχει σε διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάρτιση νόμων, αποφάσεων και κανονισμών προδιαγραφών πυροπροστασίας και μηχανισμού τήρησής τους. Στο ΕΛΙΠΥΚΑ συμμετέχουν ελληνικές και διεθνείς βιομηχανίες δομικών υλικών, συστημάτων δόμησης, διατάξεων πυροπροστασίας, κατασκευαστικές εταιρείες, μηχανικοί, καθηγητές από εργαστήρια ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, και αξιωματικοί με επιστημονική επάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τον Οκτώβριο του 2018 το ΕΛΙΠΥΚΑ συμμετέχει ως πλήρες μέλος στην Confederation of Fire Protection Association Europe – Συνομοσπονδία Συλλόγων Πυροπροστασίας της Ευρώπης – CFPA-E

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο contact@elipyka.org / Τηλ. +306972669557

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα