Ανδρέας Στοϊμενίδης: Πολλές οι Νέες Προκλήσεις από το 2021 στο 2022
Ο Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ/ΣΤΥΕ, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης γράφει στο ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει το νέο έτος.
πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_127 της ΠΕΣΕΔΕ
Αφήσαμε πίσω το 2021. Μία πολύ δύσκολη χρονιά.
Μέσα στην ψευδαίσθηση της σύγκρισης με το 2021, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα.
Εκατόμβες χαμένων συνανθρώπων μας από τον κορονοϊό, μία κοινωνική και πολιτική ζωή υπό ασφυκτικούς υγειονομικούς περιορισμούς και μία οικονομία που πήγε καλύτερα δίχως αυτό να βελτιώσει αισθητά την ζωή των περισσότερων πολιτών και ιδιαίτερα των εργαζομένων με μισθωτή σχέση εργασίας.
Ας εστιάσουμε όμως σε θέματα με τα οποία λόγω σπουδών, επαγγέλματος και θέσης αποτέλεσαν προτεραιότητες ενασχόλησης για το 2021 και πως θα μπορούσε το 2022 να είναι μία καλύτερη χρονιά.
Α) Νομοθετικό πλαίσιο εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο νέος νόμος 4808/2021 που ψήφισε η Κυβέρνηση, επέφερε δυσμενείς μεταβολές για τους εργαζόμενους για τα ωράρια εργασίας, την κυριακάτικη αργία, την συλλογική οργάνωση, την σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πλήθος άλλων εργασιακών θεμάτων. Την ώρα που ήταν επιβεβλημένη η αποκατάσταση της διμερούς ισορροπίας της εργασίαςη οποία είχε διαλυθεί εις βάρος των εργαζομένων με τα επαναλαμβανόμενο μνημόνια της προηγούμενης δεκαετίας, ήρθε ένας σκληρός νόμος που όχι μόνο δεν επέφερε βελτιώσεις στο περιβάλλον εργασίας, αλλά ισοπέδωσε και τα τελευταία κύτταρα άμυνας των μισθωτών. Το νομικό μας εθνικό εργασιακό πλαίσιο είναι πλέον εκτός του Ευρωπαϊκού όπως αυτό περιγράφεται στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που υπερψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εργαζόμενοι και εργοδότες πρέπει να συνεργαστούμε σκληρά ώστε να αξιοποιήσουμε από κοινού σε κλαδικό επίπεδο την δυνατότητα να προχωρήσουμε το 2022 σε σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να αναβαθμίσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, στηρίζοντας τους συντελεστές του τεχνικού κλάδου.
Β. Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
Το 2021 αποτέλεσε την χειρότερη χρονιά από το 2010 στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να αντικρούσει αυτό το συμπέρασμα. Σωρεία εργατικών ατυχημάτων καταγράφηκε σε καθημερινή βάση, ενώ οι εργαζόμενοι που έχασαν την ζωή είναι με διαφορά οι περισσότεροι των τελευταίων ετών. Υπήρξαν πολύνεκρα θανατηφόρα δυστυχήματα ενώ παρουσιάστηκαν θανατηφόρα σε 3 ή 4 συνεχόμενες ημέρες όπως συνέβη τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Επιπλέον είχαμε την περίπτωση, στο ίδιο μεγάλο εργοστάσιο της Αταλάντης να συμβούν δύο θανατηφόρα περιστατικά τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Οι εκθέσεις ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT δυστυχώς θα επιβεβαιώσουν την έρευνά μας και τις εκτιμήσεις μας. Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτέλεσε αρνητικό πρωταγωνιστή στον τομέα αυτό με σημαντικότερα τα πολύνεκρα δυστυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Εύβοια και από πτώση από μεγάλο ύψος στην συντήρηση του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στην Κοζάνη. Πέντε συνάδελφοί μας χάθηκαν εκείνες τις ημέρες. Οι πολλές υπεργολαβίες, η χρήση φθηνού μη εξειδικευμένου προσωπικού σε δύσκολες εργασίες,ο αποκλεισμός των εργαζομένων από την συλλογική οργάνωση, οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές και η έλλειψη πολιτικής βούλησης, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες των εργατικών δυστυχημάτων. Το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για Μηδενικά Εργατικά Δυστυχήματα με την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης η οποία θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια ομάδα εργασίας της οποίας είμαι μέλος. Ασφαλείς χώροι εργασίας δίχως την συνεργασία Εργαζομένων και Εργοδοτών δεν υπάρχουν. Άραγε έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ανθρώπους στα εργοτάξια, στα τεχνικά έργα, στις βιομηχανίες και αλλού;
Γ) Ταμεία Ανάκαμψης και Πράσινης Μετάβασης
Η καθολική έλλειψη κοινωνικού και η προσχηματική εικόνα πολιτικού διαλόγου σε δύο αναπτυξιακά εργαλεία που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας την ερχόμενη δεκαετία είναι κακοί οιωνοί της αποτελεσματικότητάς τους. Επιπλέον η πλειοψηφία των νομοθετημάτων την τελευταία διετία εξυπηρετεί την διαχείριση των έργων των Ταμείων με μονοδιάστατο τρόπο που αφαιρεί δυνατότητες στρατηγικού προγραμματισμού και ελέγχου από τους κρατικούς φορείς και περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία, το 2022, να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με διάχυση των θετικών επιπτώσεών του, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σεβασμό στο περιβάλλον.
Δ) Πανδημία Covid-19
Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να αθροιστεί στο γεγονός των πολλαπλών εργατικών δυστυχημάτων και δημιουργεί ένα δείκτη υψηλής απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Η επικοινωνία πάνω από την πολιτική και η εικόνα πάνω από την τρομακτική πραγματικότητα. Η αναλογία κρουσμάτων και θανούντων είναι εξωπραγματική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μία νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη και η πραγματική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορούν να περιορίσουν για το 2022 την επίδραση του ιου στην Κοινότητα.
Κάθε δύσκολη περίοδος δημιουργεί ευκαιρίες για αναστοχασμό, επανασχεδιασμό, συνέργειες και αποτελεσματικές δράσεις ώστε να βελτιώσουμε ισόρροπα και δίκαια τη ζωή όλων μας.
Ας τις αξιοποιήσουμε.