Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης – Οι τοποθετήσεις του Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για θεσμικά ζητήματα και για τη διαχείριση

πηγή: Περιφέρεια Αττικής

Δέσμευση από Τ. Θεοδωρικάκο για εξέταση του αιτήματος παράτασης των συμβάσεων των απασχολούμενων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού

Γ. Πατούλης : «Έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε από τη θεωρία στη πράξη. Αναγκαίο να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και η αυτοδιοίκηση να έχει τα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο της»

Ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία των Περιφερειών, στην αναγκαιότητα ισότιμης μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης των περιφερειακών υπαλλήλων με τους συναδέλφους τους στα υπουργεία και τις κεντρικές υπηρεσίες, στην ανάγκη παράτασης των συμβάσεων των απασχολούμενων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπροέδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος,  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τις θεσμικές αλλαγές που προωθούν για την λειτουργία των ΟΤΑ καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. 

Δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών για διερεύνηση της δυνατότητας παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες λόγω covid– 19

Ο Α’ Αντιπρόεδρος  της ΕΝΠΕ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του εισηγήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών να παραταθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου όσων απασχολούνται σε υπηρεσίες των Περιφερειών και καλύπτουν έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Όπως επισήμανε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τοποθετήθηκε καθυστερημένα στις υπηρεσίες. Επιπλέον τόνισε ότι λόγω της επικείμενης νέας έξαρσης της πανδημίας το προσωπικό αυτό θα πρέπει να παραμένει στις θέσεις του. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα και αν αυτό επιτρέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να ικανοποιηθεί.

Αναγκαίο το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, η πρόσληψη προσωπικού και η θέσπιση κινήτρων στους εργαζόμενους    

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι το θετικό κλίμα και η καλή συνεργασία μεταξύ  κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο σε ζητήματα που αφορούν στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, όσο και σε επίπεδο θέσπισης κινήτρων για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των Περιφερειών. Συγκεκριμένα ο Γ. Πατούλης τόνισε: «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 πάνω από 180 στελέχη της Περιφέρειας Αττικής έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες υπουργείων. Για να περιοριστεί αυτό απαιτείται να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα και να επιτευχθεί μια ισότιμη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική Διοίκηση. Νευραλγικές υπηρεσίες μας, όπως τα τμήματα υγειονομικού και αγορανομικού ελέγχου, λειτουργούν με τεράστια κενά. Αυτό έχει ως συνέπεια οι εκλεκτικοί μηχανισμοί να μην είναι σε θέση να κάνουν ούτε καν κατασταλτικούς ελέγχους. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μας έρχονται γνωμοδοτήσεις για αρμοδιότητες που υποτίθεται μας ανήκουν χωρίς όμως ποτέ να έχει προβλεφθεί η ταυτόχρονη μεταφορά και των αναγκαίων πόρων. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε από τη θεωρία στη πράξη. Αναγκαίο να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και η αυτοδιοίκηση να έχει τα εφόδια για να ανταποκριθεί στον ενισχυμένο ρόλο της».

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων 

Ως «ντροπή» για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο Γ. Πατούλης την εικόνα που επικρατεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναφερόμενος στα απογοητευτικά ποσοστά ανακύκλωσης και στην δραματική υστέρηση σε επίπεδο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μεταβούμε από τη θεωρία στην πράξη και να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

«Ως Περιφερειάρχης Αττικής έχω προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τόσο  στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης 2020, όσο και στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων. Ήδη έχουμε ενισχύσει τους Δήμους με απορριμματοφόρα, καφέ κάδους, καθώς και κυτία εσωτερικής ανακύκλωσης. Επιπλέον τρέχουμε τις διαδικασίες εξασφάλισης και άλλων οχημάτων, ενώ θα προβούμε στην ενίσχυση του εξοπλισμού των Δήμων με ακόμα 40.000 κάδους και τη δημιουργία 1000 πράσινων σημείων».

Αποδοχή της πρότασης Γ. Πατούλη από τον Κ. Χατζηδάκη για να έχουν ισχυρό ρόλο οι Περιφέρειες στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους      

Στη συνέχεια ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγκαιότητας οι Περιφέρειες να έχουν ένα ισχυρό ρόλο στους Ειδικούς Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους οι οποίοι αποτελούν τους φορείς διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. «Οι Περιφέρειες οφείλουν και πρέπει να έχουν ρόλο. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούν τα προγράμματα ανακύκλωσης και να μην έχουν τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις θέσεις τους με καθοριστικό τρόπο, αλλά να περιορίζονται σε επίπεδο γνωμοδοτικού χαρακτήρα», σημείωσε ο Γ. Πατούλης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι πρόκειται για ένα λογικό αίτημα και ακούει με ενδιαφέρον τις θέσεις των Περιφερειαρχών. Αποδεχόμενος το αίτημα του κ. Πατούλη ζήτησε να του κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απαιτεί συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι Περιφερειάρχες είναι σύμμαχοι της κεντρικής διοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλει. «Μπορείτε να μας εμπιστευθείτε και να μας βλέπετε συμμάχους. Το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλο. Είναι ανάγκη να κάνουμε γενναία βήματα για να μπορέσουμε ως χώρα να φτάσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».       

Διαβάστε επίσης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για λόγους επισκεψιμότητας και στατιστικών. Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση αυτών των cookies Αποδοχή Περισσότερα