Εγκαινιάστηκε το νέο “πράσινο” κτίριο της ΕΥΑΘ

«Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την εταιρεία, αλλά και για την πόλη, μέρα χαράς», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, καλωσορίζοντας τους υψηλούς προσκεκλημένους στα εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισμένου κτιρίου της εταιρείας στην Εγνατία 127, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα στολίδι. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μια δημόσια υπηρεσία έφτιαξε ένα κτίριο που πληροί τα υψηλότερα στάνταρντ, ανταποκρινόμενο στις συνθήκες της εποχής και στην ανάγκη βιώσιμης αξιοποίησης των φυσικών πόρων», επισήμανε, κατά τον χαιρετισμό του, ο εποπτεύων την ΕΥΑΘ Υφυπουργός Εσωτερικών – αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκοψε και την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ και τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. «Χαιρόμαστε διότι βλέπουμε αυτό το πανέμορφο έργο, ένα έργο πολιτισμού που φανερώνει πως, όπου υπάρχει καλή και αγαθή παρέμβαση, γίνονται θαύματα», σημείωσε ο Παναγιώτατος, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.

«Η ανακατασκευή του κτιρίου συμβολίζει τον συνδυασμό ιστορικής συνέχειας και οράματος. Με εξαιρετικές συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος και ξεχωριστή αρχιτεκτονική άποψη, σηματοδοτεί τη μετάβαση στο μέλλον εδώ δίπλα στα ανατολικά βυζαντινά τείχη της πόλης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε: «Ως ΕΥΑΘ Α.Ε., με τους πρόδρομους οργανισμούς ύδρευσης και αποχέτευσης, στηριζόμαστε σε μία ιστορία και παράδοση ενός και πλέον αιώνα που υδροδοτούμε και αποχετεύουμε την πόλη. Αλλά ταυτόχρονα, έχουμε το όραμα και τη στρατηγική να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμισμένες και προσαρμοσμένες στις επιταγές της εποχής της κλιματικής κρίσης».

«Όταν αναλάβαμε τα ηνία της ΕΥΑΘ, εν μέσω πανδημίας, το κτίριο έδειχνε κυριολεκτικά -λόγω τηλεργασίας- και μεταφορικά τη γύμνια του. Τα σύγχρονα κτίρια πρέπει να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους, να καλύπτουν τις ανάγκες τους με φυσικό τρόπο, να προσφέρουν στους εργαζόμενους ποιότητα ζωής. Είχαμε ένα Δ.Σ. καταρτισμένο και αποφασιστικό και προχωρήσαμε παρά τις δυσκολίες και τους αιφνιδιασμούς της πανδημίας», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ά. Αμανατίδης, ανακοινώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα βγει διαγωνισμός για την κατασκευή και του ημιτελούς κτιρίου γραφείων μας στην Τούμπα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα υπογράψουμε τα διμερή συμβόλαια για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως θα πέσει πολύ το κόστος της ενέργειας και θα πάρουμε και το ‘πράσινο’ πιστοποιητικό, για να μπορούμε να βγούμε και σε έργα στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα οφέλη θα ‘επιστρέψουν’ στους καταναλωτές».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους συντελεστές και τα χρονοδιαγράμματα του έργου παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, με ιδιαίτερη αναφορά στα στατικά προβλήματα του παλιού κτιρίου, που πλέον «με βάση τους καινούριους στατικούς κανονισμούς τεχνολογίας σκυροδέματος, είναι στατικά κατάλληλο για τα επόμενα 50 χρόνια». Ο κ. Πενέλης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ενεργειακή κλάση Α+), με LED φωτισμούς, πρόνοιες για ΑμΕΑ, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού κι ελέγχου, κλιματισμό με VRF και με τελικό κόστος 4,6 εκατ. ευρώ.

Ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, Αλέξανδρος Μεντές, που ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο ανακαινισμένο κτίριο, τόνισε ότι «πολύ μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η αυτονομία του, η οποία καλύπτεται είτε από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουμε εγκατεστημένα στην ταράτσα του κτιρίου, είτε από την προστασία που παρέχουν οι γυάλινες κινητές περσίδες» κι έκανε λόγο για ένα καινούριο, «φωτεινό» τοπόσημο στην περιοχή που παραδίδεται πλέον στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον των παρισταμένων προσήλκυσε η δημόσια βρύση που είναι τοποθετημένη στην είσοδο του κτιρίου επί της Εγνατίας, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε συμπολίτης μας για να ξεδιψάσει.

Το κτίριο κατασκεύασε η Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, την αρχιτεκτονική μελέτη έκαναν οι K-Αρχιτέκτονες Ε.Ε., την Η/Μ και ενεργειακή μελέτη ο Κ. Σαρρόπουλος, τη στατική η Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και την ακουστική μελέτη ο Γ. Χατζηγεωργίου. Την επίβλεψη του έργου έκανε επιτροπή μηχανικών της Διεύθυνσης Έργων της ΕΥΑΘ υπό τον Α. Μεντέ.

Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παρέστησαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, συνεργάτες και εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα