ΆΛΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΒΑΤΗΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η πόλη διεκδικεί με αξιώσεις τη βαλκανική πρωτοκαθεδρία στην ψηφιακή εποχή
ΆΛΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΒΑΤΗΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η πόλη διεκδικεί με αξιώσεις τη βαλκανική πρωτοκαθεδρία στην ψηφιακή εποχή
πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ
Η ψηφιακή επανάσταση, καθώς εξελίσσεται στον υπόλοιπο κόσμο, βρίσκει την Ελλάδα να επιταχύνει -και υπό την πίεση της πανδημίας του κορωνοϊού- για να ακολουθήσει τις νέες επιταγές της τεχνολογίας, αλλά και τη Θεσσαλονίκη σε προνομιακή θέση προοπτικής μιας βαλκανικής πρωτοκαθεδρίας, σε ότι αφορά επενδύσεις καινοτομίας και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, με ευκαιρίες απορρόφησης υψηλής γνωστικής στάθμης επιστημονικού δυναμικού.
Μια τετράδα δυναμικών επενδυτικών εγχειρημάτων, πιστοποιούν αυτή την προοπτική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν «κράχτες» για προσέλκυση μελλοντικών επενδύσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη (πέραν της γνωστής γεωπολιτικής ατζέντας και σημασίας που αυτή είχε) δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με το γεγονός, ότι τα τρία από τα εν λόγω τέσσερα εγχειρήματα, έχουν αμερικανικό «διαβατήριο».
Περισσότερα από 1000 βιογραφικά από το εξωτερικό, προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από Έλληνες υψηλής εξειδίκευσης, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, επειδή διαβλέπουν επαγγελματική προοπτική, έλαβε τους τελευταίους 12 μήνες η Deloitte, η οποία από το 2018 έχει θέσει σε λειτουργία στη Θεσσαλονίκη Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας (DACC). Παράλληλα, το τελευταίο εξάμηνο, εν μέσω πανδημικής κρίσης, η εταιρεία προσέλαβε 80 νέα στελέχη στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε ο εταίρος της και αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, μιλώντας από το βήμα του ThessalonikiHelexpoForum: «Το 2018 ιδρύσαμε το DACC και ως πρώτο βήμα προσελκύσαμε φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, κάναμε ισχυρές συνεργασίες με τα περισσότερα από αυτά και εστιάσαμε στην εκπαίδευση αποφοίτων σε εξειδικευμένες γνώσεις επί τεχνολογιών αιχμής, ώστε ως έμπειρα στελέχη να μπορούν να συμμετέχουν σε πρωτοποριακά και σύνθετα έργα της Deloitte στον ευρωπαϊκό χώρο. Ξεκινήσαμε δειλά, με 20 άτομα και σήμερα έχουμε 350 στελέχη με ανεπτυγμένη τεχνογνωσία σε τομείς όπως τα digitalanalytics και τα robotics» σημείωσε ο κ. Καφάτος. Στόχος είναι τα στελέχη στο Κέντρο να φτάσουν σχετικά σύντομα τα 700.
Στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, η επένδυση της οποίας σε βάθος τετραετίας αναμένεται να υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της διά βίου εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας. Στόχος είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» να αποτελέσει εφαλτήριο και να φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων.
Το κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων CiscoNetworkingAcademy.
Στο κέντρο φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας, παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα, συγκεκριμένες ομάδες εργάζονται στην ανάλυση, επίλυση και δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα και ιδέες, στις οποίες ζητείται η συνδρομή του κέντρου από εταιρείες και δημόσιους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο στο κέντρο φιλοξενούνται ήδη 2 startups και υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και συνεργάτες και επιστήμονες.
Οι λύσεις που είναι διαθέσιμες άμεσα προς επίδειξη στους επισκέπτες του κέντρου περιλαμβάνουν λύσεις έξυπνης πόλης (Smart Parking, Smart Lighting, Smart Wastemanagement, Environmentalmonitoring, Urbanmobility, Cityplatform και Smart metering), λύσεις για ασφαλείας πόλεις και κυβερνοασφάλεια, λύσεις για επιχειρησιακή και επιχειρηματική συνέχεια, λύσεις για τηλεκπαίδευση, λύσεις για συστήματα γεωργίας ακριβείας, καθώς και λύσεις για ηλεκτροκίνηση, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, κ.ά.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως η απόφαση της CiscoHellas, για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της εταιρείας για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας και κατ’ επέκταση για την ανάπτυξη. Το κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως: ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας, κα. όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα, το κέντρο αυτό θα αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τι κέντρο καινοτομίας στην πόλη είναι ένα από τα 15 ερευνητικά κέντρα προηγμένων τεχνολογιών που διατηρεί η Cisco παγκοσμίως.
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν θα είναι μια περίκλειστη δομή, αλλά μια δομή ανοιχτή, επισκέψιμη από σχολεία, η οποία θα συνεργάζεται με εκπαιδευτικά κέντρα και τα ερευνητικά ιδρύματα της πόλης.
Παράλληλα, μπροστά από το κέντρο θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επίδειξη μηχανισμών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον προαύλιο χώρο, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Στο κέντρο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους startups, πανεπιστημιακά ιδρύματα -τα οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν- καθώς και εργαζόμενοι και συνεργάτες της Cisco, οι οποίοι θα παράγουν καινοτομία και θα δίνουν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με έξυπνες πόλεις, έξυπνη μετακίνηση, τηλε-εργασία, τηλε-ιατρική και τηλε-εκπαίδευση. Επιπλέον, θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, καθώς και μαθήματα απόκτησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα πιστοποιήσεων. Ακόμα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται, ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού.
Ώθηση στο φιλοεπενδυτικό προφίλ της Ελλάδας, αλλά και στο καινοτόμο προφίλ της Θεσσαλονίκης έδωσε και η επιλογή της Pfizer να δημιουργήσει στην πόλη το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας (digitalinnovationcenter), ένα από τα έξι που αναπτύσσει ο βιοφαρμακευτικός κολοσσός παγκοσμίως, απόφαση που ελήφθη -σύμφωνα με την εταιρεία- με τεχνοκρατικά κριτήρια στη βάση των σημαντικών αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η πόλη.
Το κέντρο καινοτομίας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί σε εγκαταστάσεις 600 τ.μ. στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να επεκταθεί σε μεγαλύτερο, πιθανώς διπλανό χώρο. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η εταιρεία προσέλαβε πάνω από 20 άτομα, τα οποία θα φθάσουν περί τα 70 μέχρι το τέλος του έτους. Το digitalhub της Pfizer αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2021 απασχολώντας τουλάχιστον 200 εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Βασικά αντικείμενα της δραστηριότητάς του η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα BigData των Μεγάλων Δεδομένων και των Analytics, ενώ θα υπάρχει και τμήμα cybersecurity.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παράγονται θα προορίζονται αποκλειστικά για τον όμιλο της Pfizer και όχι για τον τελικό καταναλωτή. Βασικός στόχος είναι η ψηφιοποίηση δεδομένων έρευνας και παραγωγικών διαδικασιών και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να προσφέρονται καλύτερες θεραπείες και λύσεις για τους ασθενείς. Η πολυεθνική σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.
Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται πλέον και το μεγαλεπήβολο project για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessIntec σε έκταση 761 στρεμμάτων στη θέση «Τσαΐρια» στην Περαία. Μετά την παραχώρηση της έκτασης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της εξεύρεσης των πόρων για τη χρηματοδότηση των βασικών υποδομών του τεχνολογικού πάρκου.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκος Ευθυμιάδης, μέχρι τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, ώστε την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του και το 2023 να τεθεί σε λειτουργία.
Η κεντρική ιδέα του ThessIntec είναι η προσέλκυση των ερευνητικών τμημάτων μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα projects, τα οποία κινούνται γύρω από έξι θεματικές και βασίζονται σε τομείς που η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα, ως ακολούθως:
- Προηγμένα υλικά και νέες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής
- Εύκαμπτα οργανικά υλικά και εφαρμογές νανοτεχνολογίας
- Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
- Καινοτόμες λύσεις για καθαρή ενέργεια
- Κέντρο ανάπτυξης δεξιοτήτων για την εφοδιαστική αλυσίδα
- Τεχνολογίες και εφαρμογές για τη βιώσιμη κινητικότητα του μέλλοντος.
Ήδη, περί τις 70 μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις υπηρεσιών έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά ερευνητικών τμημάτων τους στο νέο πάρκο. Σύμφωνα με τη μελέτη του Thess INTEC, για την πρώτη φάση, προβλέπεται η οικοδόμηση του 10% της μέγιστης επιτρεπόμενης έκτασης που μπορεί να κτιστεί, δηλαδή τα 20.000 τ.μ. από τα συνολικά 200.000 τ.μ. Ο προϋπολογισμός της α’ φάσης φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ και αφορά τα κτήρια των εργαστηρίων και των τμημάτων R & D των βιομηχανιών αλλά και των έργων υποδομής (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ.).
Βάσει της μελέτης, οι εταιρείες που θα εγκαταστήσουν στο Τεχνολογικό Πάρκο αναμένεται να επενδύσουν περί τα 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, δημιουργώντας σε βάθος εικοσαετίας 7.000 θέσεις εργασίας. Οι συνολικές προσδοκώμενες εθνικές και ξένες επενδύσεις θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 6%, ενώ το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος 20ετίας έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στο καταστατικό της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58%, καθώς και φορείς του δημόσιου τομέα με ποσοστό 42% (Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΑΠΘ, Δήμος Θερμαϊκού, ΠΚΜ κ.ά.).
Παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη στο ThessalonikiHelexpoForum, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, Νίκος Ευθυμιάδης τόνισε: «Το όραμά μου είναι ένα πάρκο, που σε 10 χρόνια από σήμερα θα έχει μέσα 200-300 επιχειρήσεις, άλλες μεγάλες, τύπου Pfizer ή Cisco αν θέλουν να έρθουν- κι άλλες μικρότερες: καμιά εκατοστή startupers και περίπου 20 ερευνητικά τμήματα είτε από πανεπιστήμια είτε από ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ» επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι εδρεύοντες στο πάρκο θα συνθέτουν, με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, τα έξι θεματικά mega-projects του Thess INTEC, σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα logistics ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με προοπτική να το «εμβολιάσουν» και με νέα mega-projects στους τομείς της ιατρικής, της πληροφορικής κτλ.
«Με το Thess INTEC πάμε να καλύψουμε ένα κενό της αγοράς στη συνεργασία και στη συν-εγκατάσταση. Οι επιχειρήσεις θέλουν να έρθουν πιο κοντά στα πανεπιστήμια και αντίστροφα και αυτό το πράγμα λιμνάζει εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός όμως, ότι άρχισαν να έρχονται (στη Θεσσαλονίκη) ξένες επιχειρήσεις “ξύπνησε” και τις ελληνικές ώριμες επιχειρηματικές ιδέες. Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις βλέπουν στη Θεσσαλονίκη ένα μέλλον» υπογράμμισε.
Την εκτίμηση ότι πρωτοβουλίες όπως το Thess INTEC μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε τεχνολογικό κόμβο για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατύπωσε ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της Τεχνόπολης, η οποία μπορεί ως ιδέα να εκκίνησε τη διαδρομή της την ημέρα που στη Νέα Υόρκη έπεφταν οι Δίδυμοι Πύργοι, το 2001, αλλά άρχισε τη λειτουργία της το 2010. Όπως είπε, η Τεχνόπολη, ο πρώτος οργανωμένος χώρος αυτού του τύπου και του μεγέθους στην Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να πετύχει πράγματα με ίδιους πόρους, σε συνεργασία με την Πολιτεία. «Αυτό που λείπει είναι να υπάρξουν κίνητρα, όπως η γρήγορη αδειοδότηση των εταιρειών ή η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για να έχουμε την είσοδο επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών σε οργανωμένους χώρους» υπογράμμισε, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στρατηγική τεχνολογικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, ώστε τώρα που αλλάζει η τεχνολογία, λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης, «η χώρα να μπει στο κάδρο». Έτσι, όπως είπε, θα μαζευτούν εταιρείες σε οργανωμένους χώρους, όπως η Τεχνόπολη, το Thess INTEC ή το Λαύριο, «που δυστυχώς σήμερα δεν γεμίζουν, γιατί το νομικό πλαίσιο δεν τις έχει βάλει στο κάδρο».
Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε ακόμα ότι οι υποδομές που δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη στον κλάδο της τεχνολογίας δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά συμπληρωματικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ωρίμασαν οι συνθήκες, ώστε να «τρέξει» το αναγκαίο branding και μάρκετινγκ και η Θεσσαλονίκη να προβληθεί στο εξωτερικό ως προορισμός τεχνολογικών επενδύσεων. Ο συντονιστής της συζήτησης, Ηλίας Σπυρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, τέλος, επισήμανε: «θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ ένα τέτοιο branding της Θεσσαλονίκης να το προβάλουμε στις ΗΠΑ».