Elios 3 της Flyability Η επανάσταση στην πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος κατά μήκος του Κηφισού ποταμού.

Επίσημος Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα η εταιρία JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής

Ο ποταμός Κηφισός, μια ζωτική υδάτινη αρτηρία στην Αττική, αποτελούσε για αιώνες σύμβολο φυσικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της ρύπανσης και της αστικοποίησης. Για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων και την αποκατάσταση της υγείας του ποταμού απαιτούνται καινοτόμες λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγωγή του Drone Elios 3 από την Flyability αποτελεί μια πρωτοποριακή ευκαιρία για την επανάσταση στην πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος κατά μήκος του Κηφισού ποταμού.

Η Ειρήνη Αρσενίου, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΑΣΠΑΙΤΕ , Πιστοποιημένη χειριστής UAS A , ITC Level 1 Thermographer γράφει στο Εργοληπτικόν Βήμα για τη νέα Τεχνολογία για την προστασία των υποδομών και πιο συγκεκριμένα για την παρακολούθηση πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Κηφισό και ειδικότερα για την καινοτόμα χρήση του εξειδικευμένου τετρακόπτερου Elios 3 της Flyability.

Ο ποταμός Κηφισός, που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων από την πηγή του στην Πεντέλη μέχρι τις εκβολές του στον Φαληρικό Όρμο, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις περιοχές που διασχίζει. Έχει τιμηθεί για την οικολογική του ποικιλομορφία και την πολιτιστική του σημασία. Ωστόσο, η ραγδαία αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση έχουν οδηγήσει σε σημαντική ρύπανση και υποβάθμιση του οικοσυστήματός του. Η περίφραξη τμημάτων του ποταμού και η κατασκευή μεγάλων δρόμων έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τα ζητήματα αυτά, καθιστώντας τις παραδοσιακές μεθόδους επιθεώρησης και παρακολούθησης ανεπαρκείς.

Ο κυριότερος αποδέκτης των ομβρίων υδάτων του Λεκανοπεδίου είναι ο Κηφισός, με έκταση λεκάνης απορροής 381,10 τ.χλμ. και μήκος διαδρομής 22 χλμ. από τα οποία 14 χλμ. βρίσκονται εντός αστικής περιοχής και 8 χλμ. εκτός. Στον Κηφισό συμβάλλει μεγάλος αριθμός ρεμάτων και πολλά από αυτά, στις κατοικημένες περιοχές, κατά καιρούς, έχουν μπαζωθεί και οι βασικοί κλάδοι τους έχουν διευθετηθεί με κλειστές και ανεπαρκείς διατομές.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα επίπεδα ρύπανσης στον Κηφισό ποταμό έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, θέτοντας σοβαρές απειλές για την υδρόβια ζωή, τη βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία. Τα κλειστά τμήματα του ποταμού έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτα για συνολική επιθεώρηση και παρακολούθηση. Οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως οι χειροκίνητες έρευνες είναι χρονοβόρες, δαπανηρές και συχνά επικύνδυνες και αναποτελεσματικές στην παροχή ακριβών εκτιμήσεων των επιπέδων ρύπανσης, της υποβάθμισης και της αξιολόγησης των υποδομών (δομική ακεραιότητα).

Η λύση για χαρτογράφηση επιθεώρηση είναι το Elios 3. Ένα υπερσύγχρονο Drone σχεδιασμένο από την Flyability, ειδικά προσαρμοσμένο για την εξερεύνηση εσωτερικών και περιορισμένων χώρων. Εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής (χαρτογράφηση με laser scanner), συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανοχής σε συγκρούσεις και των καμερών υψηλής ανάλυσης, το Elios 3 καθίσταται ιδανικό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επιθεώρησης και χαρτογράφησης των εγκυβωτισμένων τμημάτων του Κηφισού.

Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες:

1.Ανοχή σύγκρουσης: Η στιβαρή σχεδίαση του Elios 3 του επιτρέπει να κινείται σε στενά και πολύπλοκα περιβάλλοντα χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης, εξασφαλίζοντας ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία σε περιορισμένους χώρους.

2.Απεικόνιση υψηλής ανάλυσης: Εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, laser scanner και θερμικούς αισθητήρες, το Elios 3 καταγράφει λεπτομερείς εικόνες και δεδομένα, επιτρέποντας την ακριβή τρισδιάστατη χαρτογράφηση και την αξιολόγηση της δομικής ακεραιότητας.

3.Απομακρυσμένη λειτουργία: Οι χειριστές μπορούν να ελέγχουν το Elios 3 εξ αποστάσεως, επιτρέποντας την παρακολούθηση και ανάλυση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο με τη μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

4.Ευελιξία: Το Elios 3 προσαρμόζεται σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες και μπορεί να αντέξει τις σκληρές θερμοκρασίες, την υγρασία και άλλες προκλήσεις που συναντώνται συνήθως κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων κλειστών ποταμών.

Η πτήση του Elios 3 κατά μήκος του υπόγειου τμήματος του Κηφισού προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τις προσπάθειες αποκατάστασης καθώς και της πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων

Ολοκληρωμένη χαρτογράφηση: Το Elios 3 διευκολύνει τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών των εγκυβωτισμένων τμημάτων του ποταμού, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με υπόγειες ζημιές, δύσβατα σημεία των υποδομών, τις νόμιμες και παράνομες απωθέσεις υλικών και τις παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης

Αποτελεσματική κατανομή πόρων: Το Elios 3 βελτιώνει τη διαδικασία επιθεώρησης, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία και δαπανηρό εξοπλισμό, με ασφάλεια βελτιστοποιώντας έτσι την κατανομή χρόνου και πόρων για πρωτοβουλίες προστασίας και αποκατάστασης ζημιών των κλειστών ποταμών.

Συμπερασματικά, η εισαγωγή της τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών Elios 3 αποτελεί μια επαναστατική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παρακολούθησης των υπόγειων ζημιών, της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος κατά μήκος του ποταμού Κηφισού. Αξιοποιώντας τη δύναμη της καινοτομίας και της συνεργασίας, οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν για τη διαφύλαξη αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου για τις μελλοντικές γενιές.

Μέσω προληπτικών μέτρων και βιώσιμων πρακτικών, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός ποταμός, δεν θα αποτελεί πλημμυρικό κίνδυνο για τις γειτονικές περιοχές και  θα ευδοκιμήσει και πάλι ως σύμβολο περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας και ζωτικότητας. 

Επίσημος Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα η εταιρία JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_138 της ΠΕΣΕΔΕ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα