Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται για την περίοδο 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου κάθε έτος. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλουν έως και τις 21 Δεκεμβρίου. Το δώρο υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Το ποσό που θα λάβει ο κάθε μισθωτός ως δώρο Χριστουγέννων εξαρτάται από το αν αμείβεται με ημερομίσθιο ή με μισθό καθώς και από το πότε έγινε η πρόσληψη. Επομένως , ο εργαζόμενος που δούλεψε συνεχόμενα το διάστημα 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου, δικαιούται ολόκληρο δώρο, το οποίο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό (για τους αμειβόμενους με μισθό) ή 25 ημερομίσθια (για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο). Εάν κάποιος δεν εργάστηκε συνεχόμενα το διάστημα που απαιτείται για να λάβει ολόκληρο δώρο, θα λάβει ένα τμήμα αυτού ανάλογα με το πότε ξεκίνησε να εργάζεται.

Δείτε την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ για να υπολογίσετε μόνοι σας το δώρο που θα λάβετε: https://www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Τι γίνεται αν το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/ και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το ερώτημα ή την καταγγελία τους με ένα κλικ εδώ και να υπολογίσουν το Δώρο Χριστουγέννων με online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα