Δικαιοσύνη: Ο μεγάλος ασθενής (μέρος Α)

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΣΕΔΕ, ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ, ΑΝΑΛΥΕΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ No_137 ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Σωτήρης Ν. Μπρέγιαννος, Δικηγόρος Αθηνών παρ΄Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος ΠΕΣΕΔΕ

1.Τα τελευταία τριάντα (30) τουλάχιστον χρόνια όλοι βάλλουν κατά της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή απονέμεται, την χρονική διάρκεια της απονομής της, τις λειτουργικές αδυναμίες του συστήματος απονομής της, τις συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων, την κατάσταση των δικαστικών κτιρίων, την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών κλπ. και κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητος διάφορες εκθέσεις ειδικών και περισπούδαστων ειδημόνων, που καταγράφουν την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε μερικές περιπτώσεις προβαίνουν σε προτάσεις, οι πλείστες των οποίων παραδίδονται στις καλένδες, κατά το συνήθως συμβαίνον. Τελευταία τέτοια έκθεση είναι αυτή της Παγκόσμιας Τραπέζης, η οποία με την ιδιότητα του συμβούλου της Κυβερνήσεως καταγράφει, για μία ακόμη φορά, την γνωστή σε όλους κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης και, σύμφωνα με όσα ήλθαν στο φως της δημοσιότητος, προβαίνει σε προτάσεις που, κατά τους συντάκτες της εν λόγω εκθέσεως, θα βελτιώσουν τα πράγματα.

2. Όλες οι Κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα (40) ετών λαμβάνουν μέτρα για την βελτίωση και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά, παρά τα ληφθέντα μέτρα η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Αυτό σημαίνει είτε ότι τα ληφθέντα μέτρα δεν ήσαν πρόσφορα για την βελτίωση και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είτε ότι αυτοί, που τα έλαβαν, δεν είχαν καταγράψει καλώς τα προβλήματα της Δικαιοσύνης και, συνεπώς, τα ληφθέντα μέτρα ήσαν αλυσιτελή και απρόσφορα ή ελήφθησαν προσχηματικώς.

3.Μετά από 44 χρόνια συνεπούς, μαχομένης δικαστηριακής δικηγορίας και υφιστάμενος επί μακρόν τις συνέπειες όλων των μέχρι σήμερα κατά καιρούς ληφθέντων μέτρων, επιτρέψτε μου ταπεινώς να διαπιστώσω ότι η κατάσταση στην ελληνική Δικαιοσύνη έχει φθάσει από κάθε πλευρά σε απόλυτο αδιέξοδο, ότι όσα μέτρα και αν ληφθούν, που θα αποβλέπουν σε αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης ή που θα επιχειρούν προσχηματικώς να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τα πράγματα σε χειρότερη κατάσταση, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά μέχρι σήμερα.

4.Ταπεινή προσέγγιση του γράφοντος, που διερμηνεύει τις θέσεις και τις απόψεις πολλών, είναι ότι για να λυθούν τα ζητήματα στην Δικαιοσύνη θα πρέπει εν αρχή να καταγραφούν τα προβλήματα του χώρου από ανθρώπους, που τα γνωρίζουν σε όλες τις λεπτομέρειές τους, και μετά να ακολουθήσει, σε όλα τα επίπεδα ταυτοχρόνως, καταιγίδα μεταρρυθμίσεων και ανατροπών μακριά από σκοπιμότητες, ιδεολογικές παρωπίδες, μικροσυμφέροντα, φωτογραφικές διευθετήσεις και συνδικαλιστικοκοινωνικές, πολιτικές, κομματικές ή παραγοντικές αγκυλώσεις. Θα πρέπει η Κυβέρνηση (δηλαδή η Κυβέρνηση που θα αποφασίσει να μεταρρυθμίσει τα πράγματα στην Δικαιοσύνη) να έχει ισχυρή πρόθεση και αταλάντευτη βούληση να καθαρίσει την ΄΄κόπρο του Αυγείου΄΄ χωρίς να νοιάζεται για το πολιτικό ή το κομματικό κόστος, για τα συμφέροντα των δικαστών ή των δικαστικών υπαλλήλων ή των δικηγόρων ή των διαδίκων ή των με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκομένων με τον χώρο της Δικαιοσύνης, έχοντας ως οδηγό το ότι η Δικαιοσύνη δεν αφορά μόνον αυτούς που την υπηρετούν, αλλά τον καθένα από εμάς, αφού αυτό που σήμερα συμβαίνει στους άλλους, αύριο μπορεί να συμβαίνει σ’ εμάς. Όπως στην Υγεία πρέπει να νοιαζόμαστε από πριν όλοι μας για την κατάσταση, που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ή στα κέντρα υγείας, γιατί αύριο, όταν θα νοσηλευθούμε σ’ αυτά, θα υποστούμε εμείς όλες τις συνέπειες, έτσι πρέπει όλοι μας να νοιαζόμαστε για την Δικαιοσύνη γιατί αύριο είναι πολύ πιθανόν να εμπλακούμε μ’ αυτήν.

5.Απ’ αυτό το βήμα θα επιχειρήσουμε, με την άδεια του εκδότη, στα προσεχή τεύχη του περιοδικού να καταγράψουμε τα προβλήματα, που, κατά την δική μας ταπεινή εμπειρία, ταλανίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη, και να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις – προτάσεις για την επίλυσή τους, ικέτες γενόμενοι εξ αρχής της ανοχής των αναγνωστών και της κατανοήσεως, εκείνων, που πιθανόν να διαφωνούν.

Επειδή δε θέση μας είναι ότι οι θέσεις και οι απόψεις των αναγνωστών συμβάλλουν θετικά και καθιστούν πληρέστερη την προσέγγιση ενός θέματος, ως υστερόγραφο σημειώνω την ηλεκτρονική διεύθυνσή μου για σχόλια, παρατηρήσεις, απόψεις και προτάσεις των αναγνωστών (s.bregiannos@bregiannos-lawfirm.gr).

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_137 της ΠΕΣΕΔΕ

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα