Το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης εργαζομένων της ΟΣΕΤΕΕ συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο των έργων και των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προτεραιότητα του νέου εθνικού σχεδίου για την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας αποτελεί η – αναγκαία -στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτεί με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ περιβαλλοντικά έργα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 180.000  χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ τα αναπτυξιακά έργα και οι επενδυτικοί πόροι αναμένεται να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) υλοποιεί ως ανάδοχος το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ζητήματα Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Οι δύο άξονες του προγράμματος είναι:

  • Σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων
  • Τήρηση Περιβαλλοντικών όρων σε Έργα και Δραστηριότητες

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και ωφελούμενοι του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν και να πιστοποιηθούν σε επιμέρους ενότητες όπως:

α) Διαχείριση και ανακύκλωση στερεών αποβλήτων – απορριμμάτων,

β) Λειτουργία και συντήρηση συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων,

γ) Συστήματα / εφαρμογές ανακύκλωσης κ.α.

Η σύνδεση του προγράμματος με τις δράσεις που υποστηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμφανής, καθώς ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι η δημιουργία υποδομών επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και ειδικά σε παραλιακά μέτωπα, ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων και η επανάχρηση του επεξεργασμένου ύδατος σε διάφορες πόλεις της χώρας και στη Μοναστική Κοινότητα Αγίου Όρους καθώς και η προώθηση έργων και δραστηριοτήτων που στόχο έχουν την αύξηση της ανακύκλωσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος της υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Στόχος είναι η μείωση στο 10% των αστικών στερεών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής μέχρι το 2030 και η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025.

Η κατάρτιση και η πιστοποίηση στα παραπάνω αντικείμενα θα αποτελέσουν για τους ωφελούμενους του προγράμματος, χρήσιμα εφόδια για την εξειδίκευση και την βελτίωση στο νέο περιβάλλον εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα