Η ΟΣΕΤΕΕ υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης συμβαδίζοντας με την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων

Η ΟΣΕΤΕΕ υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης συμβαδίζοντας με την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων

 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι osetee.jpg

 

Στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση  των αποβλήτων, προχωρούν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη μετάβαση από μία γραμμική σε μία κυκλική οικονομία.

Παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας δράση προς αυτή την κατεύθυνση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», υλοποιεί το πρόγραμμα «Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος».

Οι 1.437 εργαζόμενοι των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν (τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της ΟΣΕΤΕΕ www.osetee.gr και στη σελίδα του προγράμματος 024.osetee.gr) θα καταρτιστούν και θα πιστοποιηθούν στα αντικείμενα:

  • Τήρηση Περιβαλλοντικών Όρων σε Έργα και Δραστηριότητες
  • Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων.

Τι είναι όμως κυκλική οικονομία; Πρόκειται για ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που μέσω της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης παρατείνει τον κύκλο ζωής των υλικών και των προϊόντων. Σκοπός είναι η μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Βασικό πεδίο εφαρμογής της, είναι η βιομηχανία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί επανακαθορισμό των κριτηρίων διάρκειας ζωής προϊόντων όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα   ποδήλατα, τα αθλητικά ρούχα κ.α., τα οποία τελούν υπό το καθεστώς της «προγραμματισμένης απαξίωσης», δηλαδή του φαινομένου κατά το οποίο οι εταιρείες δημιουργούν ελαττωματικά μοντέλα προκειμένου το προϊόν τους να έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και ζητά υψηλότερα πρότυπα και σχεδίαση.

Ένας ακόμη τομέας παραγωγής με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Για να δημιουργηθεί ένα μόνο βαμβακερό μπλουζάκι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απαιτούνται 2.700 λίτρα γλυκού νερού.
  • Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης των καθαρών υδάτων από προϊόντα βαφής και φινιρίσματος.
  • Το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων απελευθερώνει ετησίως περίπου 0,5 εκατ. τόνους μικροϊνών στους ωκεανούς.
  • Το πλύσιμο των συνθετικών ρούχων ευθύνεται για το 35% των πρωτογενών μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Ένα και μόνο φορτίο πλυντηρίου με ρούχα από πολυεστέρα μπορεί να αποβάλει 700.000 μικροπλαστικές ίνες που μπορούν να καταλήξουν στην τροφική  αλυσίδα.
  • Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην ΕΕ το 2017 οδήγησαν σε περίπου 654 kg εκπομπές CO2 ανά άτομο.

    Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Κομισιόν ενέκρινε νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει τη στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης εντός του τομέα. Το Κοινοβούλιο αναμένεται στην σύνοδο της Ολομέλειάς του τον Φεβρουάριο, να ψηφίσει τη σχετική έκθεση.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα