Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η σύμβαση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου και της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρίας Ντούνη.

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και την ανάδοχο εταιρία «Triton ACT A.T.E.», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.), Τιμολέων Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., Αθανάσιος Γιάνναρης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ορέστης Καβαλάκης.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει, την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτιριακό κέλυφος, το σύστημα κλιματισμού, το σύστημα φωτισμού, το σύστημα πυροπροστασίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Η συμβατική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, για ένα ακόμη έργο που θα εκτελέσουν οι Κτιριακές Υποδομές. Αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ελεγκτικό Συνέδριο που εκτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, ώστε να επιτυγχάνεται η χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, μέσω της παρακολούθησης της τήρησης της νομιμότητας, της κανονικότητας και των αρχών της καλής διακυβέρνησης στο σύνολο των δημόσιων φορέων.

Στόχος της υπό υλοποίηση σύμβασης είναι να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτιρίου κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας.

Αντικείμενο της υπό υλοποίηση σύμβασης είναι:

  • η αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους,
  • η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού,
  • η αναβάθμιση των φωτιστικών,
  • η αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας,
  • καθώς και η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 540 ημερολογιακές ημέρες, είναι συμβατικής δαπάνης περίπου 4,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα έργα, 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ. Ενώ προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024 – 2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων, 39,4 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Δικαιοσύνης.

Με νέα Δικαστικά Μέγαρα, καθώς και με ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις – όπως αυτή που αφορά την παρούσα σύμβαση – και συντηρήσεις υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων. Καθώς και με νέα Δικαστικά Μέγαρα, μέσω ΣΔΙΤ. Εκσυγχρονίζοντας, έτσι, και αναβαθμίζοντας το κτιριακό δυναμικό στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε την προσοχή του στο πολύ σημαντικό θέμα της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και η στρατηγική την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση από το 2019 και μετά βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ψηφιακή μετάβαση, ο δεύτερος πυλώνας είναι η πράσινη μετάβαση, ο τρίτος πυλώνας είναι η κατάρτιση και ο τέταρτος πυλώνας είναι οι επενδύσεις.

Ακριβώς στην πράσινη μετάβαση αποσκοπεί η προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τελείως την εικόνα των κτιρίων στην πατρίδα μας.

Ένα από τα έργα αυτά είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άλλωστε, αντιμετωπίζοντας προσφάτως τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα έχει βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και ένα μεγάλο ποσό που προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ πηγαίνει ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση. Δηλαδή, να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και κυρίως των κτιρίων που έχουν δημόσιο χαρακτήρα με στόχο να αναβαθμιστούν και να ελαχιστοποιηθεί το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Σε αυτήν την προσπάθεια συνεχίζουμε, πέραν του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε άλλα κτίρια, στη Δικαιοσύνη και όχι μόνο. Στον χώρο της Υγείας, με την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, 156 Κέντρων Υγείας. Συνεχίζουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα και να αποτελέσει και σε αυτόν τον τομέα ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό τον κ. Σταϊκούρα για την εξαιρετική δουλειά, τους Υφυπουργούς και τον Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε έναν φιλόδοξο στόχο: το 2024 η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης να ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ. Και ταυτόχρονα, έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών και ανέρχεται σε 12,2 δισ. ευρώ.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, σημείωσε:

«Με χαρά ξεκινάει η υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλη έργου στις κτιριακές υποδομές της δικαιοσύνης. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, έτσι ώστε οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης να είναι πιο αξιοπρεπείς, πιο λειτουργικές με μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Οι κτιριακές υποδομές, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και ο νέος δικαστικός χάρτης, αλλά και η εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων, είναι οι τέσσερις πυλώνες με βάση τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι κατά την τρέχουσα τετραετία θα έχουμε ταχύτερη και ποιοτικότερη δικαιοσύνη για τους έλληνες πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Οικονομικών και τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και προσβλέπουμε ότι με εθνικούς πόρους, και με την κινητοποίηση χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το ΕΣΠΑ, θα έχουμε εντός της τρέχουσας τετραετίας επιτύχει αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών της ελληνικής δικαιοσύνης. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υπογραφή της σημερινής σύμβασης».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεμβαίνει σε ένα ακόμα από τα κτήρια των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αναβάθμιση της ποιότητας του εργασιακού χώρου της δικαστικής εξουσίας, που ούτως ή άλλως αποτελεί και πολύ σημαντική παράμετρο για τη γρήγορη και ποιοτική απόδοση της δικαιοσύνης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελεί τον θεματοφύλακα των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και με την έννοια αυτή, έναν πολύτιμο συμπαραστάτη και του έργου του Υπουργείου μας».

Η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, ανέφερε:

«Μία από τις συνιστώσες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αποβλέπει στην πράσινη μετάβαση έως το έτος 2050, αποτελεί η ανάληψη δράσεων για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών αερίου. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδοτούνται από ενωσιακούς και εθνικούς πόρους μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις δράσεις αυτές συγκαταλέγονται πολιτικές για ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης και ενίσχυση των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μερίμνησε για την έγκριση της πράξης «ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της κεντρικής Υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου» συνολικού Προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δια της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών, ανέλαβε τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου και την επίβλεψη αυτού έως την οριστική παράδοσή του. Σκοπός της πράξης αυτής είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ώστε να εξασφαλισθούν συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό χώρο και σωστή συμπεριφορά του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να διασφαλισθούν ταυτόχρονα η ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας. Περιλαμβάνει την αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, την αναβάθμιση των φωτιστικών, την αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Οι προβλεπόμενες εργασίες θα εκτελούνται, ενώ οι χώροι εργασίας θα εξακολουθούν να είναι λειτουργικοί. Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τη  διευκόλυνση της εκτέλεσής τους. Επισημαίνεται ότι έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε σε συνεργασία και κατόπιν συνεννόησης με τον ανάδοχο του έργου, να δημιουργηθούν οι ελάχιστες δυνατές οχλήσεις και να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή ανοχή, προκειμένου το έργο να περατωθεί το  συντομότερο δυνατόν.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή απόδοση του κεντρικού του κτιρίου και προσβλέποντας στην επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης με ορόσημο το έτος 2030, κάνει πράξη όσα το ίδιο συστήνει και απαιτεί από τους φορείς τους οποίους ελέγχει. Επισημαίνεται, δε, ότι το κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι από τα πρώτα δημόσια κτίρια τα οποία κατάφεραν να προτείνουν την ενεργειακή αναβάθμισή τους και με τη βοήθεια των δύο Υπουργών, αυτή να υλοποιηθεί. Σας συγχαίρω για την υπογραφή της σημερινής σύμβασης. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο και ταχεία αποπεράτωσή του με αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων».

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΤ.ΥΠ., Τιμολέων Κατσίπος, επεσήμανε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η εταιρεία μας ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε συνεχίζουν με συνέπεια  την υλοποίηση σημαντικών και χρήσιμων για την κοινωνία έργων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση για το έργο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ». Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που εκτός από ενεργειακά αναβαθμίζει το κτίριο αισθητικά και λειτουργικά. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 5.405.554,53 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%). Για την εταιρεία μας αποτελεί κίνητρο συνεχούς προσπάθειας και εξέλιξης η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας».

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ., Αθανάσιος Γιάνναρης, ανέφερε: «Με την αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Κτιριακές  Υποδομές Α.Ε. συνδράμει και τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της  χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό  Συνέδριο). Σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της απόδοσης της Δικαιοσύνης και  η κοινωνία στηρίζεται στη Δικαιοσύνη, εμείς της εξασφαλίζουμε  σύγχρονες υποδομές ώστε να επιτελεί σε πολύ καλύτερες  συνθήκες το λειτούργημά της».

Ακολουθήστε το gobhma.gr στο Google News για να έχετε έγκαιρη & έγκυρη τεχνική ενημέρωση
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter
Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα