Aνδρέας Στοϊμενίδης: Το ΕΛΙΝΥΑΕ φιμώνει τη φωνή των Συνδικάτων για τα εργατικά δυστυχήματα

Ο Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το πρόγραμμα του Συνεδρίου του ΕΛΙΝΥΑΕ, (Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία), όπου όπως σημειώνει αποτελεί «άλλη μία προσπάθεια από τους διοργανωτές, περιορισμού και απαξίωσης του ρόλου των εργαζομένων στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη χώρα μας».

H ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθώ, διαβάζοντας το πρόγραμμα του ΄΄Συνεδρίου΄΄ του ΕΛΙΝΥΑΕ, (Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία), άλλη μία προσπάθεια από τους διοργανωτές, περιορισμού και απαξίωσης του ρόλου των εργαζομένων στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στη χώρα μας, γεγονός ασύμβατο με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και πρακτικές, την τεχνική, επιστημονική και ανθρωπιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Ασύμβατο επίσης με τη ραγδαία επιδείνωση των δεικτών στη χώρα μας, όπου 179 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας το 2023, όταν ήδη το 2022 με 104 νεκρούς μιλούσαμε για πανδημία εργατικών δυστυχημάτων.  Και μόλις λίγες ημέρες ύστερα από την επέτειο του μεγαλύτερου εργατικού δυστυχήματος των τελευταίων ετών, αυτού της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που έπληξε την πόλη και τη χώρα.

Η κατάσταση αυτή μας επιτάσσει να παραθέτουμε την αλήθεια, να την αναλύουμε, να την αντιμετωπίζουμε, να συζητάμε τις λύσεις και να προσφέρουμε στην συναπόφασή τους, όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο από τους συντελεστές του ζητήματος της ΥΑΕ.

Όποιος νομίζει ότι περιορίζοντας το διάλογο, μπορεί να αποκρύψει την αλήθεια με ωραία λόγια, μεγάλα χαμόγελα και κούφιες υποσχέσεις δεν έχει την επιστημονική γνώση, την κοινωνική ενσυναίσθηση και την επιχειρησιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

Είναι πρωτοφανές διεθνώς, να συζητείται δίχως τους εργαζόμενους, επανειλημμένως, (Αθήνα, Βόλος, Θεσσαλονίκη) το ζήτημα της ΥΑΕ  από το ΕΛΙΝΥΑΕ, τον φορέα των κοινωνικών εταίρων ο οποίος μάλιστα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων της χώρας!

Το γεγονός ότι η πλευρά των εργαζομένων είναι η μόνη που αποκλείστηκε από τις εναρκτήριες ομιλίες και η παρουσία της είναι ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  δεν έχει καμία ενημέρωση για την εκδήλωση της  Δευτέρας, καθιστά τη διοργάνωση μία εκδήλωση δημοσίων σχέσεων και επιχειρηματικών συμφωνιών δίχως την παρουσία των εργαζομένων και όχι ένα Συνέδριο διαλόγου, θέσεων και ανταλλαγής απόψεων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. 

Και όλα αυτά όταν το ΕΛΙΝΥΑΕ χρηματοδοτείται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών και αυταπασχολούμενων στη χώρα.

Θεωρώ ότι η απαράδεκτη αυτή πρακτική δεν μπορεί να βρει σύμμαχο ούτε στις εργοδοτικές οργανώσεις που σέβονται τον κοινωνικό εταιρισμό και γνωρίζουν τη θεσμική λειτουργία των θεμάτων ΥΑΕ, ούτε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο με τις έξι Υπουργικές Αποφάσεις του τελευταίου οχταμήνου του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Σπανάκη αναγνωρίζει τη συμβολή της εργατικής πλευράς. Υπάρχουν αλλού σύμμαχοι;

Το ΕΛΙΝΥΑΕ πρέπει να προσφέρει εργαλεία, γνώση, πεδίο διαλόγου στους κοινωνικούς εταίρους και την Πολιτεία. Να ανοιχτεί στην κοινωνία, να αναβαθμίσει το κύρος του, να αποκαταστήσει τη σχέση του με την επιστήμη, τους φορείς και τη διεθνή κοινότητα. Να αξιοποιήσει το εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό του και να συζητήσει μαζί του, βελτιώνοντας τους όρους αμοιβής και  εργασίας του, οι οποίοι είναι χειρότεροι από το 2009.

Επειδή θίγονται οι αρχές της ισότιμης τριμερούς συμμετοχής εργαζομένων, εργοδοτών και Κυβέρνησης, που έχω εντολή να υπηρετήσω σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επειδή η Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία δεν αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα με στόχο τον περιορισμό των επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών, των αρρώστων, των τραυματιών και των νεκρών εργαζομένων, αλλά ως μία ευκαιρία αντιπαραγωγικών δημοσίων σχέσεων, και απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης, δεν μου επιτρέπεται να συμμετέχω στην εκδήλωση της Δευτέρας.

Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης

Πρόεδρος Επιτροπής VISION ZERO της Commision

Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Γραμματέας ΥΑΕ ΓΣΕΕ». 

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα