ΑΕΔΙΚ: Μέτρα που λαμβάνονται στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εξ αιτίας των πρόσφατων και συνεχιζόμενων καταπτώσεων

Ενημερωτική σύσκεψη αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, εξ αιτίας των πρόσφατων και συνεχιζόμενων καταπτώσεων στο κανάλι χωμάτινων όγκων από τα πρανή του, έλαβε χώρα το πρωί χθες Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στα γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, έλαβε χώρα σε τρία ξεχωριστά δωμάτια με σύνδεση τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής διάδοσης της covid-19.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στη χθεσινή συνάντηση έγινε ενημέρωση σχετικά με τα εξής ζητήματα:

  • Ως αιτία των καταπτώσεων οι εκπονηθείσες μελέτες αναφέρουν την απώλεια των λίθινων κρηπιδωμάτων που λειτουργούσαν ως αντιστήριξη και προστασία του πρανούς από την υγρασία και την διάβρωση. Η παρέμβαση που μελετάται, με προϋπολογισμό υλοποίησης περί τα 9.000.000 ευρώ, αφορά μία ζώνη ενός χιλιομέτρου στη διώρυγα -η οποία με πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το εν λόγω έργο -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ- “θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σχετική πρωτοβουλία των υφυπουργών Χρίστου Δήμα και Νίκου Ταγαρά και χάρη στην συνδρομή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, με την συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη”.

  • Συμφωνήθηκε, μετά από την σχετική παρουσίαση που έκαναν οι καθηγητές Εδαφομηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μιχάλης Καββαδάς και Βασίλης Μαρίνος, να προχωρήσει η εγκατάσταση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα παρακολουθεί τα πρανή. Αρχικά η εγκατάσταση θα γίνει στην προβληματική περιοχή που χρήζει προσοχής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή του μελλοντικά σε όλο το μήκος της διώρυγας, ώστε να προλαμβάνονται πιθανές καταπτώσεις. Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού περί τις 300.000 ευρώ, θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο.
  • Το προϋπολογισμού περί τις 900.000 ευρώ έργο της εκατέρωθεν περίφραξης της διώρυγας, προκειμένου να καταστεί η περιοχή ασφαλής για το κοινό, θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της ΑΕΔΙΚ, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Τέλος, από την πλευρά της ΑΕΔΙΚ παρουσιάστηκε η πρότασή της για την περιοχή της Ισθμίας, μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής του Νέου Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Στόχος της πρότασης είναι να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της εταιρείας και παράλληλα να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση μετείχαν, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος  Γκιώνης, οι πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΑΕΔΙΚ Παντελής Παντελίδης, Βασίλης Ανδρικόπουλος και Γιώργος Ζουγλής αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, οι καθηγητές εδαφομηχανικής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαδάς και Βασίλης Μαρίνος, ο διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Νίκος Νικολάου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα