ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_120 της ΠΕΣΕΔΕ

Το εργαλείο των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων από τη μία, τα ΣΔΙΤ από την άλλη, αλλά και η κατά γενική ομολογία υψηλές επιδόσεις στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία σε εξαιρετικά θετικό βατήρα εκκίνησης της δεκαετίας που ξεκίνησε δύσκολα, υπό το βάρος της πανδημίας.

Όσον αφορά τα ΕΧΣ, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει σε εξέλιξη η μεγάλη ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo-ΔΕΘ (για την οποία ήδη προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός), η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, η ανάπλαση της Τούμπας με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, που αποτελούν εγχειρήματα βάθους 5ετίας-10ετίας, που σε συνδυασμό με το Μετρό και το έργο του FlyOverστην περιφερειακή οδό, αναμένεται να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

Ενόψει του 2021, ωστόσο και όσον αφορά τον τομέα των κατασκευών, σε διάφορα πεδία η ΠΚΜ, έχει ήδη «πυξίδα» αποτελέσματος βάθους διετίας, με την καθημερινότητα στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

Το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης» εκπροσωπείται από έργα δημιουργίας πράσινων σημείων σε όλους σχεδόν τους Δήμους, με την υποστήριξη της ΠΚΜ και με δεδομένη τη στήριξη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει και 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ΠΚΜ έχει δεδηλωμένη υποστήριξη των Δήμων και  συνεργασία με τις τεχνικές τους υπηρεσίες, για την ωρίμανση έργων προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Στην Κεντρική Μακεδονία, δύο σημαντικά έργα ΣΔΙΤ αφορούν σε νέες σχολικές μονάδες. Το πρώτο, έρχεται μετά από καθυστερήσεις λόγω δημοσιονομικών δυσχερειών… από το 2018 και βρίσκεται πλέον στην αφετηρία υλοποίησης με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ για 17 σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης, ως εξής:

  • Δήμος Παύλου Μελά (τέσσερα σχολεία): ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης και 1ο Λύκειο Πολίχνης.
  • Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη (τρία σχολεία): 3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο και 3ο Δημοτικό Πανοράματος.
  • Δήμος Νεάπολης – Συκεών (τρία σχολεία): 7ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό Πεύκων και 1ο ΕΠΑΛ Συκεών.
  • Δήμος Ωραιοκάστρου (δυο σχολεία): 3ο Γυμνάσιο και 6ο Δημοτικό.
  • Δήμος Λαγκαδά: 2ο Γυμνάσιο.
  • Δήμος Θέρμης: 1ο ΓΕΛ.
  • Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: 5ο Δημοτικό.
  • Δήμος Καλαμαριάς: Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

Στο δεύτερο έργο ΣΔΙΤ με δημοπρατήσεις εντός του 2021 και έναρξη κατασκευής το 2022, προβλέπεται να κατασκευαστούν τα παρακάτω:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης (τρία συγκροτήματα): δυο Νηπιαγωγεία στα Τροχιοδρομικά, δυο Νηπιαγωγεία σε Καρακάση και Μακεδονίας και ένα Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στην Ανατολικής Ρωμυλίας – Επιδαύρου.
  • Δήμος Κατερίνης: Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο.
  • Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (τρία σχολεία): 7ο Γυμνάσιο, 4ο ΓΕΛ και 25ο Δημοτικό Ευόσμου.
  • Δήμος Βέροιας: Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας.
  • Δήμος Πέλλας: Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Γιαννιτσών.
  • Δήμος Παιονίας: 4ο Δημοτικό Πολυκάστρου.
  • Δήμος Σερρών: Νέο Νηπιαγωγείο.
  • Δήμος Κασσάνδρας (δύο συγκροτήματα): Γυμνάσιο και ΓΕΛ Πευκοχωρίου και Δημοτικό Αφύτου.
  • Δήμος Κασσάνδρας (δύο συγκροτήματα): Γυμνάσιο και ΓΕΛ Πευκοχωρίου και Δημοτικό Αφύτου.
  • Δήμος Πολυγύρου: Ειδικό Δημοτικό Πολυγύρου.
  • Δήμος Νέας Προποντίδας (δυο σχολεία): Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα Νέα Σίλατα.

Η Aντιπεριφέρεια Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, όπως κατ` επανάληψη έχει δηλώσει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πάρις Μπίλλιας, δίνει μεγάλη βαρύτητα και στη συντήρηση του οδικού δικτύου.

Έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα εκτείνονται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, αλλά και στα τμήματα του εθνικού δικτύου, τα οποία βρίσκονται στη δικαιοδοσία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσα στον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται πρόγραμμα συντηρήσεων άμεσης επέμβασης ύψους 6 εκ. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία ξεκινούν οι διαγωνισμοί για εργασίες άμεσης επέμβασης ύψους 9 εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, έχουν δημοπρατηθεί και αναμένεται να συμβασιοποιηθούν έργα συντήρησης για

  • α) την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης,
  • β) την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων,
  • γ) την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (μέχρι τα Γιαννιτσά) και
  • δ) την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αρναίας, συνολικού προϋπολογισμού 28,3 εκ. ευρώ.

Σε εξέλιξη έργα συντήρησης της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, ενώ δημοπρατείται το έργο συντήρησης στην περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Επιπλέον, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση μελετών αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της ΠΚΜ, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Ο ηλεκτροφωτισμός των οδών, αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο, με σχετικό προγραμματισμό και στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα έργο προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης μέσω ΣΔΙΤ.

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στην αντικατάσταση 14.996 φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας led, την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και τηλεμετρίας και τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των βλαβών και η επισκευή του ηλεκτρολογικού δικτύου στο σύνολό του. Το έργο, συνολικά, θα προσφέρει σημαντικότατη ενεργειακή εξοικονόμηση, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Η σταδιακή αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα όλοι οι δρόμοι θα είναι πλήρως φωτισμένοι.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται -και υπό την πίεση της έντασης και της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων- και στην αντιπλημμυρική προστασία.

Ήδη εκτελούνται έργα καθαρισμού ρεμάτων και δικτύου ομβρίων, έργα αποκατάστασης ρεμάτων και αρδευτικών τάφρων, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ και προγραμματίζονται αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 4,7 εκ. ευρώ. Παράλληλα, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες  της ΠΚΜ σχεδιάζουν παρεμβάσεις στα λεγόμενα «κόκκινα» σημεία της περιφέρειας, δηλαδή σε περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή έργα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, σε σημεία των περιφερειακών ενοτήτων στο Κιλκίς και στην Ημαθία.

Κομβική θεωρείται η παρέμβαση στη Θέρμη, που έγινε μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 21ης Μαΐου 2020, που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή των Ταγαράδων και κινδύνευσε η ζωή και η περιουσία πολλών κατοίκων από την υπερχείλιση του χειμάρρου.

Μεγάλης κλίμακας παρέμβαση γίνεται στον Λαγκαδά, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία της 7ης Αυγούστου. Αμέσως μετά τις πλημμύρες στα όρια του δήμου ξεκίνησαν εργασίες σε συνολικά 14 σημεία, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καθαρισμούς φρεατίων και υδατορεμάτων, καθώς επίσης διανοίξεις αγροτικής οδοποιίας.

Στον σχεδιασμό της ΠΚΜ είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Θερμαϊκού, όπου επίσης σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές πριν από λίγα χρόνια.

Η μελέτη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 εκ. ευρώ, προβλέπει τη διευθέτηση επτά ρεμάτων, παράλληλα, όμως, θα γίνουν παρεμβάσεις και σε δύο ακόμη ρέματα μέχρι τη Μηχανιώνα. Οι εργασίες αφορούν στην οριοθέτηση και στη διευθέτηση των ρεμάτων, ώστε αυτά να εκβάλλουν κατευθείαν στον Θερμαϊκό Κόλπο, προστατεύοντας την περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο που προορίζεται προς ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, προβλέπει τη δημιουργία κλειστών αγωγών και την εγκατάσταση κυβόλιθων, προκειμένου το έργο να είναι και πιο ανθεκτικό αλλά και πιο καθαρό, καθώς θα αποτρέπεται η δημιουργία βλάστησης στο εσωτερικό των αγωγών, εμποδίζοντας την ελεύθερη ροή του νερού.

Ανάλογη μελέτη ετοιμάζεται και για τους παραλιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής, οι οποίοι επίσης είναι εκτεθειμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς επίσης και στον Σταυρό. Παρεμβάσεις σχεδιάζονται επίσης στο Κιλκίς, στα σημεία όπου περνά ο Γαλλικός ποταμός, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες καθαρισμού, αλλά και στην Πιερία, κυρίως σε παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών συνεχίζεται το έργο της στεγάνωσης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, ενώ στις 23-10-2020 θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τη γ’ φάση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000,00 ευρώ.

Το έργο αφορά στην ταυτόχρονη ενίσχυση και στεγάνωση τμημάτων του ανατολικού αναχώματος της Λίμνης Κερκίνης για την αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων περιοχών και τη διατήρηση του πολλαπλού ρόλου της Λίμνης Κερκίνης που είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα μεγάλης σημασίας.

Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χρηματοδότηση ύψους 3.600.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τέσσερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη απορροής των ποταμών Στρυμόνα και Αγγίτη και της τάφρου Μπέλιτσας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα