Α. Στοϊμενίδης: Ώρα για άμεση δράση για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία εν μέσω Κλιματικής Αλλαγής
Ο Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ/ΣΤΥΕ και Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Πρόεδρος της Επιτροπής Vision Zero της Commission, Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης γράφει στο Εργοληπτικόν Βήμα για το πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στο κρίσιμο ζήτημα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Την ίδια ημέρα τα Συνδικάτα διεθνώς, την έχουν αφιερώσει στη Μνήμη των Εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα ή επαγγελματικές νόσους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την ΥΑΕ ήταν αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή. Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο μαζί με αυτούς της αγροτικής παραγωγής είναι αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στην θερμική καταπόνηση και στα άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την έκθεση «Διασφάλιση της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2020):
- πάνω από 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εκτίθεται σε κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή
- περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι (από ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 3,4 δισεκατομμυρίων) είναι πιθανό να εκτεθούν σε υπερβολική ζέστη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
- ετησίως χάνονται 18.970 ζωές και 2,09 εκατομμύρια χρόνια ζωής προσαρμόζονται σε αναπηρία λόγω των 22,87 εκατομμυρίων επαγγελματικών τραυματισμών, που οφείλονται στην υπερβολική ζέστη.
- 26,2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο που συνδέεται με το θερμικό στρες στο χώρο εργασίας
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους υπερβαίνει κατά πολύ την έκθεση σε υπερβολική ζέστη, λέει η έκθεση, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ κινδύνου», που οδηγεί σε μια σειρά επικίνδυνων συνθηκών για την υγεία.
Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές καταστάσεις υγείας των εργαζομένων έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών παθήσεων, της νεφρικής δυσλειτουργίας και των συνθηκών ψυχικής υγείας.
- 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, με περισσότερους από 18.960 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία ετησίως από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.
- 860.000 θάνατοι σχετίζονται με την εργασία σε περιβάλλον ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ετησίως.
Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ήδη σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις. Οι προβληματισμοί για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία πρέπει να γίνουν μέρος των απαντήσεών μας στην κλιματική αλλαγή, τόσο στις πολιτικές όσο και στις δράσεις. Η εργασία σε ασφαλή και υγιή περιβάλλοντα αναγνωρίζεται ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα της ΔΟΕ στην εργασία. Πρέπει να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της εργασίας.
Στη χώρα μας σύμφωνα με την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 21 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το 2023 σε εργατικά δυστυχήματα από αιτίες που συνδέονται απευθείας με την κλιματική αλλαγή. Το νομικό πλαίσιο για την ΥΑΕ και την κλιματική αλλαγή είναι ανύπαρκτο και περιορίζεται σε εγκυκλίους ή υπουργικές αποφάσεις περιορισμένου χρόνου ή αντικειμένου, όταν υπάρχει ήδη από το 2020, έτοιμο σχέδιο νόμου επεξεργασμένο από τους κοινωνικούς εταίρους, την επιστημονική κοινότητα και τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Απαιτείται άμεσα, έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση διευρυμένης ύλης, στην οποία δεν θα αντιμετωπίζεται μόνο η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά συνολικά τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων βροχοπτώσεων, των πλημμυρικών φαινομένων, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη μεταφορά αερίων μαζών με σκόνη και άλλα σωματίδια, τους θυελλώδης ανέμους και τις πυρκαγιές. Ήδη έχουμε ζήσει τα επικίνδυνα καιρικά αυτά φαινόμενα στη χώρα μας πρόσφατα, ως αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης και είναι εξαιρετικά σημαντικό να νομοθετηθούν άμεσα τα μέτρα περιορισμού των πολύ επικίνδυνων και ανθυγιεινών εργασιακών συνθηκών που προκαλούν.
πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_139 της ΠΕΣΕΔΕ
ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Νο_2
Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση