Share

Οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ απέστειλαν κοινή επιστολή προς την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας / Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με κοινοποίηση στον ΕΑΔΗΣΥ και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), σχετικά με τη σημαντική μείωση του ανταγωνισμού λόγω παράνομης απαίτησης στη διακήρυξη του έργου “Ανακαίνιση Κτηριακού Συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ)” εκτιμώμενης αξίας 19 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%).»

Η επιστολή

Κύριοι,

Ύστερα από διαμαρτυρίες Μελών μας, μελετήσαμε τη διακήρυξη δημοπράτησης του εν θέματι έργου και διαπιστώσαμε ότι μία συγκεκριμένη απαίτηση είναι παράνομη και θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανάπτυξης ανταγωνιστικών συνθηκών κατά τη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 22.Δ «Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα» της διακήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται:

«22.Δ. Τεχνική και επαγγελματική ικανότητα

α2) Οι οικονομικοί φορείς (ως ανάδοχοι ή ως μέλη ένωσης ή κοινοπραξίας ή ιδιωτικού φορέα σύμπραξης) επιπλέον απαιτείται να έχουν εκτελέσει μία σύμβαση σε έργο «παρόμοιας φύσης»

κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2020, 2021, 2022, 2023, 2024) συμβατικής αξίας τουλάχιστον ίσης με τον προϋπολογισμό του παρόντος έργου, ήτοι τουλάχιστον 19.000.000,00 €. Ως «παρόμοιας φύσης» έργο νοείται η κατασκευή ή ανακαίνιση ενός (1) κτιρίου.

Σύμφωνα με αυτήν την απαίτηση, επιτρέπετε τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία εργοληπτικών εταιρειών που έχουν κατασκευάσει ή ανακαινίσει ένα (1) κτήριο συμβατικής αξίας τουλάχιστον 19 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία 5ετία!

Δηλαδή, εάν μία εργοληπτική εταιρεία:

-έχει κατασκευάσει ή ανακαινίσει π.χ. 3 κτήρια συνολικής συμβατικής αξίας 45 εκ. € αλλά κανένα δεν έχει συμβατική αξία ίση ή μεγαλύτερη των 19 εκ. € δεν κρίνεται ικανή να μετέχει στον διαγωνισμό του εν θέματι έργου,

-έχει κατασκευάσει ή ανακαινίσει σειρά κτηρίων την τελευταία 5ετία και ένα εξ’ αυτών είναι συνολικής συμβατικής αξίας 18,9 εκ. € δεν κρίνεται ικανή να μετέχει στον διαγωνισμό του εν θέματι έργου.

Πέραν των ανωτέρω παραδειγμάτων – που αναδεικνύουν πολύ χαρακτηριστικά τον παραλογισμό της συγκεκριμένης απαίτησης– οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας ο εν λόγω όρος συνιστά πρόσθετο τεχνικό όρο και για να περιληφθεί σε διακήρυξη θα έπρεπε, βάσει του άρθρου 76, παρ. 3 του Ν.4412/2016, να είχε λάβει την έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο Κατασκευών του Υπουργείου Υποδομών διαδικασία που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν τηρήθηκε.

Με βάση τα ανωτέρω ο προβλεπόμενος α2) όρος στην ενότητα 22.Δ της διακήρυξης είναι παράνομος.

Περαιτέρω, ο τρόπος με τον οποίο τίθεται στη διακήρυξη ο υπόψη όρος έχει ως αποτέλεσμα τον παράνομο αποκλεισμό συμμετοχής στον διαγωνισμό πολύ μεγάλου μέρους εργοληπτικών εταιρειών, περιορίζοντας σημαντικότατα τον ανταγωνισμό κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, γεγονός που θα αποβεί εις βάρος του έργου και της σωστής αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων για αυτό.

Παράλληλα, η συμπερίληψη της παράνομης αυτής απαίτησης και του συνακολούθου αποκλεισμού συμμετοχής μεγάλου μέρους εργοληπτικών εταιρειών πιθανολογούμε ότι θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκαιρη υλοποίηση του εν θέματι έργου, αφού δεν αποκλείονται προσφυγές και άλλες δικαστικές πράξεις προκειμένου οι εργοληπτικές εταιρείες – μέλη μας να προασπίσουν τα δικαιώματά τους έναντι του παράνομου αυτού όρου. Προφανώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν θα είναι τα Μέλη μας τα οποία θα καθυστερούν τη διαδικασία του έργου αλλά η παράνομη απαίτηση που έχει συμπεριληφθεί από τις Υπηρεσίες σας στη διακήρυξη του έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Εταιρίες-Μέλη μας έχουν εκτελέσει τα τελευταία χρόνια αρκετά παρόμοια έργα με επιτυχία και με σημαντικές εκπτώσεις υπέρ του Δημόσιου συμφέροντος, ζητάμε την αναβολή της εν θέματι διακήρυξης και τον νόμιμο επανακαθορισμό των απαιτήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του εν θέματι έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ