Share

Την έναρξη των εργασιών για την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ανακοίνωσαν, σήμερα στα Χανιά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος, ενώ στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Νικόλαος Σπυριδάκης.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Από σήμερα αρχίζουν να υλοποιούνται τα μέτρα οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ, σε δύο συγκεκριμένα τμήματα από το Κολυμπάρι μέχρι τα Χανιά και από τα Λινοπεράματα μέχρι τον ΧΥΤΑ Ηρακλείου. Τα μέτρα αυτά είναι αντίστοιχα με τα μέτρα οδικής ασφάλειας, τα οποία εφαρμόσαμε με μεγάλη επιτυχία στο Πάτρα – Πύργος. Είχαμε εντυπωσιακή μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των σοβαρών τραυματισμών. Η μέριμνα της πολιτείας είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και στον ΒΟΑΚ, γι’ αυτό έχουμε επτά σημαντικές παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ, το οποίο έχει ως εξής: 

Τα πρώτα δύο τμήματα στα οποία ξεκινούν οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας είναι:

-Κολυμπάρι – Χανιά

-ΧΥΤΑ Ηρακλείου – Λινοπεράματα

Εντός του 2025, προβλέπονται ακόμη πέντε παρεμβάσεις, στα εξής σημεία:

-Χανιά – Γεωργιούπολη

-Πετρές – Ατσιπόπουλο

-Κίσσαμος – Κολυμπάρι

-Ρέθυμνο – Γεροπόταμος

-Γεροπόταμος – ΧΥΤΑ Ηρακλείου

Παράλληλα, ο Υπουργός παρουσίασε, μέσω προσομοίωσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων, επισημαίνοντας πως στόχος δεν μπορεί να  είναι η εξάλειψη κάθε τροχαίου, αλλά η σημαντική μείωση του κινδύνου και η βελτίωση της καθημερινότητας των οδηγών. «Θέλουμε οι οδηγοί να αισθάνονται ασφαλείς, να μπορούν να προσπερνούν νόμιμα και με ασφάλεια», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Ο κ. Δήμας κάλεσε σε συνεργασία όλους τους τοπικούς φορείς και τις αρχές υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός για τον ΒΟΑΚ.

«Ο ΒΟΑΚ ήδη υλοποιείται και στόχος της Πολιτείας είναι η ολοκλήρωσή του από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη:

-Το δημόσιο έργο από Άγιο Νικόλαο έως Νεάπολη.

-Η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από Νεάπολη έως Χερσόνησο.

-Η Σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, υπογεγραμμένη τον Μάιο.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα εντός του 2025 θα ενεργοποιηθεί η προαίρεση για το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος, ενώ ανακοινώθηκε η πλήρης χρηματοδότηση των μελετών για το τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία, με στόχο την ωρίμανση και αυτού του έργου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε: «Τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους κάτω των 29 ετών στη χώρα μας. Απέναντι σε αυτή την εθνική πληγή, δεν επιλέγουμε τη σιωπή. Επιλέγουμε την ευθύνη. Από το 2019 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια. Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι προϊόν ευρείας κοινοβουλευτικής συναίνεσης και περιλαμβάνει πιο αυστηρές ρυθμίσεις για την υποτροπή, με μόνο στόχο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Το στοίχημα τώρα είναι η εφαρμογή: με στοχευμένη αστυνόμευση, με την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών, με παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δρόμων μας – από τις διαγραμμίσεις μέχρι τα σαμαράκια. Δημιουργούμε μια συμμαχία ευθύνης, για να πετύχουμε κάτι που αξίζει: να πούμε στο τέλος αυτής της χρονιάς πως επιτέλους κάτι άλλαξε στην Ελλάδα».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σημείωσε: «Το Υπουργείο μας έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου έργου στην Κρήτη: του – νέου – Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, του ΒΟΑΚ. Ένα έργο που προχωρά μέσα από τρεις διαφορετικές συμβάσεις, που όπως γνωρίζετε ήδη εξελίσσονται. Η πρώτη αφορά δημόσιο έργο, η δεύτερη ΣΔΙΤ και η τρίτη — στην περιοχή όπου βρισκόμαστε σήμερα — είναι σύμβαση παραχώρησης, με προαίρεση μέχρι τον Κίσσαμο. Και θα ακολουθήσει και μία τέταρτη: η Σητεία είναι μέσα στα σχέδιά μας.

Για εμάς, τους μηχανικούς, ο δρόμος είναι κατ’ αρχάς ένα λειτουργικό έργο, που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου. Για όσους σκέφτονται με οικονομικούς όρους, είναι και μια ευκαιρία να γίνει πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Όμως, πάνω απ’ όλα — και αυτό θέλουμε να τονίσουμε σήμερα — είναι θέμα οδικής ασφάλειαςΓιατί η οδική ασφάλεια δεν είναι αφηρημένη έννοια. Αφορά ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό και ξεκινάμε από την οδική ασφάλεια. Επειδή για όσο διάστημα εκτελούνται τα έργα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι κινούνται στον παλιό ΒΟΑΚ — παράλληλα με τα εργοτάξια και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις — θα το κάνουν με τον μέγιστο βαθμό ασφάλειας. Αυτό, λοιπόν, που βλέπετε σήμερα είναι ένα υποέργο του μεγάλου ΒΟΑΚ.

Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και να έχουμε τη συνεργασία όλων. Σε όλη τη φάση εκτέλεσης του έργου θα είμαστε κοντά στις τοπικές αρχές, θα συζητάμε μαζί τους. Ήδη, εδώ και πολύ καιρό, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις που αφορούν στην εκτέλεση του έργου, στη διέλευση μέσα από περιοχές οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νησιού, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, μπορεί να δούμε συμφέροντα απέναντι μας στην εκτέλεση αυτού του μεγάλου έργου, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να καταλήγουμε και να συμφωνούμε.

Γιατί στην Κρήτη σήμερα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, βλέπουμε να εκτελούνται τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στο νησί: το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι συμβάσεις του ΒΟΑΚ, αλλά και μικρότερα έργα που επίσης έχουν σημαντικό τοπικό αποτύπωμα. Η λέξη-κλειδί σήμερα είναι η οδική ασφάλεια. Και η δεύτερη λέξη-κλειδί είναι η συναίνεση. Μόνο μέσα από αυτές θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Θα είμαστε εδώ σε όλο το διάστημα εκτέλεσης του μεγάλου έργου του ΒΟΑΚ και σε όλο αυτό το χρόνο θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υλοποιήσουμε από κοινού κάτι το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο στόχο όχι μόνο για το νησί αλλά και για όλη την πατρίδα μας».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Κάθε συζήτηση για το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, επισκιάζεται από τους αριθμούς και τις στατιστικές μελέτες. Πρόκειται για δεδομένα που επιτάσσουν ολιστικές παρεμβάσεις. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συστράτευση θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την εθνική συμμαχία για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και το κλείσιμο μιας λίστας που συνεχίζει να αποτελεί «πληγή που αιμορραγεί» στους κόλπους της κοινωνίας. Από τη δική μας πλευρά, τονίζουμε πως είμαστε διαρκώς στο πλευρό και του Υπουργείου και των τοπικών φορέων για τη δρομολόγηση των έργων που απαιτούνται. Πρόκειται για έργα «ζωτικής σημασίας» καθώς κάθε μέτρο του οδικού δικτύου που αναβαθμίζεται μετατρέπεται σε «σανίδα σωτηρίας» για τους οδηγούς και κυρίως για τους ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Με αυτό το δεδομένο, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014 – 2020», και «Κρήτη 2021 – 2027», από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης, υλοποιούμε ένα ευρύ τεχνικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας σε εκατοντάδες σημεία του οδικού δικτύου, ο προϋπολογισμός του οποίου πλησιάζει συνολικά τα 107 εκατ. ευρώ».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος παρουσίασε αναλυτικά τα τεχνικά στοιχεία των παρεμβάσεων και τόνισε: «Το ΥΠΥΜΕ έχοντας την εμπειρία της πρότερης επιτυχημένης εφαρμογής των μέτρων οδικής ασφάλειας στον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, προχωρά στην άμεση εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων στο τμήμα Κίσσαμος – Λινοπεράματα Ηρακλείου, κάτι που θα υλοποιηθεί τμηματικά στα 7 διακριτικά τμήματα αναλόγως με τον βαθμό προτεραιότητας, την αναγκαιότητα και την εφικτότητα. Προσδοκούμε ανάλογα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα αυτά, όπως και στο Πάτρα – Πύργος»

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Νικόλαος Σπυριδάκης δήλωσε: «Αποτελεί πρωταρχικό στόχο η συνδρομή μας στην αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων, γιατί κάθε φορά που έχουμε ένα θανατηφόρο συμβάν είναι μια μαχαιριά για εμάς. Θα προσπαθήσουμε όλο αυτό το διάστημα να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε περιστατικό στον ΒΟΑΚ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και στη συνέχεια, έως ότου ο κόσμος αφομοιώσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον δρόμο. Στον ΒΟΑΚ, σήμερα, υπάρχει καλύτερη προσαρμογή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαμε 8 θανατηφόρα δυστυχήματα με δέκα νεκρούς, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 συνέβη ένα δυστύχημα με έναν νεκρό. Η Αστυνομία, λοιπόν, θα κάνει όχι μόνο αυτό που πρέπει και μπορεί, αλλά και κάτι παραπάνω, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για να ωφεληθούν η κοινωνία και οι επισκέπτες του νησιού».

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Motorsport Greece Τάκης Πουρναράκης, ο οποίος σχολίασε ότι στα χρόνια που ασχολείται με την οδική ασφάλεια για το τι πρέπει να γίνει στον ΒΟΑΚ, αυτό επιτέλους γίνεται».

Στην εκδήλωση με θέμα «Άμεσα μέτρα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο τμήμα Κίσσαμος Χανίων – Λινοπεράματα Ηρακλείου του Β.Ο.Α.Κ», που διοργάνωσαν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, παρόντες ήταν, επίσης, οι Βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νικόλαος Συριγωνάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χανίων Νικόλαος Καλογερής, καθώς και Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής.

Ενημερωτικά Στοιχεία

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην άμεση λήψη μέτρων με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Ο ΒΟΑΚ, με συνολικό μήκος 300 χλμ., είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους δρόμους της χώρας. Ιδιαίτερα το τμήμα από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι το Ηράκλειο (Λινοπεράματα), μήκους 145 χλμ., παρουσιάζει την υψηλότερη επικινδυνότητα. Στο πλαίσιο της «Μελέτης Οδικής Ασφάλειας του ΒΟΑΚ» του ΥΠΥΜΕ από τον Ο.Α.Κ. Α.Ε., εντοπίστηκαν 13 περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας κατά μήκος του άξονα, από τις οποίες οι 11 βρίσκονται στο εν λόγω τμήμα. Την τελευταία τριετία (2022-24) συνέβησαν 26 σοβαρά τροχαία ατυχήματα με 20 ανθρώπινες απώλειες και 18 σοβαρούς τραυματισμούς. Συνεπώς, υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη δραστική μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου, διατηρώντας, ταυτόχρονα, το επίπεδο λειτουργικότητας της υφιστάμενης οδού.

Σημειώνεται πως το περιεχόμενο των παρεμβάσεων βασίζεται στην προηγούμενη θετική διεθνή και εγχώρια εμπειρία, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν τόσο από την εφαρμογή ανάλογων μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία όσο και στην Ελλάδα, στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, έναν δρόμο ανάλογης επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 στην Υφιστάμενη Εθνική Οδό Πάτρα (Κάτω Αχαΐα) – Πύργος (68 χλμ), κατεγράφη ετήσια μείωση των θανάτων κατά περίπου 90% και καμία μετωπική σύγκρουση το 2024. Με βάση τα στοιχεία της Τροχαίας, το 2024 δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα (εκ των οποίων ένας στη φάση πλήρους λειτουργίας). Επισημαίνεται πως η εφαρμογή των μέτρων συνοδεύτηκε από αυστηρή αστυνόμευση.

Μέτρα Οδικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με την παραπάνω εμπειρία και με στόχο την ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Διαμόρφωση διατομής τριών (3) λωρίδων τύπου «β2+1» με ενδιάμεση λωρίδα ασφαλούς προσπέρασης μήκους 1 – 2,5 χλμ., εναλλασσόμενη στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, όπου το πλάτος του οδοστρώματος είναι ≥ 11,00 μ.

-Κλαδοκοπές και φυτοκοπές της παράπλευρης βλάστησης και καθαρισμός των τάφρων και των ερεισμάτων για τη διασφάλιση της ορατότητας.

-Πρόβλεψη εσοχών έκτακτης ανάγκης, όπου είναι δυνατό, στα τμήματα μίας λωρίδας.

-Αναδιαμόρφωση των (56) υφιστάμενων κόμβων, ΣΕΑ και εισόδων – εξόδων.

-Διαμόρφωση δύο (2) νέων κόμβων (Γεροπόταμου & ΧΥΤΑ Ηρακλείου), για τους οποίους έχει επισημανθεί η σχετική ανάγκη από την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

-Φωτισμός και φωτεινή σηματοδότηση όπου απαιτηθεί.

Σε όλο το μήκος του τμήματος που εφαρμόζονται τα μέτρα Οδικής Ασφάλειας θα υπάρχουν κολωνάκια στο μέσο του δρόμου.

Οι εργασίες που ξεκινούν αφορούν στα εξής:

-Σε περιοχές με έντονες ανωμαλίες, οι «εσοχές» γεμίζονται με ισοπεδωτικές ασφαλτικές στρώσεις. Στο σύνολο του έργου θα πραγματοποιηθεί διάστρωση ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και αντιολισθηρής στρώσης όπου χρειάζεται.

-Νέα οριζόντια διαγράμμιση της οδού με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μήκος και διαχωρισμός των κατευθύνσεων κυκλοφορίας με πλαστικά κολωνάκια.

-Νέα κατακόρυφη σήμανση με τοποθέτηση των απαιτούμενων πινακίδων αρχής και πέρατος της λωρίδας προσπέρασης, των κόμβων κ.λπ. σε κάθε κατεύθυνση και συμπλήρωση της υφιστάμενης όπου απαιτείται με εύλογα όρια ταχύτητας.

-Τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας, όπου είναι κατεστραμμένα και ανεπαρκή και όπου απαιτούνται προκειμένου να προστατευτούν εμπόδια όπως οι υφιστάμενοι ιστοί οδοφωτισμού, πληροφοριακές πινακίδες κ.λπ.-

-Πάνω στα υφιστάμενα και στα νέα στηθαία θα τοποθετηθούν ερυθρά ή λευκά αντανακλαστικά διπλής όψης ανά 12 μ.

-Προσωρινά μέτρα προστασίας από καταπτώσεις σε 93 εντοπισμένα τμήματα, συνολικού μήκους 24 χλμ.

Τα μέτρα αυτά είναι χαμηλού κόστους και άμεσης υλοποίησης, χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντικές ή άλλες αδειοδοτήσεις και απαλλοτριώσεις, που συνεπάγονται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες.

Προβλεπόμενοι Στόχοι

Με την εφαρμογή των μέτρων επιδιώκεται:

-Μείωση θανάτων και σοβαρών τραυματισμών.

-Διατήρηση της λειτουργικότητας της οδού.

-Ικανοποιητική κυκλοφοριακή ροή στη φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου όταν θα εφαρμόζονται εργοταξιακές σημάνσεις κατά τμήματα.-

Ασφαλής διέλευση στους κόμβους και στις εισόδους – εξόδους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι η συμμόρφωση των χρηστών της οδού με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ