Share
∗ Γεράσιμος Γερολυμάτος: Ιδρυτής και CEO της Gerobo International
Με επίκεντρο τον άνθρωπο σε ρόλο χειριστή, επόπτη αλλά και δημιουργό ρομποτικών εφαρμογών, η ορθή χρήση τους δίνει νέες δυνατότητες στους εργαζόμενους, αυξάνοντας τις δεξιότητες τους στηριζόμενοι σε αλληλεξαρτώμενη συνεργασία και αμοιβαίο έλεγχο.
Ακούγοντας και παρακολουθώντας προσεκτικά τι λένε συνάδελφοι του κλάδου ρομποτικής τεχνολογίας εντός και εκτός συνόρων για τη συνδυαστική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με διαφορετικούς τύπους ρομπότ, υπάρχουν σημεία που θέλουν αρκετή ανάλυση και ιδιαίτερη προσοχή όσο προσεγγίζουμε καθημερινά τα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το International Federation of Robotics, τα Cobots αντιπροσώπευαν το 10,5% του συνόλου των 541.302 βιομηχανικών ρομπότ που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως το 2023. Τα στατιστικά στοιχεία του IFR δείχνουν ότι τα συνεργατικά ρομπότ θα συμπληρώσουν τις επενδύσεις σε παραδοσιακά βιομηχανικά ρομπότ.
Η παρακολούθηση, στη δική μας, ελληνική πραγματικότητα, στην καθημερινή χρήση των cobots, κάνει την εμπειρία ολοένα και πιο ουσιαστική. Στην αρχή, οι δυσκολίες βγαίνουν συνδυαστικά. Διαφορετικά περιβάλλοντα, ανάγκες, χρήστες, κατανόηση, προβληματισμοί, εκπαίδευση, αναβαθμίσεις, τρόποι λειτουργίας κτλ, όλοι διαρκώς αναζητούν το ίδιο πράγμα. Να έρχεται η εμπειρία όλο και πιο κοντά στην τελειότητα. Όχι απόλυτα εφικτό ακόμα.
Τα ρομπότ έχουν τα όρια τους, επιβάλουν τον τρόπο λειτουργίας τους με τον δικό τους τρόπο, χρήζουν παρακολούθησης με συνεχή ενασχόληση και εκπαίδευση ώστε ο τελικός χρήστης να μαθαίνει και αυτός τα πλεονεκτήματα, προτερήματα, τα όρια αλλά και τις αδυναμίες τους. Η μάθηση έχει δύο πλευρές. Τον δάσκαλο και τον μαθητευόμενο. Και οι δύο προχωρούν μαζί. Δεν μπορεί ο ένας μόνος του. Δεν είναι εύκολη η μετάβαση μιας συμβατικής εργασίας στην ρομποτική της μορφή. ‘Δεν δουλεύουν αυτά εδώ, δεν κάνουν, δεν θα δουλέψουν’. Η αρχική άρνηση είναι κατανοητή. Κρύβει τον φόβο στην εκπαίδευση και εκμάθηση, της ασφάλειας στασιμότητας στο γνωστό, ίσως και την αμυντική αρνητική στάση που κάνει στάσιμη την εξέλιξη. Το decision making αργεί σε μια απόφαση αγοράς ρομπότ. Αργεί γιατί όπως όλα, θέλει και αυτό το χρόνο του ώστε ο αγοραστής να ξέρει τι θα πάρει, να είναι σίγουρος.

«Επενδύουμε στο μέλλον» σημαίνει ανοίγουμε δρόμους για την εργασία
Όσοι έχουν προχωρήσει με ρομποτικές εφαρμογές είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, μαθαίνουν, κατανοούν, εκπαιδεύονται γιατί επιλέγουν να εντρυφήσουν εκεί που το μέλλον τους οδηγεί. Ακόμα και τα VC’s έχουν μπει στην κούρσα ανάδειξης Ελληνικών εταιρειών εδώ και αρκετά χρόνια, μιας και έχουμε πολύ γερά μυαλά στον τόπο μας.
Εμείς λέμε: «Πρώτα οι Άνθρωποι, μετά τα Ρομπότ: People First, Robots Next»
Η ευκαιρία λοιπόν είναι μπροστά μας. Διαβάζουμε καθημερινά για την ελλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν, να εργαστούν προσφέροντας υπηρεσίες είτε σε B2B, είτε σε B2C περιβάλλον. Πόσοι όμως έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τη χρήση των ρομπότ ώστε και να έχουν εργασία, αλλά και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους; Ο κόσμος αλλάζει, είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσωπικά θα ήθελα να ηρεμήσω σε ένα νησί ή ένα βουνό, όπως όλοι μας πιστεύω, μακριά από τις AI roboταχύτητες του κόσμου αυτού. Όμως, μας απορροφά όλη την ενέργεια αυτή η roboκατασταση.
Όλες οι τεχνολογίες και ρομπότ που συναντάμε (industry, education, service, delivery, cleaning, security κ.α.) είναι διαθέσιμα, λειτουργικά ή customized από εμάς. Θέλουν δουλειά και προχωράμε μαζί με τους συνεργάτες μας με κατανόηση και θάρρος, αφού εμείς στηρίζουμε, ακούμε και κατανοούμε τις ανάγκες.

Οφέλη σε πολλούς τομείς βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την ασφάλεια
Για να είμαστε και εμείς ακριβείς. Για να λειτουργήσει ένα ρομπότ πρέπει να το μάθεις, να εκπαιδευτείς, να το συντηρείς, να το προγραμματίζεις, να το λειτουργείς με όλα του τα «όπλα». Άρα θα είσαι απαραίτητος στην εργασία. Όπως ζήσαμε την μετάβαση εργασιακά όταν μάθαμε τον υπολογιστή από την γραφομηχανή. Software & Mechanical Engineers, Data Scientists, Roboticists, AI Ethicists κτλ, είναι πλέον πραγματικές θέσεις εργασίας.
Το είχα πει πριν λίγα χρόνια. ‘Επιτακτική’ η εκπαίδευση των νέων και ακόμα πιο επιτακτική η σύνδεση τους με τις εταιρείες ρομποτικής τεχνολογίας (work placements, εργασίες, real time ενασχόληση σε εφαρμογές κτλ) για να μην έχουμε κενά 20ετιας και σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω στο μέτρο που μπορούμε τα πάμε καλά στη χώρα μας και υπάρχουν και δυνάμεις που θέλουν και στηρίζουν τις προσπάθειες.
Οι εφαρμογές cobot καθαρισμού το 2025
Υγεία και Ρομπότ
Εμείς έχουμε επενδύσει σε ρομπότ καθαρισμού & εξυπηρέτησης γιατί η αγορά η ίδια μας έδειξε το δρόμο προς την αυτοματοποίηση μιας εργασίας που μέχρι σήμερα γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους. Ο κλάδος της Υγείας αν αναλυθεί θα μπορούσε να μας πάρει πάρα πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει. Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με διαφορετικά μέσα καθαρισμού και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον εργασίας, ένα κτίριο, ένα νοσοκομείο, μια βιομηχανία ένα κέντρο logistics. Τα ρομποτικά συστήματα έρχονται να αλλάξουν τον τρόπο μιμούμενα τον άνθρωπο, να την ενισχύσουν και κυρίως να κάνουν δυο πράγματα. Το ένα είναι να πάρουν πάνω τους το βάρος εργασιών που είναι χρονοβόρες, ιδιαίτερα κουραστικές σε περιπτώσεις, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις μη μετρήσιμες.
Η μεταφορά σκόνης, λάσπης και μικροβίων σε πολυσύχναστους χώρους ουσιαστικά δείχνει ένα περιβάλλον το οποίο χρήζει απόλυτα σοβαρής και επιμελούς καθαριότητας. Σε αυτό το σημείο λοιπόν ένα ρομποτικό σύστημα έχει την ικανότητα να λειτουργεί συνεργατικά με τους ανθρώπους. Τι εννοούμε συνεργατικά; Πλέον υπάρχουν και ρομποτικά συστήματα τα οποία κινούνται με την ίδια ταχύτητα και με την ίδια νοοτροπία που κινούμαστε εμείς. Ουσιαστικά λοιπόν υπάρχει ένα cobot, το οποίο δεν είναι άνθρωπος άλλα ρομπότ και το οποίο δεν ψωνίζει αλλά κυκλοφορεί σε όλο το χώρο καθαρίζοντας συνεχώς ή κάνοντας cross selling προϊόντων ή δίνει πληροφορίες ή προσέχει για διάφορα συμβάντα. Αυτά υπάρχουν, δεν είναι κάτι που θα έρθει.
Εκπαίδευση – Το κλειδί της ρομποτικής εξέλιξης
Περνώντας στην εκπαίδευση του χειριστή εδώ τα πράγματα είναι ιδιαίτερα και πολύ συγκεκριμένα. Όπως π.χ. τα αυτοκίνητά μας, έτσι και τα ρομποτικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται συστηματικά και να τα φροντίζουμε ώστε να αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς εκπαιδεύουμε τον χειριστή στη συντήρηση του ρομποτικού συστήματος.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες ψηφιακό μενού από το οποίο μπορεί να διαχειριστεί τις λειτουργίες του ρομπότ. Μπορεί να το παρακολουθεί εν κινήσει, γνωρίζει δηλαδή που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διακόψει μια λειτουργία του και να το στείλει σε άλλο σημείο για καθαρισμό, μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις, την ταχύτητα του ρομπότ, τη δοσομέτρηση του απολυμαντικού, την πίεση των βουρτσών στο πάτωμα, την ταχύτητα περιστροφής τους και να δημιουργήσει καθημερινές προγραμματισμένες εργασίες. Οι επιλογές βρίσκονται πάντα στο χέρι του χρήστη ανάλογα με τις συνθήκες που ο ίδιος κατανοεί για τον καθαρισμό των χώρων.
Τα ρομπότ αποτυπώνουν ψηφιακά την εργασία τους την οποία ο χρήστης μπορεί να δει με σαφήνεια βλέποντας τα τετραγωνικά που έχουν καθαριστεί, το νερό και ρεύμα που έχει καταναλωθεί κτλ. Το ρομπότ καταλαβαίνει μόνο του πότε πρέπει να γυρίσει στο σταθμό εργασίας για φόρτιση, πότε χρειάζεται νερό και με βάση την τεχνική τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική εκμάθηση αντιλαμβάνεται το χώρο, τους ανθρώπους, τα μηχανήματα και οτιδήποτε κινείται ώστε να επιλεγεί την πιο σύντομη διαδρομή για να κάνει τον καθαρισμό του.
Κλάδος βιομηχανίας και logistics
Είτε βρισκόμαστε σε βιομηχανικό χώρο είτε σε χώρο logistics τα ρομπότ πρέπει να εκτελούν καθημερινά τις εργασίες καθαριότητας ή μεταφοράς προϊόντων με επιμέλεια και συνέπεια. Αυτό σημαίνει από την πλευρά μας πώς πρέπει να έχει γίνει μια πολύ καλή ψηφιακή χαρτογράφηση των χώρων ώστε τα ρομπότ να αποδίδουν στο μέγιστο δυνατό καλύπτοντας όλους τους χώρους. Αντιλαμβάνονται την παρουσία ή απουσία παλετών, εμπορευμάτων, άλλων οχημάτων όπως και τη διαφορετική διάταξη αναλόγως με την καθημερινή ροή εμπορευμάτων ώστε να κινούνται με άνεση.

Σουπερμάρκετ
Ένα σουπερμάρκετ δέχεται καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους που εισέρχονται σε ένα χώρο που πρέπει να είναι διαρκώς καθαρός μιας και σε αυτό το χώρο υπάρχουν είδη κατανάλωσης που υπάγονται σε αυστηρά πρότυπα καθαριότητας και υγιεινής.
Η διάταξη του σούπερ μάρκετ συνήθως είναι η ίδια σε ότι αφορά τους βασικούς διαδρόμους αλλά σε μηνιαία βάση υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σταντ, marketing κατασκευές, εμπορεύματα και προϊόντα που τοποθετούνται στα ράφια με διαφορετική απόσταση και πολλές φορές αφημένα ή τοποθετημένα μαζί με καρότσια σε εκατοντάδες σημεία του χώρου. Άρα εδώ το ρομπότ πρέπει να αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα εμπόδια. Οι ρυθμίσεις που αφορούν στο ρομποτικό καθαρισμό αφορούν στην ταχύτητα και ποιότητα αναρρόφησης χωρίς υπολείμματα νερού και με ελάχιστη ακουστική επιβάρυνση για τους πελάτες.
Κλάδος Υγείας και Κλάδος Φιλοξενίας
Τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας απαιτούν διαρκώς το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικού καθαρισμού. Τα ρομπότ έρχονται να καλύψουν χιλιάδες τετραγωνικά, με πολλαπλούς προγραμματισμούς καθημερινά, σε πλήρη συνεργασία με το προσωπικό καθαρισμού.
Τα ξενοδοχεία, με εκατομμύρια επισκέπτες, χρειάζονται συνεχή καθαρισμό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και ικανοποίηση των πελατών τους.
IoT – Internet of Things in Cobotics
Οι νέες, αυτοματοποιημένες λύσεις που περιλαμβάνουν το συνδυασμό αυτόνομων, ρομποτικών συστημάτων, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά κάνουν κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Δίνουν στο χειριστή ώθηση και πρακτική στην σύγχρονη τεχνολογία, το λεγόμενο reskilling και upskilling που συζητάμε τουλάχιστον 5 χρόνια. Ταυτόχρονα, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας προηγμένα εργαλεία και μεθόδους που διευκολύνουν την παρακολούθηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας χρησιμοποιώντας robots, 4G/5G, apps, sensors και data.
Από τα παραδοσιακά βιομηχανικά ρομπότ μέχρι τα εξαιρετικά εξελιγμένα και κινητά ρομπότ του σήμερα, η ρομποτική μεταμορφώνεται με εκπληκτικό ρυθμό. Εμείς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις μιας και στη χώρα μας ολοένα αυξάνεται η χρήση των ρομπότ. Αργά σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά με τάσεις εξέλιξης.
Οι πιο γνωστές κατηγορίες αφορούν σε:
✅ Ρομπότ: Ο κλασικός ρομποτικός βραχίονας, που λειτουργεί σε βιομηχανικές εφαρμογές.
✅ Cobot: Συνεργατικά ρομπότ (collaboration) που συν-εργάζονται μαζί με εμάς για μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
✅ Mobot: Κινητά ρομπότ που πλοηγούνται αυτόνομα στη γη η στη θάλασσα.
✅ Hobot ή Humanoids: Ανθρωπόμορφα ρομπότ που προσφέρουν προηγμένη κινητικότητα και εργασία σε απαιτητικά περιβάλλοντα.
Ραγδαία η εξέλιξη των ρομπότ που προσφέρουν νέες δυνατότητες


Η βιωσιμότητα είναι το κλειδί για τα ελληνικά Smart Cities και τo Industry 5.0
Οι βιώσιμες ρομποτικές λύσεις είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση. Υπάρχουν αυξανόμενες απαιτήσεις από πολλούς κλάδους που προσφέρουν ρομποτικές λύσεις για να υποστηρίξουν τις εργασίες τους ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις που τίθενται εσωτερικά ή για τους πελάτες τους.
Για την Gerobo, η αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέες, συναρπαστικές και πιο αποτελεσματικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των Cobotics.


πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_144 της ΠΕΣΕΔΕ
Αφιέρωμα: Χτίζοντας Ψηφιακά