Χαλάνδρι: Έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης για το «Πεύκο Πολίτη»

Μια εκκρεμότητα μισού και πλέον αιώνα για την πόλη  κλείνει με την έκδοση του του ΦΕΚ (420/24.05.2023 τ. Δ) με το οποίο εγκρίνεται η Πολεοδομική Μελέτη, που εκπόνησε ο Δήμος Χαλανδρίου, για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη» των 1.300 στρ.

Πενήντα δύο χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 1971, που άφησε την εν λόγω περιοχή εκτός Σχεδίου, 36 χρόνια από την πρώτη απόπειρα σύνταξης Πολεοδομικής Μελέτης για την περιοχή και πέντε χρόνια από τη στιγμή που ο Δήμος Χαλανδρίου κατέθεσε την Πολεοδομική Μελέτη στην αρμόδια δ/νση της Περιφέρειας Αττικής, η οδύσσεια χιλιάδων μικροϊδιοκτητών τελειώνει! Μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για το Χαλάνδρι δημιουργείται, δικαιώνοντας πλήρως της επίπονες προσπάθειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, αλλά και το όραμά της για το δημόσιο χώρο.

Εξαίρεση της ιδιοκτησίας του κολλεγίου και αύξηση εισφορών

Το μόνο που άλλαξε στην Πολεοδομική Μελέτη, που ολοκλήρωσε και κατέθεσε ο Δήμος Χαλανδρίου, και ομόφωνα ενέκρινε το ΣΥΠΟΘΑ, είναι η εξαίρεση, με απόφαση του ΥΠΕΝ, της έκτασης των 35.000 τ.μ. του αμερικανικού κολλεγίου ACS.

Συνέπεια των παραπάνω είναι, δυστυχώς, η αύξηση των εισφορών σε γη και χρήμα όλων των ιδιοκτητών, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο ισοζύγιο πρασίνου, που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες, οι οποίες σύμφωνα με το ΦΕΚ διαμορφώνονται ως εξής:

► Για τμήμα ιδιοκτησίας έως 500 τ.μ. ποσοστό 12%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. ποσοστό 24%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ. ποσοστό 36%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 48% και για πάνω από
10.000 τ.μ. ποσοστό 50%.

Σίμος Ρούσσος: «Μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη. Θα την γράψουμε μαζί!»

«Κλείνει ένας κύκλος ταλαιπωρίας χιλιάδων μικροιδιοκτητών που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη πολεοδομική μελέτη ανατέθηκε από τον δήμο το….1987. Η πολεοδομική μελέτη ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Αττικής τον Φεβρουάριο του 2018 και εγκρίθηκε μετά από πολλές περιπέτειες από το ΣΥΠΟΘΑ τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Η ομόφωνη απόφαση έγκρισης από το ΣΥΠΟΘΑ, δικαίωσε και την επιλογή μας του 2015 να καταργήσουμε την Ελεύθερα Πεντέλης από τον σχεδιασμό, απελευθερώνοντας από την ομηρία εκατονταδες μικροιδιοκτήτες και πάνω από 25 στρέμματα που με τις προηγούμενες μελέτες έμεναν εκτός σχεδίου.

Ο αγώνας για την κατάργηση της Ελευθέρας Πεντέλης που δώσαμε μόνοι μας στην πόλη, ήδη από το 1996 και την πρώτη επιτροπή αγώνα, θεσμοθετήθηκε τελεσίδικα, παρά τις κραυγές,τις ενστάσεις και την κινδυνολογία πολλών. Από τότε μέχρι και πριν λίγες μέρες ο δήμος Χαλανδρίου αθόρυβα και συστηματικά, με επίγνωση της πολυπλοκότητας και των κινδύνων, δούλεψε με σύνεση και αποτελεσματικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί το κύριο συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της με στόχους:

1.Να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο παρά τις δεκάδες τρικλοποδιές και τα συμφέροντα που την υπονόμευαν επί δεκαετίες.
2.Να καταφέρει ο δήμος να αξιοποιήσει,επ’ωφελεία του Κάτω Χαλανδρίου, το τεράστιο ακίνητο των 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου που απέκτησε το 2016, μετά από αγώνα δεκαετιών.
3.Να εξασφαλίσει με τους όρους δόμησης,κάλυψης και αρτιότητας των οικοπέδων , όρους δικαιοσύνης κυρίως για τους χιλιάδες μικροιδιοκτήτες.
4.Να διασφαλίσει ότι η πόλη θα αποκτήσει χιλιάδες τμ κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην τελευταία μεγάλη εκτός σχεδίου περιοχή των 1300 στρεμμάτων.

Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει όλη την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο ενέδωσε τελικά στις πιέσεις του ACS ,και με απόφαση του υπουργού, το εξαίρεσε από την ένταξη. Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών σε γη και χρήμα όλων των ιδιοκτητών προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο ισοζύγιο πρασίνου.

► Για τμήμα ιδιοκτησίας έως 500 τ.μ. ποσοστό 12%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. ποσοστό 24%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ. ποσοστό 36%
► Για τμήμα ιδιοκτησίας από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 48% και για πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50%

Ευχαριστώ πρωτίστως τους εργαζόμενους της τεχνικής μας υπηρεσίας που αφιέρωσαν απίστευτο χρόνο,κόπο και επιστημονική γνώση για να ολοκληρώσουν μια εξαιρετικά απαιτητική δουλειά.
Η διευθύντρια της Τεχνικής κ Α.Νότα, η προϊσταμένη κ Χ. Μπαζάκα και η επιβλέπουσα της μελέτης κ Γ. Παπαδοπούλου έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος δημόσιου λειτουργού. Οσες φορές και αν λοιδωρήθηκαν ή δέχθηκαν άδικες επιθέσεις στάθηκαν σταθερά στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Το μελετητητικό γραφείο του κ Δημητρακόπουλου κατάφερε αυτό που πριν δέκα χρόνια φαινόταν ακατόρθωτο: Να εκπονήσει μια άρτια τεχνική μελέτη,να περιορίσει στο ελάχιστο τις ενστάσεις, να υπερασπιστεί με τεχνική επάρκεια,σοβαρότητα και σταθερότητα τις πολιτικές επιλογές του δήμου για τον δημόσιο χώρο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στην αρχιτέκτονα κ Φ.Βαταβάλη ,σύμβουλο δημάρχου για την σταθερή επιστημονική της βοήθεια στο εγχείρημα την περίοδο 2015-2019. Η αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας κ Έλενα Χριστούλη και ο πρώην αντιδήμαρχος κ Κώστας Γερολυμάτος μπορούν να αισθάνονται περήφανοι ότι ο κόπος, ο χρόνος και η προσπάθειες που έκαναν τόσα χρόνια τρέχοντας από υπουργείο σε υπουργείο και από σύσκεψη σε σύσκεψη, εντός και εκτός του δήμου, έπιασαν τόπο.

Ευχαριστώ όλους και όλες ασχολήθηκαν για το ξεπέρασμα των δεκάδων εμποδίων αυτά τα χρόνια, ακόμη και όσους και όσες είχαμε κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις: Το σύνολο των παρατάξεων του δημοτικού μας συμβουλίου, ακόμη και όσους κατέθεσαν ενστάσεις το 2017 , υπερασπιζόμενοι την Ελευθέρα Πεντέλης. Το γεγονός ότι η απόφαση του 2021 μετά το νέο Γενικό Πολεοδομικό ήταν σχεδόν ομόφωνη δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο αντιμετώπισαν τελικά το θέμα.

Τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ Α. Κατσιγιάννη,την διευθύντρια χωροταξικου σχεδιασμού κ Μικράκη, τον κ Καραγιάννη απο το Υπουργειο Υποδομών για την καλή συνεργασία και τον Περιφερειάρχη κ.Γ. Πατούλη. Τα κόμματα και τους βουλευτές που κατέθεσαν επερωτήσεις από το 2020 πιέζοντας για την επιτυχή έκβαση. Το ΚΚΕ,τον ΣΥΡΙΖΑ,το ΜΕΡΑ 25.

Περισσότερο από όλους τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ κ Ε.Μπακογιάννη για την ευαισθησία, την επιμονή και την αποτελεσματικότητα. Και φυσικά τον υπουργό κ Ταγαρά για την τελική υπογραφή. Μια νέα σελίδα ξεκινά για την πόλη. Θα την γράψουμε μαζί.

ΥΓ. Τούτες τις ώρες δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε όσους και όσες δώσαμε στον δρόμο την μάχη από το 1995, στους συνοδοιπόρους της επιτροπής αγώνα, ειδικά σε όσους δεν πρόλαβαν να δουν την δικαίωση των κόπων τους. Σε όσους μοιραστήκαμε ατέλειωτες ώρες δουλειάς συνεδριάσεων,συνελεύσεων στο κέντρο Νεότητας και στο 5ο δημοτικό. Για να οργανώσουμε, να ενημερώσουμε να τυπώσουμε,να μοιράσουμε,να καλέσουμε. Με την επιτροπή αγώνα και την ντουντούκα στο χέρι. Στα δημοτικά συμβούλια,στις πλατείες και στα υπουργεία. Στον Σταύρο ,τον Αρχοντή,τον Θόδωρο,την Μάρθα,τον Βασίλη ,την Κατερίνα,την Βάσω,την Γιάννα, τον Μήτσο, την Έπη, τον Κώστα. Και όσο βλέπω και ξαναβλέπω το ΦΕΚ είναι σαν να πανηγυρίζουν μαζί μας. Νικήσαμε!!!».

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα