Ανάγκη εστίασης στην Πρόληψη Εργατικών Ατυχημάτων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Χατζηδημητράκης απαντά σε 10 ερωτήματα που υπέβαλαν μέλη του κλάδου προς το Εργοληπτικόν Βήμα αναφορικά με την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.

Παναγιώτης Χατζηδημητράκης πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών Ασφαλείας Ελλάδος

Το κόστος των εργατικών ατυχημάτων σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας του Ο.Η.Ε. (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) ) ανέρχεται στο 4% του Α.Ε.Π.  Δηλαδή, αν κάνουμε τους υπολογισμούς για την Ελλάδα με ΑΕΠ 180 δισ. ευρώ περίπου κοστίζουν 8,7 δισ. ευρώ ανά έτος.  

Αν επιτευχθεί ο στόχος να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα σε ποσοστό 20% και να φθάσουν εκεί που ήταν, δηλαδή, πριν από μερικά χρόνια αυτό θα οδηγούσε σε ετήσια εξοικονόμηση 1,9 δισ. ευρώ, για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να υπογραμμιστεί πως το κόστος της ανθρώπινης ζωής, αυτό  δεν υπολογίζεται με χρήματα.

1«Ποιο το νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια εργοταξίου για τα κτήρια;»

Πρώτον, υπάρχει ο συλλεκτικός νόμος 3850/2010. Επίσης, μετά την πρόσφατη κατάρρευση ενός κτηρίου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και συμμετείχε στις οικοδομικές εργασίες, προωθείται, πλέον, η διασύνδεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) με την ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών. Όταν θα βγαίνει μια οικοδομική Άδεια θα ενημερώνετε η (ΑΑΕΕ) προκειμένου να κάνει στενευμένους ελέγχους στο εργοτάξιο.

2«Θα πρέπει να υπάρχει μελέτη για την ασφάλεια του έργου;»

Για κάθε τεχνικό έργο, μικρό ή μεγάλο πρέπει να υπάρχει το Σχέδιο Ασφάλειας Υγείας (ΣΑΥ). Στο σχέδιο αυτό πρέπει να υπάρχουν οι φάσεις εκτέλεσης του έργου και για την καθεμία, πρέπει να γίνεται η αναγνώριση των κινδύνων, η αξιολόγησή, και κατόπιν ο ορθός τρόπος διαχείρισής τους. Στη συνέχεια, ο Συντονιστής Ασφάλειας Υγείας της Εργασίας μαζί με τους τεχνικούς ασφαλείας των υπεργολάβων που συμμετέχουν στο έργο, και τον επιβλέποντα μηχανικό, πρέπει να φροντίζουν θα για την ορθή εφαρμογή του Σχεδίου Ασφάλειες Υγείας. Να λαμβάνονται δηλαδή όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην υπάρχει ατύχημα.

Στην πράξη, όμως, βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό. Ιδιαίτερα στα μικρά έργα οικοδομές αλλά και σε μεγαλύτερα, ο μελετητής μηχανικός για να καλύψει την τυπική υποχρέωση αγοράζει ένα τυποποιημένο έντυπο από τα καταστήματα φωτοτυπιών που εκτυπώνει τα σχέδιά του, ή έχει ένα τυποποιημένο έγγραφο και καταθέτει προκειμένου να καλύψει την απαίτηση της Πολεοδομίας. Για το έγγραφο αυτό δεν απαιτείται κανένας έλεγχος, η κάποια έγκριση του Δημοσίου. Για αυτό και βλέπουμε να διατηρείται αυτή η κατάσταση. Στα τεχνικά έργα έχει παρατηρηθεί αναλογικά ο μεγαλύτερος αριθμός εργατικών ατυχημάτων. Για αυτό οι εργοληπτικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν στην κεντρική πολιτική τους την Ασφάλεια και Υγεία της εργασίας.

Ένα ατύχημα μπορεί να τις αναγκάσει να κλείσουν. Η πιο αποδοτική επένδυση είναι η επένδυση στην πρόληψη. Και αυτό δεν είναι θεωρία αλλά προκύπτει από στατιστικές αναλύσεις. Είναι δε και μια Αιτιολόγηση Οικονομικής Προσφοράς του Ανάδοχου πολύ ισχυρή, γιατί σε περίπτωση συμβάντος υπάρχει συνυπαιτιότητα ποινικών και αστικών ευθυνών και του ιδίου του εργοδότη. Η ανάθεση καθηκόντων Τεχνικού Ασφαλείας σε έγκριτους επαγγελματίες της αγοράς, εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση του έργου.

Σύλλογος Τεχνικών Ασφαλείας www.stae.gr

3«Η άγνοια τού νόμου τιμωρείται λέει το ΙΚΑ. Ποιος είναι ο νόμος;»

Υπάρχει ο συλλεκτικός νόμος 3850/2010 Ο τεχνικός ασφαλείας όχι μόνο πρέπει να γνωρίζει καλά τη νομοθεσία, αλλά και να έχει εμπειρία από την ίδια την εργασία επί του πεδίου.

4 «Η Σύμβαση εργασίας υπογράφεται στο τέλος του μήνα;»

Δεν είναι απαραίτητο.

5«Τι πρέπει να υπάρχει περιμετρικά του εργοταξίου;»

Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ούτως ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέλθει στο εργοτάξιο ακόμη και με προσπάθεια (πχ παιδιά )

6«Ποιος είναι ο διάδρομος διακίνησης μέσα στο εργοτάξιο;»

Στο εργοτάξιο πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές με σήμανση κίνησης ανθρώπων και μηχανικών μέσων

7«Φρεάτια ανελκυστήρα: το πορτοκαλί δίχτυ είναι σήμανση όχι προστασία, η προστασία ποια είναι;»

Κάθε προστατευτική διάταξη που δεν αποτρέπει, αλλά αποκλείει την είσοδο στο φρεάτιο.

8 «Ποιες είναι οι προβλέψεις για το κλιμακοστάσιο;»

Πρέπει να περιγράφεται στο σχέδιο Ασφάλειας Υγείας και να επιβλέπει η εφαρμογή του ο τεχνικός ασφαλείας.

9 «Τι προβλέπεται για τα μπαλκόνια, για σκυροδέτηση και στηθαία; Τι προβλέπεται για να μην πέσει κάποιος;»

Κάθε προστατευτική σταθερή διάταξη ύψους τουλάχιστον 1 μέτρου που αποκλείει την πτώση.

10 «Ικριώματα: επιτρέπεται η κρεμαστή σκαλωσιά;»

Επιτρέπεται κάθε διάταξη που φέρει σήμανση ce.

CIVILSHOP Επαγγελματικός Μετρητικός Εξοπλισμός www.civilshop.gr
ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΣΙΑΓΚΡΗΣ www.ias.net.gr Αόρατα καλύμματα αλουμινίου

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_139 της ΠΕΣΕΔΕ

ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Νο_2

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

Αυτά και άλλα πολλά άκρως ενδιαφέροντα στο περιοδικό της ΠΕΣΕΔΕ που κυκλοφορεί – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ! Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα