Share
Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση ενδιάμεση λύση, η οποία να κατοχυρώνει ότι δεν θα θίγονται στο μέλλον για τους πολίτες αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια τους δικαιώματα δόμησης στην αραιοδομημένη ζώνη Γ των οικισμών, πρότεινε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς τόνισε παράλληλα ότι δεν αλλάζει άμεσα το ισχύον καθεστώς δόμησης και οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες σε όλες τις ζώνες των οικισμών, με τους όρους δόμησης που ίσχυαν και εξακολουθούν να ισχύουν και με τα όρια που έχουν καθοριστεί από τις παλαιές αποφάσεις Νομαρχών, τις οποίες ωστόσο μετά από δεκαετίες που ίσχυαν ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Λέγοντας ότι «δεν μπορεί το ΣτΕ να έρχεται μετά από χρόνια και να αλλάζει τα δεδομένα για τέτοια κρίσιμα ζητήματα», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ότι ο ΝΟΚ ακυρώθηκε στο ΣτΕ μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του και παράλληλα από ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ οδηγείται προς κατάργηση η εκτός σχεδίου δόμηση. Και υπογράμμισε ότι:
-«Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς φορείς και με το Συμβούλιο Επικρατείας, ώστε να μην παίρνουμε ακραίες αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα, τη στιγμή που παράλληλα κάνουμε πολύ σημαντική προσπάθεια να βάλουμε μια τάξη σε πράγματα που δεν ήταν ποτέ σε τάξη», αναφερόμενος στον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Άμεση νομοθέτηση ενδιάμεσης λύσης για τα μελλοντικά δικαιώματα δόμησης στη Ζώνη Γ των οικισμών
«Να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, μέσα στον επόμενο μήνα, και να το κάνει τώρα, διότι τώρα γίνονται οι μελέτες, με κανόνες και προδιαγραφές που θα ισχύσουν μετά από τουλάχιστον τρία ή και περισσότερα χρόνια», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ για την ενδιάμεση νομοθετική λύση που πρότεινε, εξηγώντας ότι:
– «Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις οριοθετήσεις οικισμών κάτω των 2000 δεν αφορά άμεσα στο καθεστώς δόμησης στους οικισμούς αλλά θέτει τους κανόνες προς τους μελετητές από εδώ και πέρα για τις νέες οριοθετήσεις των οικισμών. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 με παρουσιαστές τον Γιώργο Κακούση και την Αννα Λιβαθυνού εξήγησε ότι ισχύει το παλαιό καθεστώς δόμησης για όλες τις ζώνες των οικισμών και ότι το νέο ΠΔ, που βρίσκεται στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης θέτει κανόνες προς τους μελετητές, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έθεσε το ΣτΕ και οι κανόνες που θέτει θα ισχύσουν όταν εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή μετά από τρία η και περισσότερα χρόνια, σημειώνοντας ότι «γίνεται μεγάλη προσπάθεια», ώστε η ολοκλήρωση των μελετών του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, των νέων ΤΠΣ, ΕΠΣ και των μελετών αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών, να ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2026 για να ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έως την τελική έγκριση τους με ΠΔ.
Στις ζώνες Α, δηλαδή το συνεκτικό τμήμα είτε προϋφιστάμενο είτε μεταγενέστερο του 1923 δηλαδή στο κέντρο του οικισμού και Β στο ευρύτερο τμήμα του οικισμού «ότι ίσχυε για τους όρους δόμησης ισχύει και θα ισχύει για πάντα», είπε ό Πρόεδρος του ΤΕΕ. Και σημείωσε ακολούθως ότι η προτεινόμενη ενδιάμεση νομοθετική λύση αφορά αποκλειστικά και μόνον την συνήθως απομακρυσμένη και αραιοδομημένη ζώνη Γ των οικισμών, την οποία το ΣτΕ αφαίρεσε από το ΠΔ οριοθετήσης των οικισμών και το ΣτΕ έκρινε ότι η Ζώνη Γ είναι περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης.
-«Θα μπορούσε η κυβέρνηση να νομοθετήσει, με μια πρόβλεψη, να πει ότι στην παλιά ζώνη Γ που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα είναι εκτός σχεδίου, θα μειωθεί μεν η αρτιότητα αλλά δεν θα χάνονται τα δικαιώματα δόμησης, δηλαδή αντί να χτίζεις ως εκτός σχεδίου, με πάνω από 4 στρέμματα, μπορείς να χτίζεις για παράδειγμα στο 1 στρέμμα αρτιότητας με συγκεκριμένους όρους δόμησης», είπε ο Γιώργος Στασινός και ότι προτείνει «να νομοθετηθεί κάτι ενδιάμεσο, ώστε έτσι να μη χαθεί το σύνολο των περιουσιών, έστω μετά από 3, 4, 5 χρόνια ή για το μέλλον». Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν και άλλες παράλληλες λύσεις, όπως οι περιοχές στις Ζώνες Γ να τεθούν σε ειδικό πολεοδομικό καθεστώς.
Για την ανάγκη της νέας ενδιάμεσης νομοθετικής ρύθμισης, σημειώνοντας ότι «έκτος από Πήλιο και Ρέθυμνο, που έχουν ακυρωθεί τα όρια των οικισμών με ειδικές αποφάσεις του ΣτΕ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα βγαίνουν κανονικά οικοδομικές άδειες με τους όρους που ίσχυαν σε όλες τις ζώνες των οικισμών» και υπογραμμίζοντας πως «ό,τι και να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θα χτίζεις ό,τι έχτιζες μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι:
-«Ο κάθε πολίτης έχει τις δικές του ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες, δεν είναι δυνατόν να βγάλουν στο μεταβατικό διάστημα όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στη ζώνη Γ των οικισμών οικοδομικές άδειες, οι οποίες άλλωστε έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ισχύος». Και για αυτούς τους λόγους, είπε ο Γιώργος Στασινός ότι ζητά «να νομοθετηθεί κάτι ενδιάμεσο, ώστε έτσι ώστε να μη χαθεί το σύνολο των περιουσιών, έστω μετά από 3, 4, 5 χρόνια ή για το μέλλον». Προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η λύση που προτείνει είναι για να μπορούν οι πολίτες ακόμη και εάν δεν χτίσουν άμεσα η στο προσεχές μέλλον, να κληρονομήσουν τις περιουσίες τους με δικαιώματα δόμησης στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
«Οι οικοδομικοί κανονισμοί θα πρέπει να εκδίδονται με ΠΔ για να μην κινδυνεύουν»
Ο Γιώργος Στασινός ανέφερε παράλληλα ότι οι οικισμοί κάτω των 2.000 κατοίκων έχουν οριοθετηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες με απόφαση Νομάρχη, κάτι που το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν ήταν αρμοδιότητά τους να το κάνουν.
«Βλέπουμε, τώρα, να “πέφτουν” αποφάσεις πολλών δεκαετιών λόγω αναρμοδιότητας, βλέπουμε να “πέφτει” ο Οικοδομικός Κανονισμός μετά από 13 χρόνια» ενώ και «η εκτός σχεδίου δόμηση πηγαίνει προς κατάργηση» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί το ΣτΕ να έρχεται μετά από χρόνια και να αλλάζει τα δεδομένα για τέτοια κρίσιμα ζητήματα».
Ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι τα σημαντικά θέματα που αφορούν τη δόμηση θα πρέπει να εξετάζονται προκαταβολικά και γι’ αυτό και «οι οικοδομικοί κανονισμοί στο μέλλον θα πρέπει να εκδίδονται με Προεδρικά Διατάγματα για να μην κινδυνεύουν να εκπέσουν». «Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν σε διασφαλίζει για τίποτα» παρατήρησε και διερωτήθηκε «ποιος επενδυτής θα έρθει να βάλει τα χρήματά του».
«Πολεοδομικός σχεδιασμός θα γίνει ή τώρα ή ποτέ»
Μιλώντας για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ ανέφερε ότι στον πολεοδομικό σχεδιασμό «προσπαθούμε να κάνουμε σε 3 χρόνια κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 50 χρόνια». Επιπλέον, έφερε ως σχετικό παράδειγμα των πρωτοβουλιών και δράσεων που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ σε συνεργασία με την πολιτεία και τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια, μεταξύ άλλων, σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια σημειώνοντας ότι «δεν γινόταν ποτέ έλεγχος και προσπαθούμε ως ΤΕΕ να τον κάνουμε σε 1 χρόνο. Κάνουμε έλεγχο σε 500 σχολεία την εβδομάδα».
«Όσα δεν είχαν γίνει ποτέ ερχόμαστε να τα κάνουμε τώρα και ενώ έχουμε κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια έχει έρθει το ΣτΕ και δυσκολεύει πάρα πολύ την προσπάθεια αυτή», συνέχισε ο Γιώργος Στασινός. Υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς φορείς και το ΣτΕ ώστε να μην λαμβάνονται ακραίες αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα τη στιγμή που κάνουμε παράλληλα μία προσπάθεια να βάλουμε τάξη σε πράγματα που δεν ήταν ποτέ σε τάξη».
Ζήτησε τέλος την συμβολή όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «γιατί αλλιώς» όπως τόνισε «δεν θα γίνει πολεοδομικός σχεδιασμός ούτε σε 10 ζωές. Είναι ή τώρα ή ποτέ. Και αυτό θα πρέπει να είναι κατανοητό και από το ΣτΕ και από όλους τους φορείς».