Ιωάννης Χαρωνίτης Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ Α.Ε.

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_111 της ΠΕΣΕΔΕ

ΚΤΥΠ Α.Ε.: σε εξέλιξη δεκάδες έργα σε σχολεία και κτήρια δικαιοσύνης και υγείας

Η εταιρία ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.) αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι του εργοληπτικού και κατασκευαστικού κόσμου, καθώς πρόκειται για τον ενιαίο κατασκευαστικό φορέα του ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α. Το «Εργοληπτικόν Βήμα» απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. κ. Χαρωνίτη ο οποίος μας ενημέρωσε για τον γενικότερο σχεδιασμό της Εταιρείας.

Τα κτιριακά έργα που δημοπρατούνται σήμερα είναι λίγα σε αριθμό και συχνά πολύ υψηλού προϋπολογισμού, ενώ ειδικά τα μικρά έργα είναι ελάχιστα. Αυτό οφείλετε στο ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από άλλες κτιριακές υποδομές; Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον σχεδιασμό της Εταιρείας για υλοποίηση νέων κτιριακών υποδομών στη χώρα;

Ο προγραμματισμός έργων της ΚΤΥΠ Α.Ε. που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνει, σε ό,τι αφορά στα έργα εκπαίδευσης, την υλοποίηση, δημοπράτηση και μελέτη έργων για την κάλυψη των αναγκών άνω των 12.000 μαθητών. Αυτή τη στιγμή, η Εταιρεία διενεργεί 7 διαγωνισμούς για 8 δημόσιες σχολικές μονάδες, ενδεικτικού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών άνω των 1.000 μαθητών.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΚΤΥΠ ΑΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέων έργων, που αφορούν σε δέκα σχολικές μονάδες, συνολικής αξίας άνω των 16.000.000 ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 2.000 μαθητών.

Επιπλέον, σε ώριμο στάδιο μελέτης βρίσκονται έργα που αφορούν σε πάνω από 25 νέες σχολικές μονάδες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας κατασκευής, άνω των 60.000.000 ευρώ. Τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα καλύψουν με νέες σύγχρονες υποδομές τις στεγαστικές ανάγκες άνω των 5.500 μαθητών.

Παράλληλα, η Εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2018, σχολικά έργα συνολικής αξίας περίπου 9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που αφορούν σε 12 νέες σχολικές μονάδες και θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 1.500 μαθητών, οι οποίοι μέχρι τώρα έκαναν μάθημα σε ακατάλληλες ή και ενοικιαζόμενες αίθουσες.

Ακόμα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται και σταδιακά παραδίδονται έργα εκπαίδευσης συνολικής αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε 16 δημόσιες σχολικές μονάδες και εκτιμάται ότι θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 2.500 μαθητών.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η ΚΤΥΠ υλοποιεί και έργα ανακαίνισης, επισκευής και συντήρησης σε 16 σχολικές μονάδες του Δήμου Καισαριανής και σε 19 σχολικά κτίρια του Δήμου Περάματος. Επιπρόσθετα, η εταιρεία συνεχίζει το έργο της Τεχνικής Διαχείρισης 24 σχολικών μονάδων της Αττικής που υλοποιήθηκαν με ΣΔΙΤ.

Σε ότι αφορά στα έργα Δικαιοσύνης, σε φάση υλοποίησης βρίσκονται έξι συμβάσεις έργων. Ταυτόχρονα, δημοπρατούνται έργα Δικαιοσύνης για τη συντήρηση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών –Αθηνών, το ΕΚΕΕΚΚ στο νέο Κέντρο Κράτησης Χανίων, η πλήρη ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του ΕΚΚΝ Αυλώνα, το ΚΑΥΦ Κορυδαλλού, το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον Νικηφόρο Δράμας, και τα Δικαστικά μέγαρα Ζακύνθου, Ηρακλείου, Άρτας και Χίου. Σε στάδιο προχωρημένης ωριμότητας βρίσκονται 9 μελέτες για Δικαστικά Μέγαρα και Καταστήματα Κράτησης σε όλη την Χώρα.

Στον τομέα της Υγείας, κατασκευάζουμε αυτή τη στιγμή τα Γενικά Νοσοκομεία Καρπάθου, Βέροιας, Λευκάδας, Πτολεμαΐδας και Μυτιλήνης καθώς και το ΠΝ Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Σε φάση δημοπράτησης είναι τα έργα στο Τζάνειο, στο Μεταξά και στο Γ.Ν. Ιωαννίνων, ενώ σε φάση μελετών βρίσκονται τα έργα ανακαίνισης στο Γ.Ν. Νίκαιας και η αναδιαρρύθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής Τριπόλεως.

Επίσης η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει αναλάβει την Τεχνική Διαχείριση 7 Πυροσβεστικών Σταθμών που έχουν υλοποιηθεί από την εταιρεία με ΣΔΙΤ, την ολοκλήρωση του έργου της Πρεσβείας και της Πρεσβευτικής Κατοικίας στο Βερολίνο, τη νέα Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, ενώ πρόσφατα ανέλαβε στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης Μικρών Νησιωτικών Δήμων, την εκπόνηση μελετών για έργα στο Καστελόριζο, στην Πάτμο και στην Χάλκη.

Η ΚΤΥΠ Α.Ε. είναι εταιρεία του Δημοσίου υπεύθυνη για όλες τις κρατικές κτιριακές υποδομές. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων κτιρίων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Εταιρείας για την υλοποίηση έργων συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών της χώρας; Τι μπορεί να περιμένει ο τεχνικός κόσμος μετά από οκτώ χρόνια συνεχών περικοπών στο ΠΔΕ που είναι και η κύρια πηγή χρηματοδότησής σας

Η ΚΤΥΠ Α.Ε. πραγματοποιεί έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού σε δεκάδες σχολεία, κτίρια Δικαιοσύνης και κτίρια Υγείας σε όλη τη χώρα, κατόπιν των αιτημάτων που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Σε ό,τι αφορά στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντοπισμού, αξιολόγησης και ιεράρχησης των προβλημάτων. Σε προτεραιότητα τέθηκαν 40 σχολεία.

Εκτιμούμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει δυνατή η προώθηση έργων προς χρηματοδότηση από το τρέχον κοινοτικό πρόγραμμα. Η ΚΤΥΠ Α.Ε., παρότι οι πόροι είναι λιγότεροι από ότι στο παρελθόν, συνεχίζει να παράγει έργο, όπως αυτό περιγράφηκε και στην απάντηση της πρώτης ερώτησης, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. 

Αρκετά πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες των εργαζομένων των ΚΤΥΠ Α.Ε. για σημαντική αποδυνάμωση του φορέα σε τεχνικό προσωπικό. Η έντονη ανησυχία των εργαζομένων οφείλεται στο ότι αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ομάδες προσεισμικού ελέγχου, στατικών, τοπογραφικών, τευχών δημοπράτησης, ενώ μετατάχθηκαν δεκάδες μελετητές και άλλες αναγκαίες ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. Σύμφωνα πάντα με το Σωματείο Εργαζομένων από τους 57 πολιτικούς μηχανικούς έμειναν 27, από τους 48 αρχιτέκτονες έμειναν 27 και ανάλογη είναι η κατάσταση με τις άλλες τεχνικές ειδικότητες. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα παραπάνω διαβάζουμε καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις στην Εταιρεία και μάλιστα αντίθετα με σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού ;

Η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει ανάγκη ενίσχυσης σε τεχνικό προσωπικό προκειμένου να επεκτείνει το σημαντικό έργο της ως ο κατασκευαστικός βραχίονας του ελληνικού δημοσίου ο οποίος παράγει σύγχρονα δημόσια έργα εκπαίδευσης, δικαιοσύνης και υγείας. Παρόλα αυτά, το υφιστάμενο προσωπικό της ΚΤΥΠ φέρει εις πέρας με επιτυχία μια σειρά έργων και πολύπλοκων διαδικασιών που ξεκινούν από την απόκτηση γης για την υλοποίηση έργων, την σύνταξη μελετών, την αδειοδότηση και την χρηματοδότησή τους, την δημοπράτηση, την παρακολούθηση των συμβάσεων, την επίβλεψη και κατασκευή τους.

Παράλληλα διενεργεί πρωτοβάθμιους ελέγχους σε κτίρια και εγκαταστάσεις μετά από φυσικές καταστροφές και προληπτικούς στα κτίρια αρμοδιότητάς της ΚΤΥΠ Α.Ε., καθώς και συντηρήσεις και παροχή εξοπλισμού. Διενεργεί επίσης σε μέσο όρο 100 αυτοψίες ανά έτος, στο πλαίσιο επιτροπών καταλληλότητας γηπέδων και κτιρίων, συνδράμοντας τους Δήμους τις Χώρας. Σε ότι αφορά στις καταγγελίες, απαντώ ότι σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε με διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, επαναπροσλήφθηκαν στην ΚΤΥΠ Α.Ε., οι συμβασιούχοι που είχαν απολυθεί.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι με δεδομένο ότι οι ερωτήσεις σας είναι πολιτικού περιεχομένου, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη απάντηση θα παρακαλούσα όπως προωθηθούν στον πολιτικό φορέα που τις συνέταξε για να ακολουθήσουν τον δρόμο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Απάντηση «Εργοληπτικού Βήματος»: Το «Εργοληπτικόν Βήμα» θεωρεί την επωδό της συνέντευξης του Δ/ντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ Α.Ε. ιδιαίτερα ατυχή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν οφείλεται στον ίδιο, αλλά πιθανότατα σε κάποιο στέλεχος του Γραφείου Τύπου της ΚΤΥΠ Α.Ε., που θεώρησε σκόπιμο να επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο. Οι ερωτήσεις που υποβάλλει το «Εργοληπτικόν Βήμα» αφορούν τον Εργοληπτικό και Τεχνικό Κόσμο και προφανώς δεν “συντάσσονται από πολιτικό φορέα”, όσο άβολες και αν είναι για τους ερωτώμενους. Άλλωστε η τελευταία ερώτηση προς τον κο Δ/ντα Σύμβουλο αφορά στο από 18-2-2018 Δελτίο Τύπου του Σωματείου των εργαζομένων στην ΚΤΥΠ ΑΕ (βλ. http://somateioktyp.blogspot.com) το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα