Share
Την αντίθεσή της στις διαφαινόμενες αλλαγές στα προγράμματα «Εξοικονομώ», που προβλέπουν την υποχρεωτική χρηματοδότηση και υλοποίησή τους μέσω εταιρειών παροχής και εμπορίας ενέργειας, εκφράζει η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ πραγματοποιείται έπειτα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον σχεδιασμό για τα νέα «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα τα καινούρια προγράμματα να υλοποιούνται από τις εταιρείες παροχής και εμπορίας ενέργειας με τη χρήση «νέων χρηματοδοτικών εργαλείων» (pay-as-you-save, πράσινα μισθωτήρια κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες ενέργειας θα προσφέρουν υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας πλήρως τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και θα «αποζημιώνονται», εισπράττοντας το όφελος που θα έχει ο χρήστης του ακινήτου από τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.
Η διαφαινόμενη εμπλοκή των εταιρειών παροχής και εμπορίας ενέργειας στην υλοποίηση των έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους μηχανικούς που εμπλέκονται σε ανάλογα έργα αλλά και στους πολίτες που θέλουν να ωφεληθούν από αυτά.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί ότι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που περνά υποχρεωτικά από τους «παρόχους», αν θεσμοθετηθεί, θα έχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες επιπτώσεις:
1. Θα περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό, καθώς οι πάροχοι ενέργειας είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τους μηχανικούς, κατασκευαστές και ενεργειακούς επιθεωρητές που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο. Θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες, που θα νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και θα επιτρέψουν τη χειραγώγηση των τιμών.
2. Θα περιορίσει τη δυνατότητα κάθε ωφελούμενου να επιλέξει τον κατασκευαστή της προτίμησής του και, αναπόφευκτα, θα αποκλείσει από την αγορά ή θα μειώσει δραματικά των κύκλο εργασιών πλήθους επαγγελματιών μηχανικών σύμβουλων, κατασκευαστών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων προμήθειας υλικών.
3. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαμόρφωση των πολύχρωμων τιμολογίων δείχνει ότι η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης μέσω αυτών των εταιρειών δύσκολα θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.
4. Η σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων μεταξύ της εταιρείας παροχής ενέργειας και του καταναλωτή με όρους που θα εξασφαλίζουν την απόσβεση της επένδυσης της εταιρείας είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε «ομηρία» του καταναλωτή από τον συγκεκριμένο πάροχο.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κατ’ αρχάς επισημαίνει την ανάγκη να προηγηθεί ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή του ΤΕΕ στον σχεδιασμό των επιχειρούμενων αλλαγών. Δηλώνει, παράλληλα, την κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που θα προβλέπουν την υποχρεωτική ανάθεση της χρηματοδότησης και υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας των πολιτών σε συγκεκριμένες, περιορισμένες σε αριθμό, εταιρείες παροχής ενέργειας».