Αλληλένδετες ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Παρέμβαση του γενικού διευθυντή
της Knauf Insulation και προέδρου
του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου
Πυροπροστασίας Κατασκευών
(ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ) κ. Γιάννη Κοντούλη στο
Annual Sustainability Conference
για τον νέο Κανονισμό
Πυροπροστασίας Κτιρίων και την
εφαρμογή του στην ελληνική αγορά.

Πρακτικές της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική πυροπροστασίας παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Knauf Insulation και πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ), κ. Γιάννης Κοντούλης στο Annual Sustainability Conference_2018 που διοργάνωσε το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με σκοπό να αναδείξει την αειφορία των ακινήτων και του δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην παρουσίαση του ο κ. Κοντούλης ανέπτυξε τις αρχές που ορίζει η διεθνής πρακτική περί πυροπροστασίας με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Συγκεκριμένα, τόνισε την απαραίτητη χρήση τοιχοποιίας ή υλικών κατασκευής Α1 ή Α2 κατά Euroclass (άκαυστα) σε ψηλά κτίρια -14-20-22 m ή 23 m όπως πρόσφατα ορίστηκε στο νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας στην Ελλάδα- και σε κτίρια ειδικής χρήσης ανεξαρτήτως ύψους, όπως νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία, κτίρια υψηλής πυκνότητας πληθυσμού. Αντιστοίχως, για κτίρια πιο χαμηλά από το όριο του «ψηλού κτιρίου» έδειξε ότι εφαρμόζεται διεθνώς πυροφραγή με ζώνη 500-900mm από υλικά Α1 ή Α2, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον νέο ελληνικό κανονισμό.

Επισήμανε, πως τα μείζονα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την πυροπροστασία αφορούν τόσο τα συστήματα αξιολόγησης των κτιρίων και τον χαρακτηρισμό των υλικών για την αντίδρασή τους στη φωτιά, όσο και τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας και την εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε σημαντικό ερώτημα, που τίθεται σε αυτή τη συζήτηση, αποτελεί το κατά πόσον ένα κτίριο μπορεί να χαρακτηριστεί θετικά ως προς την αειφορία του, χωρίς κορυφαία πυρασφάλεια. Η αειφορία συνδέεται με την υγεία των ανθρώπων που ζουν μέσα στα κτίρια, είναι όμως προφανώς αλληλένδετη και με την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως αυτή της πυρκαγιάς.

Με γνώμονα τα παραπάνω ζητήματα και τη διεθνή πρακτική, ο κ. Γιάννης Κοντούλης κατέληξε ότι το ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ. στοχεύει στη διαμόρφωση και στην υποστήριξη προδιαγραφών, ώστε να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, καθώς και στην νομοθέτηση προδιαγραφών πυροπροστασίας και μηχανισμών τήρησής τους και ενημέρωσε για την επερχόμενη εκδήλωση του ΕΛΙΠΥΚΑ στις 4 Ιουνίου στο ΤΕΕ, όπου θα δημοσιοποιηθούν οι θέσεις του ΕΛΙΠΥΚΑ για το νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων.

Επιπλέον, έχοντας σημειώσει το ρόλο ορθών πρακτικών στο σχεδιασμό των κατασκευών, σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας των κατασκευαστών και των μηχανικών με πιστοποιημένους εφαρμοστές τους οποίους το Ελληνικό κράτος προτιμά κατά προτεραιότητα, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόταση για πιστοποίηση μεγάλου αριθμού εφαρμοστών από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ) σε όλη την Ελλάδα.
Στο Annual Sustainability Conference παρουσιάσθηκε το διεθνές καθεστώς της αειφορίας στο δομημένο περιβάλλον, πιστοποιημένα κτίρια, οι σύγχρονες τάσεις και το μέλλον της αειφορίας στη δόμηση και τη βιομηχανία δομικών υλικών. Επιπλέον, συζητήθηκε η σημασία της διαφάνειας και της συμπεριφοράς στην αειφορία, καθώς και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σχεδιασμού, κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων και των υποδομών στην Ελλάδα.

Σχετικά με την Knauf Insulation – www.knaufinsulation.gr/el
Η Knauf Insulation ανήκει στον οικογενειακό όμιλο Knauf, έναν όμιλο με παράδοση στα σύγχρονα δομικά υλικά όπως γυψοσανίδες, κονιάματα, μονωτικά υλικά και υλικά ειδικών εφαρμογών. Η Knauf Insulation με σημαντική εμπειρία στα μονωτικά υλικά έχει 30 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο με ποιοτικά προϊόντα για όλες τις εφαρμογές: σύστημα θερμομόνωσης και υγρομόνωσης σκεπών, θερμομονωτικά υλικά με ακουστικές ιδιότητες για διαχωριστικά, τοιχοποιίες, πατωμάτων και δωμάτων. Διαθέτει πετροβάμβακα για εξωτερική θερμοπρόσοψη, πλάκες ξυλομάλλου Heraklith, τον παρθένο ορυκτοβάμβακα Supafil και διαπνέουσες μεμβράνες LDS με σκοπό την κάλυψη και την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς για μια ευρύτατη ποικιλία εφαρμογών. Η εταιρία Knauf Insulation δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, κατασκευάζοντας τα προϊόντα της από ανακυκλώσιμα υλικά, φέροντας την πρωτοποριακή ECOSE Technology® με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως το νέο φυσικό ορυκτοβάμβακα ECOSE Technology.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα