18 αρχιτεκτονικές προτάσεις για το Σάρλιτζα στη Θέρμη Λέσβου – Λήξη διαγωνισμού

Την λήξη του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Σάρλιτζα  με τον σημαντικό αριθμό των 18 συμμετοχών ενδιαφερομένων Αρχιτεκτονικών Γραφείων,  ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην οποία συμμετείχαν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μωραϊτης στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης Κα Κουρογέννη , και η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων κα Τσακίρη.

Ο περιφερειάρχης  ενημερώνοντας σχετικά με όσα έγιναν ως τώρα υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που άκουσε σχετικά με το Σάρλιτζα ασχολήθηκε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, εκφράζοντας τη χαρά του, που μετά από 39 χρόνια απραξίας, «το θέμα Σάρλιτζα μπήκε σε ένα δρόμο». Αναλυτικότερα  ξεκινώντας την Συνέντευξη υπογράμμισε:

«Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προκηρύχθηκε πέρυσι και περιλάμβανε την αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιρίου και τον περιβάλλοντα Αρχαιολογικό χώρο. Ο διαγωνισμός προέβλεπε να πάρουμε προσχέδια και μελέτες για το πως βλέπει ο κάθε διαγωνιζόμενος το Σάρλιτζα και την περιοχή του. Ο διαγωνισμός έληξε προχθές και αφού περιμέναμε 2-3 ημέρες , μπορούμε να σας ανακοινώσουμε ότι  18 Αρχιτεκτονικά Γραφεία , με κωδικούς ως  ονόματα, κατέθεσαν προτάσεις.

Είναι κάτι συνταρακτικό. Δεν συμβαίνει συνήθως  , αν λάβουμε υποψιν ότι και στους μεγάλους Διαγωνισμούς που προκηρύσσονται προσέρχονται 5-6 γραφεία.  Και αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις προοπτικές της μετα-προσφυγικής Λέσβου. Όπως προβλέπει ο Νόμος είχαμε ορίσει μία  7μελή Επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και σήμερα είχαμε μία πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, στην οποία από πλευράς Περιφέρειας είπαμε τι θέλουμε.

Η Επιτροπή θα βρίσκεται εδώ την προσεχή Πέμπτη για να ανοίξει τις προσφορές. Για την παρακολούθηση του projectέχει ορισθεί από την Περιφέρεια η Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού , Βιομηχανίας και Ενέργειας  Αφροδίτη Κουρογένη και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Μαρία Τσακίρη και ως Γραμματέας η Πολιτική Μηχανικός κα Βαλαβάνη. Υπακούμε στις επιταγές του Νόμου. Θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και σύμφωνα με τα κριτήρια τους θα αποφασίσουν τη σειρά κατάταξης των προτάσεων. Πιστεύω μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Τους ενημερώσαμε ότι το projectθέλουμε να είναι κατασκευάσιμο.  Τώρα ψάχνουμε για Επενδυτή. Το έχουμε πάρει πολύ ζεστά και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας.»

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κας Κουρουγένη ο διαγωνισμός στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτου 18.478  τετραγωνικών μέτρων που περιλαμβάνει:

-Την συντήρηση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων του συγκροτήματος Σάρλιτζα και ένταξης νέων χρήσεων με κεντρική ιδέα την πολιτιστική προβολή της περιοχής.

-Την ανέγερση νέων κτιριακών κελυφών όπου επιτρέπεται για λειτουργία Ιαματικού Τουρισμού , Θερμαλισμού και Κέντρου Αναζωογόνησης.

-Την ανάδειξη των Αρχαιολογικών και Ανασκαφικών ευρημάτων.

Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής κ. Μωραίτης ο οποίος έτρεξε το Διαγωνισμό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο Σάρλιτζα μπορούμε να έχουμε Μεγέθυνση και Οικονομική Ανάπτυξη με πολιτιστικό αποτύπωμα,  με αξιοποίηση του παλαιού κτιρίου ως  Κέντρο Πολιτισμικής αναφοράς με προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τη Περιφέρεια στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα