Δήμος Παιανίας: Ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός για ανάπλαση δύο κοινόχρηστων χώρων
Προκηρύχθηκε από τον Δήμο Παιανίας ο ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων 158Α στην περιοχή Πουρνάρι και 1691 στην ΠΕ1.
Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αφορά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση αρχιτεκτονικών διαμορφώσεων, στο πλαίσιο μιας βιοκλιματικής παρέμβασης στους δημόσιους χώρους της Παιανίας και στον επαναπροσδιορισμό, αυτών των χώρων, ως πυρήνες συνάντησης και αλληλεπίδρασης της τοπικής κοινωνίας.
«Η προκήρυξη αυτή είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας αρκετών ετών που καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας παρά τις δυσκολίες. Όταν υπάρχει εν τέλει διάθεση βρίσκεται και ο τρόπος για την υλοποίηση του οράματός σου. Οι δύο αναπλάσεις αλλάζουν την εικόνα σε δύο γειτονιές, η μια στο παλιό χωριό και η άλλη στην ΠΕ1, που δεν έχουν σήμερα κάποιο δημόσιο χώρο για τις ανάγκες των κατοίκων. Συνεχίζουμε με μόνο στόχο την αναβάθμιση του δήμου μας και τη δημιουργία υποδομών για όλους τους κατοίκους» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
Στον ΚΧ158Α δημιουργείται παιδική χαρά και πλατεία σε δύο επίπεδα και διαδρομή βοτάνων. Ειδικότερα, ο χώρος της παιδικής χαράς, συνολικού εμβαδού 330 τ.μ, χωρίζεται διακριτά από τους δύο υπόλοιπους χώρους με ξύλινη περίφραξη. Ο χώρος παιχνιδιού είναι κατάλληλος για 2 ηλικιακές ομάδες, καλυπτόμενος από αντικραδασμικό δάπεδο ασφαλείας.
Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον χώρου, από φυσικά υλικά με σκοπό τη ενίσχυση της επαφής των παιδιών και νηπίων με τη φύση. Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για την ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (καμπύλο καθιστικό εξοπλισμό, παιχνίδια παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ) καθώς και με τη δημιουργία αναβάσεων με κλίση 5% για την πλήρη προσπελασιμότητα των ΑΜΕΑ στο σύνολο του πάρκου.
Ο σχεδιασμός του 1691 βασίζεται στο μέγεθος του κοινόχρηστου χώρου και στη γειτνίαση του με χώρους εκπαίδευσης. Ακολουθείται ο ροϊκός σχεδιασμός με τη χρήση καμπύλων, σε πιο γεωμετρικά σχήματα. Κεντρικά χωροθετείται χώρος στάσης με φυσικό υλικό, ο οποίος σκιάζεται από πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά και φυλλοβόλα δέντρα. Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας δημιουργείται ένας ξεχωριστός τομέας, οποίος αφιερώνεται στο βοτανικό κήπο και σε περιπατητική διαδρομή. Με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, προσδίδεται ένας εκπαιδευτικός και περιβαλλοντικός χαρακτήρας στον χώρο, για τα παιδιά και τις οικογένειες της γύρω περιοχής.
Τα υφιστάμενα στους δυο χώρους ανάπλασης δένδρα, θα διατηρηθούν ενώ θα φυτευτούν αρκετά νέα φυτά διαφόρων κατηγοριών καθώς επίσης θα εγκατασταθεί φυσικός χλοοτάτητας σε επιμέρους τμήματα με στόχο την δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος στους δύο χώρους και την βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή.
Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 22/04/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00 ενώ ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 25/04/2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00.