Δήμος Πεντέλης – Πεντελικό βουνό: Προσεχώς αντιπυρική περίοδος με πολλά ερωτηματικά

Τα όσα διαδραματίζονται εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και αφορούν την αποχώρηση του (ιδρυτικού μέλους από το 1992) Δήμου Πεντέλης από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αλλά και το αίτημα για διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου στον Σύνδεσμο από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης στις 11/03, αποκαλύπτει  η εβδομαδιαία «Αμαρυσία» με λεπτομέρειες σε δισέλιδο ρεπορτάζ του Τάσου Μεργιάννη.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς το μέλλον της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Πεντέλης μοιάζει να είναι «θολό». Ο πολιτικός «στίβος» μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά ως προς το επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο και το Πεντελικό βουνό, από
τη στιγμή που οι διαδικασίες για την τελική επικύρωση ή απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της
απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όσες την ακολουθήσουν, αναμένονται χρονοβόρες, ενώ
η αντιπυρική περίοδος θα ξεκινήσει τυπικά σε 2,5 μήνες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Αμαρυσίας».

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ, λίγο πριν αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογική διαδικασία, υποστήριξε ότι «η θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εισηγήσεις της διοίκησης είναι παράνομες», κάνοντας λόγο για «καταφανέστατη έλλειψη του κατεπείγοντος της συνεδρίασης».

«Τα δυο θέματα που εισάγονται αφήνουν υπόνοιες για το Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, για την τωρινή διοίκηση, τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών και τους εργαζόμενους του Συνδέσμου» τόνισε ο Βλ. Σιώμος, χαρακτηρίζοντας ως
«προσχηματικούς, αναληθείς και παράνομους» τους λόγους που επικαλείται η δημοτική Αρχή, ενώ προανήγγειλε ότι θα προσβάλει τις αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης ο Βλ. Σιώμος επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αναφέρθηκε
στην καταστατική διακήρυξη του Συνδέσμου και στη διαχρονική προσφορά του προς τον Δήμο Πεντέλης (διανοίξεις δασικών δρόμων, κόψιμο χόρτων, ποτίσματα, αναδασώσεις, πληρώσεις υδατοδεξαμενών, επάνδρωση πυροφυλακίων κ.α.), ενώ διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνεται παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο Πεντελικό, όπως ισχυρίστηκε από μικροφώνου η δήμαρχος.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τη διοίκηση, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν νομίζετε ότι αυτό που κάνετε εκφράζει  τους συνδημότες μας, να το θέσετε ως δημοψήφισμα». Τέλος, ο Βλ. Σιώμος τόνισε ότι το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο στον ΣΠΑΠ «θα μπορούσε να είχε ζητηθεί με μια απλή επιστολή του Δήμου και δεν χρειαζόταν καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», ενώ διαβεβαίωσε τη δήμαρχο ότι «ο Δήμος δεν έχει περαιτέρω οικονομικές υποχρεώσεις προς τον Σύνδεσμο μετά την αποχώρησή του απ’ αυτόν»

Πεντελικό Όρος: Και στο βάθος…. λατομεία

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων ετών ως προς το Πεντελικό όρος αποτελεί αναμφισβήτητα η λειτουργία νέων λατομείων μέσω επένδυσης της εταιρίας «Μεγαλιθική» ΑΒΕ. Μια επένδυση η οποία έχει φέρει έντονες αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο Δήμου Διονύσου όσο και σε κυβερνητικό, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί όχι μόνο απορρίπτουν την υλοποίησή της, αλλά προαναγγέλλουν και νομοθετική διάταξη που θα διασφαλίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Η εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με την εταιρεία και με τον νομικό της σύμβουλο Χαράλαμπο Πελέκη, προκειμένου να πληροφορηθεί τις επίσημες θέσεις της για το θέμα, αλλά και να λάβει απαντήσεις ως προς τις αιτιάσεις που προβάλλουν όσοι θεωρούν την επένδυση αυτή ως επιβλαβή για το βουνό και την τοπική κοινωνία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο – διευθυντή σύνταξης  Γιάννη Μπεθάνη ο κύριος Πελέκης διαψεύδει πως η εταιρία εκλήθη από τον Δήμο Διονύσου να παραθέσει τις απόψεις της στα θεσμικά του όργανα, ενώ παράλληλα παραθέτει τα επιχειρήματά της ως προς τη νομιμότητα της επένδυσης, απορρίπτει τα περί «περιβαλλοντικής και κυκλοφοριακής επιβάρυνσης», ενώ θέτει ακόμη και ζήτημα «δημοκρατίας» αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για το λατομείο.

Ακολουθεί το κείμενο – συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Μπεθάνη και την εφημερίδα Αμαρυσία ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας «Μεγαλιθική» Χαράλαμπος Πελέκης

Η «Μεγαλιθική» βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο προσκήνιο σχετικά με το άνοιγμα του νέου λατομείου στην Πεντέλη, χωρίς ωστόσο να έχουμε πληροφόρηση από την εταιρεία για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά σε τι αφορά η επιχειρούμενη επένδυση;

Ο σκοπός της επένδυσης είναι η εξόρυξη του παγκοσμίου φήμης αυθεντικού Πεντελικού Μαρμάρου. Το κοίτασμα αυτού του μαρμάρου συναντάται στην επιφάνεια του βουνού σε μια τεράστια λωρίδα μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται από τους πρόποδες της νότιας πλευράς του όρους, διασχίζει κάθετα όλο το βουνό ως την κορυφή και συνεχίζει φτάνοντας στους πρόποδες της βορινής πλευράς η οποία κοιτάει προς τη Νέα Μάκρη. Το 1988 το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Πεντελικού κάλλους που ισχύει μέχρι και σήμερα, οριοθέτησε μια μικρή περιοχή του κοιτάσματος στη βόρεια πλευρά του όρους που βλέπει προς Νέα Μάκρη για αποκλειστική χρήση του χώρου προς εξόρυξη του συγκεκριμένου μαρμάρου. Τότε έκλεισαν τα δεκάδες λατομεία που λειτουργούσαν στη νότια πλευρά του όρους με θέα προς την Αθήνα ενώ εντός της βόρειας πλευράς και εντός της οριοθετημένης ζώνης λειτουργούσε η κρατική εταιρεία εξόρυξης με την επωνυμία «Ελληνικά Μάρμαρα». Υστέρα από 10 χρόνια έπαψε και αυτή η εταιρεία τη λειτουργία της για οικονομικούς λόγους και άφησε σε αυτό το χώρο ένα διαταραγμένο και πληγωμένο τοπίο.
Η εταιρεία μας, λοιπόν, εφαρμόζοντας τις σύγχρονες μεθόδους της υπόγειας εξόρυξης μπορεί σε αυτόν το χώρο, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση, χωρίς άνοιγμα δρόμων, χωρίς χρήση εκρηκτικών, χωρίς επέμβαση επί του εδάφους και επί της υπάρχουσας βλάστησης, δίχως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λατύπης και με όλες τις εργασίες να γίνονται υπόγεια με αδαμαντοφόρα σύρματα κοπής, να συνεχίσει μια πολύ ήπια εξόρυξη αυτού του πολύτιμου, τόσο χρήσιμου και απολύτως αναγκαίου υλικού. Σχεδιάζει δε και δεσμεύεται με τις μελέτες της ως ανταποδοτικό κοινωνικό όφελος να αποκαταστήσει το διαταραγμένο ανάγλυφο του βουνού και τη βλάστηση από τα πρώτα έτη της λειτουργίας του λατομείου, επαναφέροντας το βουνό στην αρχική φυσική του κατάσταση.

Προ ολίγων ημερών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το βήμα της Βουλής, ο νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ακολουθώντας τη γραμμή που είχαν θέσει παλαιότερα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όπως η Λίνα Μενδώνη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Σκρέκας και ο Γιώργος Αμυράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο έναρξης νέας λατομικής δραστηριότητας στο Πεντελικό και μάλιστα προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ποια είναι η θέση σας;

Τη νομιμότητα χορήγησης των αδειών πρόσβαλε ο Δήμος Διονύσου, καταθέτοντας αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από τα διοικητικά δικαστήρια. Κατόπιν της διενέργειας των ερευνών και δεδομένης και της απόρριψης των αιτήσεων του Δήμου, υπεβλήθη από την εταιρεία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση. Θεωρώ προσωπικά οποιαδήποτε πολιτική κρίση ή δήλωση βιαστική, από τη στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από τις αρμόδιες διοικητικές Αρχές.
Ο κ. υφυπουργός Περιβάλλοντος προανάγγειλε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση που θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της εταιρείας από την εφεξής λατομική δραστηριότητα στον χώρο, ο οποίος σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1988 είναι οριοθετημένος για αποκλειστική χρήση λειτουργίας λατομείου. Δηλαδή, οι κ.κ. υπουργοί όχι μόνο αμφισβητούν την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά ισχυρίζονται ότι θα την τροποποιήσουν, ώστε να μην ξαναβγεί από εκεί ποτέ το αυθεντικό πεντελικό μάρμαρο. Έτσι τίθεται το λογικό ερώτημα: Για ποιο λόγο και ποια αιτία να στερήσουμε από τη χώρα μας αυτόν τον μεγάλο ορυκτό πλούτο;
Είναι λοιπόν ακατανόητη η ομαδική αμφισβήτηση του ισχύοντος νόμου. Ακόμα πιο ακατανόητο, ωστόσο, είναι να προαναγγέλλει ο υφυπουργός νόμο με τον οποίο θα καταργήσει για πάντα το δικαίωμα εξόρυξης του αυθεντικού πεντελικού μαρμάρου, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η διοικητική διαδικασία.

Με δεδομένο ότι έχουν απορριφθεί από τους αρμόδιους φορείς οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων από τη «Μεγαλιθική Α.Β.Ε.», ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας;

Η απόρριψη αφορά στην πρώτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε πριν 3 χρόνια και απορρίφθηκε με βάση την αρνητική γνωμοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που αποφάσισε υπέρ της μη έγκρισής της, με την αόριστη αιτιολογία ότι «ενδεχόμενη αδειοδότηση θα προκαλέσει άμεση και έμμεση βλάβη στους χώρους και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου αυτών…», χωρίς να αναφέρει ποια άμεση ή έμμεση βλάβη θα προκληθεί και σε τι βαθμό, ώστε να διορθώσουμε τη μελέτη μας.
Ο προς εξόρυξη λατομικός χώρος βρίσκεται αποκλειστικά εντός της προϋπάρχουσας λατόμευσης από την κρατική εταιρεία «Ελληνικά Μάρμαρα», σε οριοθετημένο με νόμο χώρο, μακριά από τους δυο πλησιέστερους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και για τον οποίο χώρο το Υπουργείο Πολιτισμού είχε τότε γνωμοδοτήσει θετικά.
Λίγους μήνες νωρίτερα από την άρνηση αδειοδότησης στη «Μεγαλιθική» για τη λειτουργία λατομείου, η ίδια ακριβώς Υπηρεσία ενέκρινε τη λειτουργία του άλλου λατομείου, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τον χώρο στον οποίο ενδιαφέρεται η εταιρεία μας να δραστηριοποιηθεί, στη θέση «Διονυσοβούνι», ανοιχτού ορύγματος εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Διονύσου, ενώ παράλληλα απέχει 40 μ. από το σπήλαιο Διονύσου που έχει κηρυχθεί σε ακτίνα 200 μέτρων ως «περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ιστορικού τόπου».
Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, για να καλύψει τις ανάγκες του για την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων, αγοράζει μάρμαρο χωρίς δημόσιο διαγωνισμό αλλά με διαπραγμάτευση από το λειτουργούν λατομείο, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση στην περιοχή. Ο υγιής ανταγωνισμός δημιουργεί μόνο οφέλη στην οικονομία και στην αγορά. Η διάκριση και η ανισότητα απέναντι στο νόμο στις δυο περιπτώσεις και από τους ίδιους υπαλλήλους κατοχυρώνει το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης των υλικών για την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων στη μια και μοναδική εταιρεία που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μάλιστα διαθέτει το «πλέον συγγενές» υλικό, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι το αυθεντικό μάρμαρο από το οποίο κατασκευάστηκαν τα αρχαία μνημεία.
Επειδή απορρίφθηκε η πρώτη μελέτη μας, υποβάλαμε νέα μελέτη για υπόγεια εκμετάλλευση και αποκατάσταση της βλάστησης σε όλο το διαταραγμένο τοπίο που έχει αφήσει η προηγούμενη δραστηριότητα και αναμένουμε την έγκρισή της, δεδομένου ότι την υπόγεια εκμετάλλευση έχει εγκρίνει η κ. υπουργός Πολιτισμού, με πρόσφατη απόφασή της στην οποία αναφέρει: «Εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας. Τούτο διότι η μέθοδος της υπόγειας εξόρυξης, μη προκαλούσα άμεση ή έμμεση όχληση αρχαιοτήτων, φθορά ή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε περιορισμούς ως προς την ανάδειξη των ευρισκομένων στην περιοχή αρχαιολογικών θέσεων και αρχαιοτήτων, εφαρμοζόμενη δε στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, δεν εμπίπτει στην έννοια της απαγορευμένης…. η οποία αναφέρεται στη λατομική δραστηριότητα με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων».

Σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Διονύσου, είχατε κληθεί κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο να παρουσιάσετε τις θέσεις σας στα αρμόδια όργανά του, δίχως να ανταποκριθείτε θετικά. Εφόσον κληθείτε και πάλι εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανταποκριθείτε θετικά; Κι αν όχι, γιατί;

Όχι μόνο δεν έχουμε κληθεί ποτέ από τον Δήμο Διονύσου, αλλά συναντήσαμε και τη σθεναρή άρνηση σε πληθώρα αιτημάτων μας για συνάντηση με τον πρώην δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο! Οι δημότες Διονύσου αγνοούν τα οφέλη που θα υπάρξουν από την επένδυσή μας στην περιοχή, ένα εκ των οποίων είναι η είσπραξη λατομικών τελών άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως και η δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας. Μέχρι και σήμερα δεν μας έχει δοθεί ποτέ η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου την επένδυση.
Ευλόγως λοιπόν θα αναμενόταν οι παραπάνω κύριοι δημοτικοί άρχοντες του Δήμου Διονύσου να ασπασθούν ασμένως τη νόμιμη παραχώρηση του λατομικού χώρου στην εταιρεία μας, καθώς οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι λίγους μήνες πριν δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα και ενέκριναν τη λειτουργία του άλλου λατομείου που λειτουργεί στην περιοχή, το οποίο ανανέωσε την άδειά του το 2020.
Αντίθετα με το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, το αρμόδιο για το περιβάλλον Δασαρχείο Πεντέλης έκρινε την παραπάνω μελέτη επωφελή για το δημόσιο συμφέρον, αφού θα αποκαθίστατο το τραυματισμένο κομμάτι της Λατομικής Ζώνης, θα απομακρύνονταν τα μπάζα και τα σκουπίδια που κάλυπταν την περιοχή και η περιοχή θα λαμπρύνεται με τη συνεχή αποκατάσταση του τοπίου από τη φυσική βλάστηση.

Αιρετοί και κάτοικοι του Δήμου Διονύσου υποστηρίζουν, όμως, ότι η «εξόρυξη μαρμάρων, αποτελεί προπέτασμα καπνού, ενώ στην ουσία, πρόκειται για τη δημιουργία ίσως της μεγαλύτερης λατομικής ζώνης αδρανών, σε επίπεδο χώρας, την ώρα που όλες σχεδόν οι παρόμοιες δραστηριότητες στο Λεκανοπέδιο έχουν κλείσει». Τι απαντάτε σε αυτό;

Η μελέτη προς έγκριση από την εταιρεία μας αφορά μια πολύ ήπια υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου και μόνο. Είναι αστείο και μόνο να συζητάμε για τυχόν λατομική ζώνη αδρανών υλικών στο συγκεκριμένο σημείο, όταν μιλάμε για το υπέρλευκο και πολύτιμο αυτό υλικό και ενώ η μελέτη μας προβλέπει απομάκρυνση από το λατομείο όλων των στείρων υλικών, τα οποία θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών ορυκτών σε βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Αττικής. Για να λειτουργήσει λατομείο αδρανών είναι απαραίτητη η χρήση εκρηκτικών και μονάδα θραύσης εντός του λατομείου, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στις μελέτες μας και φυσικά δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για υπόγεια εξόρυξη και ταυτόχρονη παραγωγή αδρανών αφού τα λατομεία αδρανών είναι με ανοιχτά ορύγματα. Υπενθυμίζω ότι στην περιοχή λειτουργεί ήδη λατομική επιχείρηση που εξορύσσει μάρμαρο κι όχι αδρανή υλικά και λειτουργεί 4 εργοστάσια επεξεργασίας των στείρων υλικών εντός των εγκαταστάσεων του λατομείου.

Επίσης, οι κάτοικοι ανησυχούν ότι απειλείται η ποιότητα της ζωής της και η βιωσιμότητα της περιοχής, κάνουν λόγο για μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, κινδύνους κατολισθήσεων, καταστροφή βασικού πνεύμονα ζωής του Λεκανοπεδίου και δημιουργία μιας αντιαισθητικής εικόνας, ορατής από πολλούς Δήμους της Αττικής. Πώς θεωρείτε ότι οι μελέτες που εκπονήσατε εξασφαλίζουν ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν θα συμβεί;

Κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, διότι η Λεωφ. Διονύσου εξυπηρετεί πάνω από 15.000 διελεύσεις αυτοκινήτων την ημέρα. Η δραστηριότητα του λατομείου θα προσθέσει περίπου 7-10 διελεύσεις ημερησίως και μάλιστα, όπως αναφέρουμε στη μελέτη μας, σε βραδινές ώρες για να μην επιβαρύνεται η πρωινή κυκλοφοριακή ροή.
Κανένας κίνδυνος κατολίσθησης δεν υπάρχει διότι μεταξύ του λατομικού χώρου και της λεωφόρου Διονύσου μεσολαβεί ένα πυκνό δάσος και είναι τέτοια η μορφολογία και η κλίση του εδάφους που οποιαδήποτε τέτοια θεωρία είναι αντίθετη στους φυσικούς νόμους της βαρύτητας, όποιος δε έχει περάσει ποτέ από το χώρο μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί.
Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν πάμε να καταστρέψουμε έναν πνεύμονα ζωής, αλλά να δημιουργήσουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο πνεύμονα ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Μπορείτε να δείτε σε φωτογραφίες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η περιοχή και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν παντού σκουπίδια, μπάζα, εγκατάλειψη κι ένας τεράστιος λατομικός χώρος που είναι τραυματισμένος και άβατος. Υπάρχει ορατός κίνδυνος πυρκαγιάς και το περιβάλλον είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένο. Η εταιρεία μας έχει δεσμευθεί να ξεκινήσει την αναδάσωση στην περιοχή από τα πρώτα έτη λειτουργίας του λατομείου. Ταυτόχρονα έχουμε δεσμευζ
τεί να προσφέρουμε συστήματα πυρανίχνευσης στην ευρύτερη δασική περιοχή, ενώ επίσης θέλουμε να προσφέρουμε ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, ώστε να υπάρχει επιτήρηση και να σταματήσει η παράνομη λατόμευση από τον χώρο των αρχαίων λατομείων στην άλλη πλευρά του βουνού. Μετά δε το στάδιο αποκατάστασης του τοπίου από την εταιρεία, η εικόνα θα είναι πολύ βελτιωμένη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμιστεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να ανησυχούν για απειλή της ποιότητας ζωής τους, για δήθεν καταστροφή «πνεύμονα ζωής», αφού δεν υπάρχει τέτοιος πνεύμονας, αλλά σήμερα είναι ένα διαταραγμένο από λατόμευση τοπίο γεμάτο σκουπίδια και μπάζα, για το οποίο οι φωνασκούντες πρώην δημοτικοί άρχοντες ουδέν έπραξαν.

Ολοκληρώνοντας, γνωρίζουμε ότι επικαλείστε ανάλογες περιπτώσεις αδειοδότησης για λειτουργία λατομείων σε άλλες περιοχές της χώρας. Θεωρείτε ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνει στην Πεντέλη; Πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις και πού ακριβώς εστιάζετε τα επιχειρήματά σας;

Τι θεωρούμε εμείς δεν έχει μεγάλη σημασία. Το Προεδρικό Διάταγμα του 1988 για την προστασία του Πεντελικού κάλλους καθορίζει ότι για την Πεντέλη δεν ισχύει το γενικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή χωρίς τον συγκεκριμένο νόμο θα μπορούσαμε οπουδήποτε στη Πεντέλη να αιτηθούμε άδεια εξόρυξης μαρμάρου, όπως γινόταν πριν. Από το 1988 έως και σήμερα αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στον χώρο που ο νομοθέτης τότε όρισε γι’ αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι είναι αδικαιολόγητη οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά της λειτουργίας ενός λατομείου σε νόμιμα χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη, τη στιγμή μάλιστα που η Πολιτεία επιτρέπει να λειτουργούν λατομεία ακόμα και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές Natura.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, με πρόσφατες αποφάσεις του, ενέκρινε τη λειτουργία με τη μέθοδο της υπόγειας εξόρυξης μαρμάρου άλλων λατομικών επιχειρήσεων και μάλιστα εντός αρχαιολογικού χώρου και περιοχή natura. Δεν βλέπουμε λοιπόν τον λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να απορριφθεί η νέα μελέτη που έχουμε υποβάλει προς έγκριση.
Η δημοκρατία επιβάλλει τους κανόνες με τους οποίους οι πολίτες συμπεριφέρονται και λειτουργούν, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας έστω και προφορικώς σε οποιαδήποτε άλλη εξουσία, δηλαδή διοικητική ή δικαστική, κλονίζει την ίδια τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου.
Η επένδυσή μας είναι απολύτως νόμιμη κι όπως αντιλαμβάνεστε κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των ισχυόντων νόμων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το Προεδρικό Διάταγμα του 1988, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και το οποίο εξεδόθη κατόπιν γνωμοδοτήσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των ζωνών του όρους Πεντέλης περιλαμβάνεται και ζώνη λατομικής χρήσης. Συνεπώς οποιαδήποτε δήλωση περί νομοθετικών αλλαγών των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, χωρίς επίκληση σχετικών γνωμοδοτήσεων αρμοδίων οργάνων, νομίζω ότι θα πάει τη δημοκρατία μας πίσω. Ένας επιχειρηματίας επενδύει με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οποιαδήποτε αυθαίρετη αλλαγή ανοίγει δικαστικές οδούς που θέλουμε να αποφύγουμε και δημιουργεί ανασφάλεια σε οποιονδήποτε επενδυτή. Σας ευχαριστώ που μας δώσατε την ευκαιρία να ακουστεί η άποψη της «Μεγαλιθική» ΑΒΕ.

Πηγή: Αμαρυσία.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα