Σχετικά με την ανακατασκευή της παλαιάς Ε.Ο. στο τμήμα Μάνδρα – Οινόη:Χρήστος Καραμάνος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ
Ανάμεσα στα έργα που «τρέχει» το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Αττικής υπάρχει κι ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα μεταξύ των μελών της ΠΕΣΕΔΕ.Το «Εργοληπτικόν Βήμα» απευθύνθηκε στην Περιφέρεια αναζητώντας απαντήσεις όσον αφορά το έργο «Βελτίωση χάραξης και διαπλάτυνση της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών
στο τμήμα Μάνδρα- Οινόη & Αποκατάσταση των φθορών της υφιστάμενης Π.Ε.Ο. στο
τμήμα από Νέα Ζωή Μάνδρας έως Αγία Σωτήρα» προϋπολογισμού 19.750.000,00 € (πλέον Φ.Π.Α.), με τη «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ», δηλαδή με ανάθεση μεταξύ περιορισμένου αριθμού επιχειρήσεων κατόπιν πρόσκλησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κε Καραμάνο ως Περιφέρεια Αττικής έχετε δεχθεί κριτική για τη διαδικασία ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου Μάλιστα αν και η αιτιολόγηση της διαδικασίας ήταν λόγοι κατεπείγοντος, ελάχιστες των επιχειρήσεων που προσκλήθηκαν (συνολικά 7) έχουν εμπειρία ανάλογων έργων οδοποιίας και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες δεν συμμετείχαν τελικά στον διαγωνισμό. Δεδομένο είναι ότι δια της μεθόδου αυτής, αποκλείσθηκε από τον διαγωνισμό σειρά ικανών επιχειρήσεων εις βάρος ενδεχομένως του δημοσίου συμφέροντος και δημιουργήθηκαν υπόνοιες για επιλεκτική εύνοια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Μήπως πρέπει να ακυρώσετε την διαδικασία και να διενεργήσετε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστος Καραμάνος.
Μερικές παρατηρήσεις, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η κριτική που δέχθηκε η ΠΑΤΤ για το θέμα αυτό, δεν ήταν γενική και αόριστη. Προήλθε από συγκεκριμένη πλευρά, με συγκεκριμένα συμφέροντα– ξέρετε ο τόπος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η Περιφέρεια Αττικής το μόνο συμφέρον που εξυπηρετεί είναι το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί ορισμένοι να είχαν συνηθίσει σε διαφορετική προσέγγιση στο παρελθόν, πλέον εδώ και 3.5 χρόνια η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αλλάζει, τεκμηριωμένα, τα δεδομένα.
Ειδικότερα στο θέμα της ανακατασκευής της Παλιάς Εθνικής οδού της Μάνδρας, η επιλεγείσα, αδιάβλητη διαδικασία, επιβαλλόταν λόγω του επείγοντα χαρακτήρα των έργων και της ανάγκης άμεσης υλοποίησής τους. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Η Οικονομική Επιτροπή απεφάσισε, λοιπόν, την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης (άρθρο 32 του Ν.4412/2016). Όμως, όχι με την πεπατημένη του παρελθόντος, όπου η πρόσκληση απευθυνόταν στους «γνωστούς και μη εξαιρετέους» αλλά με μια αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία. Ζητήθηκε δηλαδή από την τεχνική υπηρεσία η σύνταξη ενός καταλόγου εταιριών, που με βάση το ΜΕΕΠ εδύναντο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο. Συγκροτήθηκε ένας κατάλογος 22 εταιριών. Από αυτόν επελέγησαν με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση επτά εταιρίες, οι οποίες προσεκλήθησαν στη διαπραγμάτευση. Η δε υποβολή προσφορών έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε στους όρους του διαγωνισμού να υπάρχει μικρή προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου (μόλις 10 μήνες) και αυστηρές κυρώσεις στον Ανάδοχο σε περίπτωση παραβίασης της προθεσμίας αυτής.
Είναι σαφές λοιπόν ότι ακολουθήθηκε η πλέον διαφανής και αξιόπιστη διαδικασία. Ούτε εύνοιες ούτε διακριτική μεταχείριση κανενός. Για πρώτη φορά, όλα δημόσια, όλα στη διάθεση κάθε πολίτη, κάθε ενδιαφερόμενου. Όσοι δε διαμαρτύρονται, έχουν άραγε να αντιπροτείνουν κάποια άλλη διαδικασία; Ουδεμία πρόταση πάντως έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής στο δημόσιο διάλογο. Η Περιφέρεια Αττικής έχει την πεποίθηση ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, επ’ ωφελεία, πρωτίστως, των κατοίκων της περιοχής της Μάνδρας.