Αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση του Δημοτικού «Ξενοδοχείου Λέρος»
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση του Δημοτικού «Ξενοδοχείου Λέρος», προχώρησαν ο Δήμος Λέρου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και το Τ.Ε Δωδεκανήσου, μετά από πολυετή προσπάθεια, υλοποιώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου για την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ανάδειξή της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος, Μιχάλης Κόλιας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι προηγήθηκε πολυετής προσπάθεια, στη διάρκεια της οποίας αντιμετωπίστηκαν πολλά εμπόδια και προκλήσεις.
Ο Δήμαρχος Λέρου υπενθυμίζει ότι, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, με ίδια κεφάλαια προχώρησε στην επικαιροποίηση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης που είχαν εκπονηθεί : «Επικαιροποιήθηκαν οι αρχιτεκτονικές και Η/Μ μελέτες του έργου (σχέδια και τεύχη υπολογισμών) ώστε να αποτυπώνεται η νέα χρήση του κτιρίου (πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο, πωλητήριο εκμαγείων, υπαίθριος κινηματογράφος κ.λπ.) λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, ΝΟΚ, ΚΕΝΑΚ, TOTEE, και τη νομοθεσία για ΑμεΑ».
Προσθέτει επίσης ότι, με την αρωγή της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 2.197.323 € για την αποκατάσταση του ιστορικού κτίριο «Ξενοδοχείο Λέρος».
Το «Ξενοδοχείο Λέρος» ανήκει στα κτίρια του οικιστικού συνόλου του Λακκιού και έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα Ιταλικής αρχιτεκτονικής και της εποχής του μεσοπολέμου.
«Η αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου με σκοπό την επανάχρησή του, αποσκοπεί τόσο στη δημιουργία ενός πλήρους λειτουργικού και ενεργειακά αποδοτικού κτηρίου με πολιτιστικές χρήσεις στο ισόγειο και χρήση δημοτικού ξενώνα στον όροφο, όσο και στη γενικότερη ανάδειξή του ως μνημείο της μοναδικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Συνεπώς, το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. αναδεικνύοντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, ενισχύοντας τον πολιτισμό προσελκύοντας εκδηλώσεις και καλλιτέχνες αλλά και την τουριστική προσφορά της περιοχής, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες που θα ενισχύσουν την οικονομία της», σημειώνει επίσης ο κ. Κόλιας και καταλήγει:
«Ο Δήμαρχος Λέρου και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι με το ζήλο, την εργατικότητα και το σεβασμό στην ιστορία μας, κατάφεραν έχοντας έτοιμες τις απαιτούμενες μελέτες να εκμεταλλευτούν τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ολοκλήρωση Β’ φάσης των εργασιών, για την αποκατάσταση και όχι να προχωρήσουν σε δανεισμό επιβαρύνοντας τους συμπολίτες μας».
Τέλος απευθύνει ευχαριστίες, στην υπουργό Πολιτισμού, στον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίες, στους υπαλλήλους του Δήμου, στους μελετητές και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημοπράτηση του έργου.