Απαλλαγή ΦΠΑ από έργα κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας

πηγή: ΠΕΣΕΔΕ

Προς:
Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη
Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Γραφείο Προέδρου κ. Χρήστο Κωτσόγιαννη
Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό
Κοινοποίηση:
Πρόεδρο ΤΕΕ ΤΚΜ κ. Γιώργο Τσακούμη

Α. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και παροχή εξουσίας υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΦΕΚ Β / 1464 / 16.04.2020).
Β. Μετονομασία και σύσταση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Σύμφωνα με το (Α) σχετικό μεταβιβάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το δικαίωμα να υπογράφει «με εντολή Υπουργού» τις παρακάτω πράξεις που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο της παρ. 2 του άρθρου 1 του (Β) σχετικού.

Στα πλαίσια εφαρμογής των ανωτέρω υπάγεται και η κατασκευή νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας λόγω του Covid-19. Η εμφάνιση της πανδημίας έκανε περισσότερο επιτακτική την ανάγκη για άμεση κατασκευή νέων κλειστών δομών υποδοχής και φιλοξενίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι παραπάνω κατασκευές υπάγονται στις διατάξεις της πολ.1180/2016 περί απαλλαγής από τον ΦΠΑ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούνται δύο προβλήματα:

  1. Συσσωρεύονται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα στους οικονομικούς φορείς που τα κατασκευάζουν, λόγω της αδυναμίας συμψηφισμού του ΦΠΑ των εισροών εφ’ όσον δεν υπάρχουν εκροές υπαγόμενες στον ΦΠΑ και σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης, απαιτούνται αυξημένα κεφάλαια κίνησης τα οποία είναι περιορισμένα λόγω της οικονομικής κρίσης.
  2. Οι αιτήσεις επιστροφών ολοκληρώνονται συνήθως μετά την παράδοση των έργων, απαιτούν σοβαρό χρόνο απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού και αυξάνουν τον φόρτο εργασίας στις αρμόδιες για την επιστροφή του ΦΠΑ Δ.Ο.Υ..

Επισημαίνεται ότι, στις συγκεκριμένες κατασκευές υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με συγκεκριμένο ποσό και χρόνο παράδοσης, άρα πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πολ. 1167/2015.

Ο φορέας που υλοποιεί τα έργα είναι κυρίως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος είναι διακυβερνητικός οργανισμός του ΟΗΕ για την μετανάστευση, με κονδύλια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις απαιτούμενες εγκρίσεις των προγραμμάτων από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ένταξη των εν λόγω έργων στις διατάξεις της πολ.1167/2015 ή της πολ.1196/1993 (διαδικασία απαλλαγής ΦΠΑ).

Παραμένουμε στην διάθεσή Σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα