Π.Ε Σερρών: Αντιπλημμυρικά έργα στη τάφρο Μπέλιτσας

Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Επείγοντα έργα συντήρησης και αποκατάστασης αναχωμάτων τάφρου Μπέλιτσας στα Δημοτικά Διαμερίσματα Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου και Αγίας Ελένης του Δήμου Σερρών για την αντιμετώπιση εκτάκτων πλημμυρικών φαινομένων», υπεγράφη μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του εκπροσώπου της εργολαβικής εταιρείας, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο Σερρών.

Αντικείμενο της σύμβασης, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι η αποκατάσταση ζημιών των αναχωμάτων στην τάφρο της Μπέλιτσας, αριστερά και δεξιά κατά τη ροή, από τη συμβολή της με τον ποταμό Στρυμόνα έως τον οικισμό Καλών Δέντρων.

Σε αυτό το τμήμα της τάφρου Μπέλιτσας προβλέπονται να υλοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αναχωμάτων, όπου παρατηρούνται καθιζήσεις και αλλοίωση (μείωση του πλάτους) των υφιστάμενων αναχωμάτων, με στόχο την αύξηση της αντοχής τους και την προστασία από την πιθανότητα θραύσης τους σε περιπτώσεις πλημμυρικών παροχών. Τα αναχώματα ιδιαίτερα από τη νότια πλευρά παρουσιάζουν σημαντικές διαβρώσεις, υποχωρήσεις και απώλειες του υλικού τους, είτε από χρόνια φθορά, είτε από επεμβάσεις ιδιωτών για την εκμετάλλευση του υλικού ή για δημιουργία προσβάσεων προς τα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Παράλληλα προβλέπεται να γίνει καθαρισμός της τάφρου από βλάστηση, μπάζα και απορρίμματα, ώστε να αποκατασταθεί η παροχετευτικότητα της τάφρου στην πρότερη μορφή της. Οι εργασίες θα γίνουν με χρήση είτε πλωτών μέσων ή και κατάλληλων μηχανημάτων κινουμένων στις όχθες ή και την κοίτη ή στα υφιστάμενα τεχνικά έργα, με τη χρήση συρματόσχοινων και με εξειδικευμένους χειριστές, εν ξηρώ ή παρουσία υδάτων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί κοπή και εκρίζωση υφιστάμενων δένδρων και θάμνων στο εύρος της κοίτης της τάφρου. Τέλος, προβλέπεται να γίνει συντήρηση και αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων του παράπλευρου του αναχώματος αμμοχαλικοστρωμένου δρόμου, συνολικού μήκους 1.200μ περίπου.

Με την εκτέλεση όλων των παραπάνω εργασιών θωρακίζονται οι παρακείμενοι οικισμοί από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Με ένα κλικ όλα τα έργα προς δημοπράτηση

Τεχνική ενημέρωση από τους Δήμους και Περιφέρειες στο https://gobhma.gr/

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα