22η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με τίτλο «Εν αναμονή της Κανονικότητας»

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_118 της ΠΕΣΕΔΕ

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), πραγματοποιήθηκε η 22η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), με τίτλο «Εν αναμονή της Κανονικότητας».

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου, οποία επισήμανε την στάση αναμονής που τηρεί ο κλάδος περιμένοντας τα πρώτα σημεία γραφής της νέας πολιτικής ηγεσίας και τόνισε την ανάγκη επιστροφής στην «Κανονικότητα», την επανατοποθέτηση δηλαδή του χώρου των Δημοσίων Έργων σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από ένα σοβαρό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα των Υποδομών για όλη τη Χώρα.
Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν πολλοί και εκλεκτοί από τον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Υ.ΠΟ.ΜΕ) κ. Γεώργιος Καραγιάννης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή για επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης και επισήμανε την εύστοχη αναφορά στον τίτλο της εκδήλωσης της «κανονικότητας» μιας και αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης.

Δήλωσε ότι το Υπουργείο εργάζεται συστηματικά και χωρίς μεγάλα λόγια, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, τα οποία δεν λύνονται μέσα σε μια μέρα, ούτε δυστυχώς μέσα σε λίγους μήνες και τέλος τόνισε ότι τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου στο Υπουργείο τους βλέπουν πρωτίστως ως συνεργάτες. Χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κ. Αθανάσιος Κατσίγιαννης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων κ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ) κ. Γεώργιος Καταπόδης και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π) κ. Νίκος Σαββίδης. Ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος κατά τον χαιρετισμό του ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το ΤΜΕΔΕ, ως μέλος του AECM, του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας, διερευνά και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει τις περαιτέρω δυνατότητες ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τα μέλη του, στο πλαίσιο του InvestEU της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και δήλωσε ότι για να μπορέσει ο Κλάδος να ανακάμψει και να τεθεί και πάλι επικεφαλής στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας πρωτίστως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, να κατατεθούν από κοινού προτάσεις προς την πολιτεία, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΤΕΕ, και να απαιτηθεί η αυστηρή τήρηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης έκλεισε η Πρόεδρος κ. Μαρία Τσιομπάνου λέγοντας ότι είναι κοινή διαπίστωση όλων ότι απαιτείται ένα σοβαρός σχεδιασμός επενδύσεων σε υποδομές σε όλη την Περιφέρεια για να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στον Κλάδο που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, υπεραξία στη Χώρα και θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των δεικτών ανάπτυξής της. Οι προκλήσεις και οι τάσεις που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για τις Υποδομές και γενικότερα για τις Κατασκευές ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με υλοποίηση έργων χωρίς συγκεκριμένο στόχο.

Γεώργιος Καραγιάννης, Γενικός Γραμματέας Υποδομών

Αγαπητή κύρια Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνεργάτες,
-γιατί να ξέρετε, τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου στο Υπουργείο τους βλέπουμε πρωτίστως ως συνεργάτες-

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση της Ένωσής σας. Και σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Καταρχάς θέλω να επισημάνω την εύστοχη αναφορά στον τίτλο της εκδήλωσης στην «Κανονικότητα». Αυτός είναι πράγματι ο στόχος και το μεγάλο ζητούμενο για την κοινωνία, αυτός είναι ο στόχος και το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά… Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος και για την κυβέρνησή μας: η κανονικότητα.
Να ξέρετε ότι είναι το πρώτο που έχει ζητήσει από όλους μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και νομίζω αντικειμενικά είναι ήδη ορατό, ότι σε σημαντικές πτυχές της οικονομίας, στο επενδυτικό περιβάλλον και στις διεθνείς αγορές, έχουν διαφανεί τα πρώτα σημάδια αντιστροφής του άσχημου κλίματος και της προβληματικής κατάστασης που παραλάβαμε. Το ίδιο γίνεται και σε πτυχές της καθημερινότητάς μας. Μέρα με τη μέρα, η καθημερινή ζωή ξαναμπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς και οδηγείται σε τροχιά ανάκαμψης.
Βέβαια, στον τίτλο δεν μιλάτε απλώς για κανονικότητα. Λέτε «εν αναμονή». Και προφανώς αναφέρεστε στον δικό μας κλάδο, τις κατασκευές. Όπου αυτή η φράση, «εν αναμονή της κανονικότητας», νομίζω ότι είναι απολύτως εύστοχη. Δείχνει προσμονή, δείχνει αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται, δείχνει ότι όλοι μαζί κοιτάμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Αλλά δείχνει και ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει ακόμα. Αυτή η φράση αποτυπώνει, λοιπόν, την πραγματική σημερινή κατάσταση και τις σημαντικότατες προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου.
Όπως γνωρίζετε, παραλάβαμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα ξέρετε καλύτερα από εμένα:

− Έλλειψη ώριμων έργων προς δημοπράτηση σε όλα τα επίπεδα: μικρά, μεσαία, μεγάλα.
− Τεράστιες καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάθεσης των μελετών και των έργων. − Χαμηλή απορροφητικότητα και κακή χρήση του ΕΣΠΑ και των λοιπών ευρωπαϊκών κονδυλίων.
− Ανεξέλεγκτες εκπτώσεις στις μελέτες και στα έργα, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα, τη μη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προβληματική διαχείριση του δημοσίου χρήματος, δηλαδή των θυσιών των ελλήνων πολιτών.
− Σοβαρά προβλήματα με τις εθνικές διατάξεις που εισήχθησαν στον Ν. 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις (και όχι με τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών).
− Φαινόμενα αυθαιρεσιών και αδιαφανών διαδικασιών στις αναθέσεις, αλλά και κατά την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων.
− Αιφνιδιασμός της αγοράς με το νέο Π.Δ. για τα Μητρώα που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν αναλάβει η κυβέρνησή μας.
− Και άλλα πολλά που δεν έχει νόημα να επαναλάβω γιατί σας είναι γνωστά.

Το Υπουργείο μας εργάζεται συστηματικά και χωρίς μεγάλα λόγια, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Δεν λύνονται μέσα σε μια μέρα, ούτε δυστυχώς μέσα σε λίγους μήνες. Θέλουμε, όμως, κάθε μέρα να κάνουμε κι ένα βήμα προς τα εμπρός, ώστε να μπορέσει να επέλθει το συντομότερο δυνατό η κανονικότητα στο χώρο μας.Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της κατασκευαστικής βιομηχανίας, δεν μπορεί να υπάρξει.Κι εμείς, ως το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο θα κάνουμε ό,τι πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και θα το κάνουμε σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή σε συνεργασία και με μια ειλικρινή σχέση με τις μελετητικές και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Γι’ αυτό ακριβώς και θεωρούμε ότι η ύπαρξη και η ενεργή, ακόμα και παρεμβατική πολλές φορές, παρουσία στο δημόσιο διάλογο των συλλογικών φορέων και συνδέσμων, όπως είναι η ΠΕΣΕΔΕ, είναι πολύ σημαντική. Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει και οφείλει να είναι παρούσα, ενημερώνοντας, παρεμβαίνοντας και προτείνοντας εφικτές και ορθολογικές λύσεις και μέτρα για την είσοδο του κατασκευαστικού κλάδου σε μια νέα τροχιά ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης.Σας το είπα και νωρίτερα: σας θεωρούμε συνεργάτες. Και μάλιστα πολύτιμους. Ιδίως σήμερα, που κεντρικός μας στόχος είναι να προχωρήσουμε μαζί σε αυτό που έχει τόση ανάγκη ο τόπος και δυστυχώς δεν υπηρέτησε καθόλου η προηγούμενη κυβέρνηση: στο σχεδιασμό της νέας γενιάς μεγάλων έργων. Θέλουμε με την πολιτική μας να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα, αποδοτικότερα, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Θα έχετε ακούσει να το αναφέρει πολλές φορές ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, σήμερα θα το επαναλάβω και εγώ: Εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική, απέναντι σε κανέναν. Σας μιλώ με ειλικρίνεια, λοιπόν, και σας λέω ότι πρέπει και οι επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν το μερίδιο ευθύνης που έχουν και αυτές για τη σημερινή κατάσταση και να αλλάξουν σελίδα, αφήνοντας πίσω τις παλιές και ξεπερασμένες πρακτικές.
Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε –και παρακολουθώ και προσωπικά- με ικανοποίηση προσπάθειες που γίνονται στον τεχνικό κλάδο για ενιαίες εκπροσωπήσεις και ενιαίες προσεγγίσεις και προτάσεις στα διάφορα θέματα.Πιστεύω ειλικρινά ότι η εποχή επιβάλλει τον παραμερισμό των όποιων συντεχνιακών προσεγγίσεων και σκοπιμοτήτων και την ουσιαστική συνεργασία όλων για την από κοινού προσαρμογή και ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις. Εγχώριες και διεθνείς.

Από την πλευρά του Υπουργείου, σας δηλώνω και την πρόθεση και την διάθεση συνεργασίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ευθύνη της πολιτείας, όπως την αντιλαμβανόμαστε, είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των πόρων που διαθέτει η χώρα. Και τέτοιοι πόροι, ιδιαίτερης αξίας, θεωρούμε πως είναι οι μελετητικές και συμβουλευτικές εταιρείες και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και πιστεύουμε στην ουσιαστική συνεργασία μαζί τους.
Μαζί λοιπόν, με σαφείς όρους, ξεκάθαρους για όλους κανόνες, μπορούμε να προχωρήσουμε. Και να δουλέψουμε συστηματικά, για να αποτελέσει και πάλι ο κατασκευαστικός τομέας βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας, αλλά και κυρίως για να προσφέρουμε στην πατρίδα μας τα έργα που έχει ανάγκη.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας και περιμένω τα συμπεράσματά της με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστούμε το ΤΜΕΔΕ για την άψογη φιλοξενία του καθώς και τις εταιρείες συμβάλλοντας με σκοπό την επιτυχημένη διοργάνωση της 22ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΕΣΕΔΕ

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα