Παρουσία του Υφ. Υποδομών Νίκου Ταχιάου η παρουσίαση της μελέτης του φράγματος Πλατύ

Στοn Δήμο Αμαρίου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για θέματα υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, κ. Αντώνη Κοτσώνη, την Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19), κ. Γεωργία Καστραντά και τον μελετητή του έργου, κ. Κωνσταντίνο Νικολάου, παρουσιάζοντας αναλυτικά την μελέτη κατασκευής του εμβληματικού έργου κατασκευής του φράγματος του Πλατύ ποταμού.

Όπως υπογράμμισε ως οικοδεσπότης ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο ετέθη προς τον κ. Ταχιάο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Δήμο Αμαρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το παρών κατά την παρουσίαση της μελέτης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Χνάρης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚ Α.Ε. κ. Θοδωρής Νίνος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε., κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε., κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι του νόμου, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, Προέδροι και Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Αμαρίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος δημοτών.

Κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου Αμαρίου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και με τα διευθυντικά στελέχη, η οποία όπως τόνισε, είναι διαχρονική και παραμένει άψογη, γεγονός που αποτυπώνεται σε μια σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην υφιστάμενη μελέτη σε συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τον μελετητή, στο βαθμό πάντοτε που δεν αλλοιώνεται το φυσικό της αντικείμενο. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε και παλεύουμε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς, σύμφωνα με τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μας. Και έχω τις διαβεβαιώσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και από τα διευθυντικά στελέχη και την Περιφέρεια Κρήτης, ότι αυτές θα υλοποιηθούν. Ήδη με έγγραφο μας προς το Υπουργείο Υποδομών την 21.03.2024 έχουμε υποβάλει 26 παρατηρήσεις οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές. Αυτά δεν είναι αυτονόητα. Είναι αποτέλεσμα αμοιβαίου σεβασμού και τεκμηρίωσης της ορθότητας των αιτημάτων μας».

Σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου για αντισταθμιστικά οφέλη ο κ. Μουρτζανός ανέφερε τα κάτωθι: «Προφανώς και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά όχι μόνο για τα πληττόμενα χωριά αλλά για το σύνολο του Δήμου. Ήδη ορισμένα από αυτά, που αναφέρονται στο έγγραφο μας από 21.03.2024, όπως προανέφερα, ήδη έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει το φράγμα Πλατύ με τη Μεσσαρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μόνο αντισταθμιστικό που είχε ζητηθεί μέχρι να αναλάβει η δική μας δημοτική αρχή ήταν το φράγμα Γερακαρίου. Εμείς είμαστε αυτοί που ήρθαμε σε διαβούλευση με τους δημότες μας και έχουμε θέσει μια σειρά ζητημάτων στο τραπέζι, τα οποία στην πλειοψηφία τους είτε έχουν επιλυθεί, είτε υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα επιλυθούν. Για αυτό άλλωστε άλλαξε και ο αρχικός σχεδιασμός, από φράγμα Γερακαρίου προχωρήσαμε σε μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση, αυτή της κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών».

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον κ. Ταχιάο για το θέμα των απαλλοτριώσεων, ο Δήμαρχος Αμαρίου τόνισε πως «Επειδή έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, πρέπει να ξέρετε ότι η περιοχή που κατακλύζεται είναι η πιο εύφορη περιοχή του Δήμου μας, η οποία ήδη αρδεύεται από τη λιμνοδεξαμενή του ΤΟΕΒ Βυζαρίου και θα πρέπει οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία, και όχι στην αντικειμενική που είναι ευτελής. Καταστρέφονται ολοκληρωτικά οικογένειες καθώς στο σύνολο τους οι ιδιοκτησίες τους βρίσκονται εντός της λεκάνης κατάκλισης. Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κρήτης, ίσως η μεγαλύτερη στον τομέα της, τα Αγροκτήματα Κρήτης – Μανωλιτσάκης Α.Ε., καταστρέφεται ολοσχερώς, καθώς το σύνολο των εγκαταστάσεών της κατακλύζεται, χωρίς να έχει προβλεφθεί ακόμα δαπάνη για την αποζημίωσή της».

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα