47 χιλιάδες νέα ψηφιακά υδρόμετρα υψηλής ακρίβειας στο Ηράκλειο

Με στόχο τη διαφύλαξη του υδατικού πόρου, την μείωση του μη τιμολογούμενου νερού και τον εντοπισμό διαρροών που μέχρι τώρα επιβάρυναν τους καταναλωτές, έχει ξεκινήσει από την ΔΕΥΑΗ η αντικατάσταση των παλιών υδρομέτρων με νέας τεχνολογίας, τα οποία θα καταγράφουν την κατανάλωση του νερού ψηφιακά.

Συνολικά προβλέπεται  η τοποθέτηση 47.000 χιλιάδων νέων υδρομέτρων υψηλής ακρίβειας στο Δήμο Ηρακλείου. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 12.500 νέα υδρόμετρα σε όλη την περιοχή των Βασιλειών, της Φορτέτσας, του Ατσαλένιου, στον Μασταμπά, στο κέντρο του Ηρακλείου και έπονται οι περιοχές όπου εκτελούνται  έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης (Νεα Αλικαρνασσός, Τρεις Βαγιές, Δυτικές συνοικίες κ.α.) ενώ έως το τέλος του 2025 νέα υδρόμετρα θα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη του Ηρακλείου.

Με αφορμή αυτή τη διαδικασία αντικατάστασης, η ΔΕΥΑΗ ενημερώνει τους Δημότες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα νέα υδρόμετρα:

Τα χαρακτηριστικά των νέων υδρομετρητών

Οι νέοι υδρομετρητές τύπου IPERL του οίκου κατασκευής SENSUS είναι τεχνολογίας εναπομείναντος μαγνητικού πεδίου, χωρίς κινούμενα μέρη, με ενσωματωμένο τηλεμετρικό καταγραφικό κατανάλωσης και επικοινωνιακό εξοπλισμό, τροφοδοτούμενοι από εσωτερική μπαταρία λιθίου μεγάλης διάρκειας ζωής (μεγαλύτερη των 15 ετών), κλάσης ακρίβειας R800 και έχουν υψηλή ακρίβεια μέτρησης. Ο οίκος κατασκευής SENSUS είναι πιστοποιημένος με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001:2015 και ΕΝ17025 και φέρει πιστοποίηση για την παραγωγή μετρητών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία MID2014/32/ΕΕ (Παραρτήματα Β+Δ).

Δεν επηρεάζονται και δεν καταμετρούν τον αέρα στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα «συναγερμού» σε περίπτωση αέρα στο διερχόμενο νερό.

Τα χαρακτηριστικά αυτά συνθέτουν ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης του νερού με δυνατότητα ακρίβειας ροής από 3 lt/h (ροή σταγόνας σε νηματοειδή μορφή) με αποτέλεσμα η καταγραφή της κατανάλωσης να είναι πραγματική αλλά και να εντοπίζει τις εσωτερικές διαρροές της υδραυλικής εγκατάστασης των κτιρίων.

Οι παλαιοί υδρομετρητές (με πάνω από 15 χρόνια λειτουργίας) παρουσιάζουν όπως είναι γνωστό μεγάλες απώλειες. Κατά συνέπεια, ενδέχεται με την έκδοση των πρώτων νέων λογαριασμών, των οποίων οι μετρήσεις προέρχονται από τα ηλεκτρονικά υδρόμετρα, να παρουσιαστούν αυξητικές αποκλίσεις στην κατανάλωση, σε σχέση με τους προηγούμενους λογαριασμούς των οποίων οι μετρήσεις προέρχονται από τα παλαιά υδρόμετρα. Παράλληλα, υπήρχαν και περιπτώσεις που λόγω χαλασμένου ή θαμμένου υδρομέτρου, η τιμολόγηση γινόταν με τεκμαρτή κατανάλωση (κατά προσέγγιση), η οποία πολλές φορές ήταν αρκετά συντηρητική με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν προσαρμόσει ανάλογα τις συνήθειες τους αλλά και να μην έχουν γίνει αντιληπτές τυχόν εσωτερικές διαρροές. Με την τοποθέτηση ωστόσο των νέων μετρητών θα είναι πλέον δυνατή η καταμέτρηση της πραγματικής κατανάλωσης που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία. Γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει και κοινωνική δικαιοσύνη με τον κάθε πολίτη να πληρώνει το νερό που πραγματικά καταναλώνει.

Σε περίπτωση που ένας Δημότης σε αρχικό στάδιο διαπιστώσει αύξηση στους λογαριασμούς νερού, θα πρέπει να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο τυχόν εσωτερικών διαρροών της υδραυλικής του εγκατάστασης καθώς και να προσαρμόσει τις καταναλωτικές του ανάγκες. Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της ΔΕΥΑΗ, σε περίπτωση αφανούς διαρροής στην εσωτερική εγκατάσταση του υδρευόμενου ακινήτου, ο Δημότης μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση μείωσης του λογαριασμού του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα του ζητηθούν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ίδια ή αντίστοιχης τεχνολογίας υδρόμετρα έχουν τοποθετηθεί σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, όπου παρατηρήθηκαν αντίστοιχα ζητήματα κατά την αρχική εφαρμογή τους. Με την ολοκλήρωση όμως της αντικατάστασης των υδρομέτρων στην πόλη του Ηρακλείου η ΔΕΥΑΗ θα διαθέτει ένα νέο ακριβές και δίκαιο σύστημα υδρομέτρων ηλεκτρονικού τύπου που καταγράφει την πραγματικά κατανάλωση αλλά και τις τυχόν διαρροές.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω της μαζικής αντικατάστασης είναι πιθανόν να προκύψουν και σφάλματα διαχειριστικής φύσεως π.χ. αντιστοίχιση του νέο υδρομετρητή με το ακίνητο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι καταναλωτές να ελέγξουν το λογαριασμό τους και για οποιαδήποτε απορία ή διαπίστωση σφάλματος να επικοινωνούν με το τμήμα καταναλωτών της ΔΕΥΑΗ καλώντας στο 2810529369, -370, -371.

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα