Share

Σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν, μεταξύ των οποίων θέματα που αφορούν τη δάνεια εμπειρία, τα μελετητικά πτυχία και το Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών, τέθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο Σύλλογος Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΜΕΔΕΚΕΜ).

Στις 13 Ιανουαρίου 2025, στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΜΕΔΕΚΕΜ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων – Θέματα λειτουργίας ΟΠΣ ΜΗΤΕ».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος και παρουσίασαν εισηγήσεις ο κ. Χρήστος Μητκίδης, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ & προϊστάμενος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων & Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, κ. Δήμητρα Δάγλα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των μελετητών δημοσίων έργων για τη λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου γίνεται πλέον η διαχείριση όλων των διαδικασιών των Μητρώων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθώς και η παρουσίαση των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με σημαντικά ζητήματα του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, με πρωτεύον αυτό των Μητρώων.

ΟΠΣ ΜΗΤΕ - ΣΜΕΔΕΚΕΜΟ κ. Ταχιάος επισήμανε ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι το μόνο εργαλείο που αυτή τη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει, και είναι δύσκολη η όποια μερική – σημειακή τροποποίησή του. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα του ΟΠΣ ΜΗΤΕ, και υπάρχει ομάδα, η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Ο κ. Μητκίδης, ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας που συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών για την επεξεργασία του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, απάντησε σε μία σειρά ζητημάτων, τα οποία έχουν θέσει οι συλλογικοί φορείς των μελετητών στο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, για την τροποποίηση του Π.Δ. 71/2019, ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί τις θέσεις των συλλογικών φορέων, αλλά προς το παρόν ασχολείται με άλλα νομοθετικά ζητήματα των δημοσίων συμβάσεων.

Σε σχέση με τον αριθμό των κατηγοριών μελετητικού πτυχίου που μπορεί να έχει ένας μελετητής, για τον οποίο οι συλλογικοί φορείς των μελετητών έχουν προτείνει να περιοριστεί σε 2 ή 3 κατηγορίες, όπως ήταν στο παρελθόν, ο κ. Μητκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει, επειδή το θέμα αυτό συνδέεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα (Π.Δ. 99/2018), και κάθε μελετητής μπορεί να εγγραφεί σε όσες επιθυμεί από τις κατηγορίες μελετών που έχει δικαίωμα να εκπονήσει. Ωστόσο, τόνισε ότι η διατήρηση ή αναβάθμιση όλων των κατηγοριών στις οποίες εγγράφεται ένας μελετητής, εξαρτάται από την «επίκαιρη εμπειρία» του, οπότε εκ των πραγμάτων ο περιορισμός θα ισχύσει στην πράξη.

Άλλα θέματα που έθιξε ο κ. Μητκίδης ήταν η εγγραφή των δημοσίων υπαλλήλων και των μελών του διδακτικούΟΠΣ ΜΗΤΕ - ΣΜΕΔΕΚΕΜ προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Μητρώο Εμπειρίας Μελετητών, η απευθείας εγγραφή στη Β’ και Γ’ τάξη, τα κωλύματα και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες για την εγγραφή στο Μητρώο, και η χρήση της δάνειας εμπειρίας για εγγραφή και αναβάθμιση των μελετητικών πτυχίων.

Η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων και Απαλλοτριώσεων, κ. Δάγλα, αναφέρθηκε σε θέματα προσαρμογής των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών στη νέα κατάσταση, επικεντρώνοντας την εισήγησή της στα ζητήματα που ανακύπτουν με την καταχώριση της εμπειρίας στο σύστημα, δηλαδή από ποιους και με ποιόν τρόπο θα γίνεται και πώς θα ελέγχεται.

Όπως ανέφερε η κ. Δάγλα, η διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους μελετητές να εισάγουν την εμπειρία τους στο σύστημα αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ άμεσα, οπότε θα διευκολυνθεί το έργο των Υπηρεσιών και θα ολοκληρωθεί η εισαγωγή των στοιχείων με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Μελετητών είχε ετοιμάσει μία σειρά ερωτήσεων σε σχέση με τη λειτουργία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος , τις οποίες απάντησαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Μητρώων, κ. Ευσταθία Κανελλοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, και κ. Θεόδωρος Χρόνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Μητρώου Μελετητικών Επιχειρήσεων.

Από τις απαντήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, ανέκυψε σειρά θεμάτων, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, όπως:

  •  πώς αποδεικνύεται η εμπειρία από ιδιωτικές μελέτες, όταν ο ιδιώτης είναι ένας πολίτης και όχι επιχείρηση
  •  πώς υπολογίζεται το διάστημα της 12ετίας για να μετρήσει η εμπειρία από συγκεκριμένη σύμβαση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ενώ η σύμβαση υπογράφηκε πριν από τη 12ετία, το μεγαλύτερο μέρος της εκτελέστηκε και πληρώθηκε εντός της 12ετίας
  •  πώς καταχωρίζεται και κατανέμεται η εμπειρία από επίβλεψη δημόσιας σύμβασης έργου μεταξύ του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και των επιβλεπόντων
  • πώς καταχωρίζονται στο σύστημα τα οικονομικά στοιχεία σύμβασης έργου, σε σχέση με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες και τις συμπληρωματικές συμβάσεις.
Όχι άμεση τροποποίηση του Π.Δ. 71/2019

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών δεν φαίνεται να σχεδιάζει, τουλάχιστον άμεσα, την τροποποίηση του Π.Δ. 71/2019, λαμβάνοντας υπόψη ό,τι με τη σημερινή μορφή του περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν την εξέλιξη και τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε μεγάλο αριθμό μελετητών, ο ΣΜΕΔΕΚΕΜ, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΜ και τον ΣΜΕ, έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με την ομάδα εργασίας για την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου, και είναι έτοιμοι για τη συζήτηση και τεκμηρίωση τροποποιήσεων του Π.Δ. 71/2019 και του λοιπού θεσμικού πλαισίου, με στόχο τον εξορθολογισμό των απαιτήσεων και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Μητρώων.

Τεχνικά-κατασκευές-οικοδομή-έκθεση-προκατασκευές-σίδηρος-χάλυβας-μεταλλικά κτίρια-υποδομές-δομικά υλικά-αντιπλημμυρικά-δημόσια έργα-εργολήπτες-μηχανήματα έργωνπηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_142 της ΠΕΣΕΔΕ

 Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ