ΑΤΤΙΚΗ: Το φιλόδοξο project των 1,1δισ.€ που θέλει να μεταμορφώσει το ΟΑΚΑ

πηγή: Εργοληπτικόν βήμα Νο_110 της ΠΕΣΕΔΕ

Το «πράσινο φως» ετοιμάζεται να πάρει, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το φιλόδοξο project του Athens Alive, που θα αλλάξει την εικόνα αλλά και τις χρήσεις του ΟΑΚΑ, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Από υπερπολυτελή ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία για την εγκατάσταση startups μέχρι θεματικό πάρκο, δίπλα-δίπλα με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η πρόταση για το Athens Alive, το project, το οποίο με βάση τα νούμερα που ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 το κοινοπρακτικό σχήμα που το προωθεί, αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ επένδυση, με ένα αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών, σε ετήσια βάση, 7 εκατομμυρίων.

Οι πρώτες συναντήσεις των επενδυτών με την Κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έγιναν σύμφωνα με την κοινοπραξία και τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, μέσα σε θετικό κλίμα. Ωστόσο οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν, ακόμα κι αν η Κυβέρνηση πει το αρχικό «ναι» είναι πολλοί: ο τεράστιος όγκος των αδειοδοτικών διαδικασιών τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και τους θεσμούς αφού θα πρέπει να υπάρξει εξαίρεση του ΟΑΚΑ από το χαρτοφυλάκιο του «Υπερταμείου» και διατήρηση του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι όποιες διαγωνιστικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, οι αντιδράσεις που ήδη ακούγονται τόσο από αθλητικούς φορείς που είναι εγκατεστημένοι αυτή την στιγμή στους χώρους του ΟΑΚΑ και ουδείς γνωρίζει τί θα γίνουν, όσο και από κατοίκους της περιοχής που ξεκίνησαν ήδη τις κινητοποιήσεις και τα εξώδικα, με πρώτο αποδέκτη τον γ.γ. Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Αthens Alive τον Μάρτιο του 2018

«Η κοινοπραξία Athens Alive, η News Agency, η Redstone, η Bluerock, η AECOM και η Colliers έχουν μόλις ολοκληρώσει μια μελέτη προ-σκοπιμότητας για μια επένδυση που, αν εγκριθεί, θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας. Τώρα αναζητούμε τις εγκρίσεις από την κυβέρνηση, που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο του Athens Alive- που θα είναι η πλήρης μελέτη σκοπιμότητας. Από τη θεαματική τελετή έναρξης μέχρι την τελετή λήξης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Το ΟΑΚΑ ήταν ένα κεντρικό κομμάτι των Αγώνων. Έκτοτε, οι κάτοικοι της Αθήνας δεν είχαν ουσιαστικά, καινούριες ολοκληρωμένες προτάσεις στο κομμάτι της αναψυχής. Ο σεβασμός στην αθλητική κληρονομιά και η διαφύλαξη των στοιχείων της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του Καλατράβα για τις μελλοντικές γενιές είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινοπραξία Athens Alive. Το Athens Alive, στα βόρεια της Αθήνας, θα προσφέρει έναν νέο και εντυπωσιακό χώρο, που θα σέβεται, από τη μία πλευρά, αυτή την κληρονομιά, παράλληλα, με ένα ανανεωμένο μοντέλο που θα εστιάζει στον υγιεινό, ενεργητικό, σύγχρονο τρόπο ζωής.
Προβλέπονται σύγχρονα γραφεία, χώροι για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των startups, πολυτελή ξενοδοχεία, πάρκα παιχνιδιού, μοναδικές πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής πώλησης, τοίχοι αναρρίχησης, ερασιτεχνικές αθλητικές πίστες και νέo «σπίτι» για τρεις από τα σημαντικότερα αθλητικά ονόματα της Αθήνας (σ.σ. το ένα όνομα είναι ο Παναθηναϊκός), που θα συνδέονται με μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων τζόκινγκ, η οποία θα διασχίζει την εγκατάσταση. Το Athens Alive θα είναι, διεθνώς, μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές αθλητισμού και ψυχαγωγίας, ανοικτή και προσβάσιμη στο κοινό. Η ανάπτυξη ενός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας. Η πρόοδος έρχεται βήμα προς βήμα. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί η κοινοπραξία αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τα νούμερα που ανακοίνωσε η Κοινοπραξία:
Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ
• Θα φέρει πάνω από 7 εκατ. επισκέπτες
• Περί τα 400 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε δραστηριότητες αναψυχής
• Θα δημιουργηθούν περί τις 4.000 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας κι επιπλέον οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής
• Εκτιμήσεις για 18 δισ. ευρώ Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και πάνω από 5 δισ. ευρώ φόρων που θα εξασφαλισθούν από την επένδυση για τα επόμενα 20 χρόνια.

Σύντομο προφίλ των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο

Η AECOM (www.aecom.com) είναι μία διεθνής εταιρία μελετών που παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, παροχής συμβουλών, κατασκευών και διαχείρισης σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, ενώ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία “Top 500 Design Companies” του Engineering News Record την τελευταία οκταετία.

Η BlueRock (www.bluerocksports.co.uk) είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία στο κομμάτι της διαχείρισης σταδίων και αθλητικών χώρων, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Redstone (www.redstoneap.com) δραστηριοποιείται στο κομμάτι της χρηματοδότησης- στρατηγικής με εμπειρία στον αθλητισμό σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων,ανάπτυξης σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η Colliers είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων με έμφαση στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων και γραφεία και στην Ελλάδα».
Εξάλλου ήδη από τον Μάρτιο του 2018 είχε προχωρήσει σε επίσημες δηλώσεις και ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος επιβεβαίωσε την κατάθεση της σχετικής πρότασης προς την κυβέρνηση στις αρχές του 2018 για ένα σχέδιο «που θα καταστήσει τον ΠΑΟ ξανά πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θα αναβιώσει τα απαξιωμένα, ερημωμένα ολυμπιακά ακίνητα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλά οφέλη», ζητώντας ωστόσο παράλληλα «να μη δημιουργούνται από τρίτους υπερβολικές προσδοκίες στον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο του Παναθηναϊκού».

Ο εκπρόσωπος της Redstone Advisory Partners στο CNN Greece

Είναι αξιοσημείωτο ότι μιλώντας στο CNN Greece ο Μαρκ Αλεξάντερ, εκπρόσωπος της Redstone Advisory Partners, της εταιρείας που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση του πρότυπου project είπε ότι το «Athens Alive» είναι ένα έργο που θα επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό τοπίο της Αθήνας και ειδικά της περιοχής του Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας που βρίσκεται πίσω από το project πρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ και για ένα χώρο που θα προσελκύει 7.000.000 επισκέπτες ετησίως, θα δημιουργήσει 4.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 15.000 θέσεις απασχόλησης ευρύτερα και θα συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια οικονομικά!

Ο Μαρκ Αλεξάντερ, εκπρόσωπος της Redstone Advisory Partners, υποστηρίζει πως το «Athens Alive» είναι ένα έργο συνυφασμένο με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο βασίσθηκε στην πεποίθηση των εμπλεκομένων, πως οι προοπτικές της Ελλάδος είναι ευοίωνες.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως η χώρα πέρασε πολλά δύσκολα, χρόνια, αλλά πλέον βλέπουμε την ανάπτυξη να εμπεδώνεται. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνά κατά 1% τη βρετανική ανάπτυξη και με μετριοπαθείς εκτιμήσεις πιστεύουμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Αυτό μας δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες», τόνισε στο CNN Greece ο Μαρκ Αλεξάντερ. Κατά τον εκπρόσωπο της Redstone το κλίμα που επικρατεί στη χώρα είναι φιλικό για τους επενδυτές. Μεταφέροντας την εμπειρία της εταιρείας του κατά τις συζητήσεις για την ανάπτυξη του ΟΑΚΑ τονίζει πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αντανακλαστικά που δείχνουν πως είναι ανοικτή στους επενδυτές.

«Θεωρούμε πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει γρήγορα για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Όλοι θέλουν να μας βοηθήσουν. Μιλάω πάντα για την δική μας εμπειρία στην Ελλάδα. Σίγουρα έχουμε βρει θετικό έδαφος», υπογράμμισε ο Σκωτσέζος μάνατζερ.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εξέφρασε η κοινοπραξία για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» του έργου, το στέλεχος της Redstone εξήγησε πως το «Athens Alive» έχει συγκεκριμένη λογική ανάπτυξης.

«Επιδιώκουμε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Στη βάση αυτή ζητάμε να αποφευχθεί μία αποσπασματική προσέγγιση ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε πως διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν ενδιαφερθεί για το «Athens Alive», αλλά το να σπάσει το έργο σε ένα συνονθύλευμα ξεχωριστών κομματιών, δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει», τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε πως η εμπειρία της κοινοπραξίας στην ανάπτυξη μεγάλων και απαιτητικών έργων έχει δείξει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη για το Δημόσιο, την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στους χώρους που θα αναπτυχθούν.

«Η εμπειρία που έχουμε από το νησί Saadiyat στο Αμπού Ντάμπι, από το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, από το Κέντρο Barclays στη Νέα Υόρκη και από άλλα έργα, μας έχουν διδάξει πως η ανάπτυξη βιώσιμων έργων επωφελών για τις τοπικές κοινωνίες απαιτεί ειδικό συντονισμό και χειρισμό», είπε.

Στη βάση αυτή δεν απέκλεισε η ανάπτυξη του έργου να απαιτήσει την χαλάρωση υφιστάμενων χωροταξικών περιορισμών «Δεν αναζητούμε ειδικές συνθήκες, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε πως το είδος της ανάπτυξης που προτείνουμε έχει ειδικές απαιτήσεις. Θα κτιστούν ξενοδοχεία και συνεδριακοί χώροι, γραφεία, πάρκα, καταστήματα, κυψέλες καινοτομίας, εγκαταστάσεις φιλοξενίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων», ανέφερε.

Στη βάση αυτή στάθηκε στη συνεισφορά του έργου στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδος μέσα από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών πολλών δισεκατομμυρίων. «Θέλουμε όλοι να κερδίσουν. Να δημιουργήσουμε αξίες. Να πληρώσουμε φόρους και να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης», σημείωσε. Πάντως ο εκπρόσωπος της Redstone δεν θέλησε να εξωραΐσει καταστάσεις.

«Η ανάπτυξη εντός έργου αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη και σίγουρα έχουμε έναν μακρύ δρόμο μπροστά μας. Το επόμενο βήμα απαιτεί σταθερές δεσμεύσεις τόσο από τους δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς εταίρους. Θα έχουμε συνάντηση με την κυβέρνηση εντός της εβδομάδος. Βρίσκουμε αξιόλογη υποστήριξη από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Δημήτρης είναι υπομονετικός και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες», είπε σχετικά.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα